Meta verliest 185 miljard dollar in waarde na aangekondigde investeringen in AI

Het aandeel van Meta is donderdag met zo’n 15 procent in waarde afgenomen, nadat de technologiegigant woensdagavond dure investeringen aankondigde in kunstmatige intelligentie. In totaal verdampte voor zo’n 185 miljard dollar (bijna 173 miljard euro) aan beurswaarde. Topman Mark Zuckerberg heeft de ambitie om van Meta op mondiaal niveau marktleider maken op het gebied van intelligentie, en heeft besloten om daar de komende jaren extra miljarden voor uit te trekken.

Opvallend is dat de omzet van het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp afgelopen kwartaal juist steeg met 27 procent naar omgerekend ruim 34 miljard euro. Dat was een grotere stijging dan veel marktanalisten hadden verwacht.

Vorig jaar labelde Zuckerberg als een „jaar van efficiëntie”, nadat hij (voor het tweede jaar op een rij) tienduizend banen schrapte. Die zuinigheid werd op Wall Street goed ontvangen: de waarde van het Meta-aandeel verdriedubbelde bijna in 2023, nadat het sinds eind 2021 hard was gekelderd.

Sinds vorig jaar staat Zuckerberg onder druk om met concurrenten als OpenAI, Microsoft en Alphabet mee te gaan in de race naar de top van de kunstmatige intelligentie. Investeringen in die technologie zijn kostbaar, maar de Facebook-oprichter gelooft dat ze zich op lange termijn ruimschoots zullen terugverdienen. Meta is bezig kunstmatige intelligentie in zijn bestaande producten te integreren, bijvoorbeeld door assisterende AI-chatbots toe te voegen aan Facebook, WhatsApp en Instagram.