Milei’s ‘anarcho-kapitalistische’ schoktherapie voor Argentinië heeft effect

Behalve Donald Trump is er nog een rechtse leider op het westelijk halfrond van het opruiende soort, met een opvallend kapsel: Javier Milei, de zelfbenoemde „anarcho-kapitalist” die sinds december 2023 Argentinië onderwerpt aan een economische schoktherapie.

De Argentijnse president heeft star power en trekt bewonderaars. Maandag was hij in Washington bij de inauguratie van Trump, die hij beschouwt als politiek bondgenoot (en vice versa). Twee dagen later arriveerde Milei in het Zwitserse Davos, bij de conferentie van het World Economic Forum. In hetzelfde Davos stal de 54-jarige Milei vorig jaar de show met een ronkende speech waarin hij betoogde dat het Westen „in gevaar” is omdat het niet meer in het vrije marktkapitalisme zou geloven.

Deze week hield hij zijn gehoor in Davos voor: zíjn land laat zien hoe het anders kan. Argentinië heeft zich onder zijn leiding „ontwikkeld tot voorbeeld voor de wereld”, aldus Milei, die zelf econoom is.

Het roept de vraag op: hoe vergaat het Argentinië – een eeuwig economisch probleemland dat sinds eind jaren vijftig maar liefst 22 keer werd bijgestaan door het Internationaal Monetair Fonds – na ruim een jaar Javier Milei?

Tijdens zijn verkiezingscampagne dook Milei regelmatig op met een kettingzaag in de hand; hij wilde flink in de overheid snoeien. Zo wilde hij ook de hyperinflatie in het land terugdringen. In december 2023 was de inflatie in Argentinië opgelopen tot 25 procent op maandbasis. Oftewel: de prijzen lagen een kwart hoger dan de maand ervoor. Op jaarbasis bedroeg de inflatie meer dan 200 procent.

En nu? De maand-op-maand-inflatie lag vorige maand op 2,7 procent. „Dat is enorme vooruitgang”, zo klonk het vorige week vanuit het IMF.

Voor het eerst sinds 2009 heeft Argentinië een overschot op de begroting, van 1,8 procent van het bbp. Dit dankzij die spreekwoordelijke kettingzaag: Milei sloot complete ministeries, stuurde dertigduizend ambtenaren de laan uit, bevroor salarissen en pensioenen van de overige ambtenaren, schrapte energie- en andere subsidies en legde infrastructuurprojecten stil. In totaal kortte hij de overheidsbegroting met 30 procent.

Vertrouwen bij beleggers

Je zou verwachten dat zo’n radicaal bezuinigingsrecept een diepe recessie zou veroorzaken. Dat gebeurde ook: het bbp daalde in de eerste helft van 2024 met zo’n 5 procent.. Maar sinds medio vorig jaar groeit de Argentijnse economie weer. Het IMF sprak vorige week van stijgende reële inkomens (inkomens gecompenseerd voor inflatie). Het lijkt erop dat de koopkracht van de Argentijnen stijgt, nu de inflatie daalt. Het IMF verwacht dit jaar en volgend jaar economische groei van 5 procent op jaarbasis in Argentinië.

Die cijfers zorgen voor meer vertrouwen bij obligatiebeleggers. Argentijnse staatsleningen zijn niet voor bange beleggers: het land ging meermaals bankroet. Maar vorige week betaalde Argentinië netjes, zoals gepland, 4,3 miljard dollar terug aan hoofdzakelijk particuliere obligatiehouders. Het kon dat betalen uit het begrotingssurplus dat Milei heeft gecreëerd. Niet voor niets zijn Argentijnse staatsobligaties onder Milei meer in trek geraakt en in de handel tweemaal zo duur geworden, schrijft persbureau Bloomberg.

Het IMF, dat Argentinië lang beschouwde als hoofdpijndossier nummer één, is vol lof over Milei’s schoktherapie. IMF-chef Kristalina Georgieva postte deze week op X een blije foto van haarzelf met Milei – beiden met hun duimen omhoog. Voorlopig is Argentinië nog afhankelijk van IMF-financiering. Hoewel het overheidstekort is bedwongen, is de Argentijnse situatie nog extreem fragiel, onder meer omdat de Argentijnse centrale bank amper nog reserves heeft.

Hoge tariefmuren

Het beleid van Milei raakt aan de fundamenten van een wankel economisch bouwwerk. Vorige regeringen bouwden hoge tariefmuren om de economie heen en legden het kapitaalverkeer zwaar aan banden. Dat had gevolgen: door invoerheffingen en bureaucratie kost een airfryer van Black & Decker in Argentinië 289 Amerikaanse dollar, tegen 100 dollar in de VS, schreef de Financial Times laatst. Een iPhone 15 gaat in Argentinië over de toonbank voor 2.800 dollar (800 dollar in de VS).

Milei wil, als overtuigd aanhanger van de vrije markt, van al alle handels- en kapitaalrestricties af, en ook het IMF streeft hier op termijn naar.

De Argentijnse leider is inmiddels begonnen met het schrappen van importbarrières. Sinds kort mogen Argentijnen voor 3.000 dollar per bestelling aan producten kopen in het buitenland, in plaats van maximaal 1.000. De eerste 400 dollar per bestelling zijn nu vrijgesteld van belasting. Tot voor kort betaalde een Argentijn 67 dollar aan belasting op een buitenlandse jas van 100 dollar, nu nog 21 dollar, aldus de regering. Webwinkelgigant Amazon, die het protectionistische Argentinië tot dusver meed, is inmiddels begonnen met leveringen vanuit de VS.

Aankomende verkiezingen

Om buitenlandse investeringen te trekken is het nodig dat het kapitaalverkeer vrijer wordt – en dat de Argentijnse peso vrijer kan fluctueren ten opzichte van de dollar. Nu nog wordt de officiële wisselkoers van de peso strikt gecontroleerd door de overheid, met allerlei regels die het omzetten van peso’s in dollars beperken. Exporterende bedrijven zijn bijvoorbeeld verplicht om dollars die ze hebben verdiend om te wisselen in peso’s.

Maar als Milei deze regels te snel versoepelt, kan de peso in één klap fors devalueren, waardoor de inflatie weer de hoogte in zal schieten (import, afgerekend in dollars, wordt dan duurder voor consumenten). Vooralsnog devalueert Milei de munt bewust heel stapsgewijs. De prioriteit is: de inflatie eronder.

In zijn campagne suggereerde Milei nog de „dollarisatie” van de Argentijnse economie, in de praktijk opereert hij voorzichtiger. Stapsgewijs krijgt de dollar meer ruimte, náást de peso.

De risico’s voor Milei liggen ook op het electorale vlak. Want hoewel de macro-economische cijfers gunstig zijn, laten sociale indicatoren een minder fraai beeld zien. De bezuinigingen leidden tot meer armoede: bijna 50 procent van de Argentijnen leefde in het derde kwartaal van 2024 in armoede, tegen krap 45 procent een jaar eerder. Dit onder meer omdat subsidies voor energie en voor het openbaar vervoer zijn weggevallen. De werkloosheid schoot begin 2024 omhoog, van 5,7 naar 7,7 procent, hoewel deze na de zomer weer daalde naar 6,9 procent.

Op niet-economisch vlak krijgt Milei kritiek omdat hij, met zijn regelmatige aanvallen op de pers, de persvrijheid zou ondergraven. In oktober vinden verkiezingen plaats voor een deel van de zetels in het Argentijnse parlement.

Zullen de Argentijnen Milei steunen of afvallen? Milei’s populariteit lijkt vooralsnog op peil te blijven: een meerderheid van de Argentijnen blijft hem in peilingen steunen. Hoelang nog? Dat is de vraag.