N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
West-Afrika Militairen maakten woensdag een einde aan 55 jaar dynastiek bewind van de familie Bongo. De legitimiteit van Ali Bongo, die dinsdagnacht werd uitgeroepen tot winnaar van omstreden verkiezingen, werd door Gabonezen al lange tijd in twijfel getrokken.
Ali Bongo Ondimba was dinsdagnacht net uitgeroepen tot winnaar van de omstreden presidentsverkiezingen in Gabon, maar al enkele uren later zat hij opgesloten in zijn paleis, als slachtoffer van de achtste militaire coup in twee jaar in Franssprekend Afrika.
„De verkiezingsuitslag is geannuleerd, alle instellingen van de republiek worden ontbonden, de regering, de Senaat, de Nationale Vergadering, het Constitutionele Hof”, verklaarde een groepje soldaten dat zich het Comité voor de Overgang en het Herstel van Instellingen noemde, op de nationale televisie. Eerst klonken vervolgens schoten in de hoofdstad Libreville en de havenstad Gentil, daarna kwamen aanhangers van de staatsgreep juichend de straten op. Later op woensdag leken de coupplegers Brice Oligui Nguema, hoofd van de presidentiële garde, naar voren te schuiven als nieuwe leider.
Lees ook De uitslag van de Gabonese verkiezingen wordt bij voorbaat betwist
Bongo’s legitimiteit werd door Gabonezen al veel langer in twijfel getrokken. Dat begon al toen zijn vader Omar Bongo in 2009 overleed en hij als diens kroonprins het stokje overnam. Hij kwam daarvoor overhaast terug uit Parijs, waar hij leefde als rijkeluiszoontje en playboy en punkzanger was. Hij won verkiezingen in 2009 en 2016, op het nippertje en beschuldigd van fraude, gevolgd door politiek straatgeweld. In 2019 kreeg hij een beroerte en rezen vragen of hij fysiek nog wel in staat was het land te besturen, wat leidde tot een amateuristische, mislukte coup dat jaar.
Enorme rijkdom
Met de omverwerping van de president komt een einde aan 55 jaar dynastiek bestuur van de familie Bongo. Ali Bongo had beloofd een einde te maken aan het alles overheersende netwerk van zijn familie in de politiek en zaken. Hij marginaliseerde de invloed van zakenbaronnen onder het bewind van zijn vader, droeg een deel van het familiebezit over aan de staat en voerde sociale hervormingen door. Maar de kloof tussen arm en rijk verdween niet, en de elite bleef zich wentelen in enorme rijkdom. De Gabonezen vonden intussen dat het tijd was geworden om het tijdperk van dynastieke heerschappij achter zich te laten, zelfs in de vernieuwde en modernere vorm waarin Ali Bongo had voorzien.
Maar de verkiezingen van afgelopen zaterdag, geplaagd door fraude en intimidatie, konden geen uitlaatklep worden voor die frustraties. „Verkiezingen in Gabon zijn een instrument geworden voor de elite om aan de macht te blijven”, zegt de Kameroense sociale activist en filmmaker Jean-Pierre Bekolo die de Gabonese politiek al jaren op de voet volgt. „Een ritueel waarbij hoort dat het internet wordt afgesloten en door de president een niet onafhankelijke kiescommissie wordt benoemd die toeziet op het verloop. Het is een voetbalwedstrijd waarbij de speler ook de scheidsrechter is.”
Gabon telt meer oliepijpleidingen dan verharde wegen, maar produceert nauwelijks voedsel
Aan Gabons hulpbronnen heeft het niet gelegen dat het land nu tot de instabiele staten van Afrika is gaan behoren. Het heeft nog geen 2,5 miljoen inwoners en is rijk aan olie en bossen. Maar volgens de Wereldbank zat in 2020 40 procent van jonge Gabonezen tussen de 15 en 24 jaar zonder werk, een derde van de bevolking leeft in armoede. Gabon telt meer oliepijpleidingen dan verharde wegen, maar produceert nauwelijks voedsel. Het meeste eten wordt ingevoerd, wat Libreville tot een van de duurste hoofdsteden ter wereld maakt. Toch had begin deze eeuw het land het aangezicht van het ‘Koeweit van Afrika’, met Omar Bongo, de King of Bling, de heerser met buitensporige rijkdom, aan de top. Het ging er prat op het land met de hoogste champagneconsumptie ter wereld te zijn.
France Afrique
Omar Bongo onderhield nauwe relaties met de Franse politieke elite en met de directeuren van het oliebedrijf Elf (nu Total). Hij groeide uit tot de spin in het Frans-Afrikaanse patronagenetwerk, het zogenaamde France Afrique. „Gabon heeft France Afrique gecreëerd”, stelt filmmaker Jean-Pierre Bekolo. Zijn zoon Ali ontworstelde zich aan die innige relatie met Parijs, maar de Franse bedrijven domineren nog steeds de economie en er is nog altijd een Franse militaire basis van 350 man in het land. In maart bracht de Franse president Emmanuel Macron nog een bezoek aan Bongo in Libreville.
Lees ook Jihadisten rukken ondanks militaire staatsgrepen snel op in de Sahel
De machtsovername in Gabon is de laatste in een reeks staatsgrepen afgelopen jaren en volgt een maand nadat soldaten in Niger de macht overnamen. Bij de meeste van die recente coups richt de volkswoede zich op wat wordt ervaren als de neokoloniale invloed van Frankrijk. In de straatarme Sahel-staten speelt echter ook een andere factor mee. Daar zorgen steeds verder oprukkende jihadistische rebellen voor grote problemen. In Gabon is daarvan geen sprake.