Met moed der wanhoop demonstreren studenten in Georgië. ‘Waarom studeren terwijl ons land richting de afgrond gaat?’

Student Engelse filologie Sopio (18) maakt zich met twee vriendinnen klaar bij een koffietent in de buurt van de Staatsuniversiteit in Tbilisi voor een nieuwe avond protest. Ze drinken de laatste slokken van hun koffie en knopen Georgische vlaggen om hun schouders.

Sinds donderdag heerst er grote onrust in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Premier Irakli Kobakhidze kondigde toen aan de onderhandelingen over toetreding tot de Europese Unie te pauzeren – tot woede van veel pro-Europese Georgiërs. Sindsdien verzamelen zich iedere avond duizenden mensen op en rond Rustaveli Avenue en het Vrijheidsplein, waar het Georgische parlement is gevestigd. Zaterdagavond gingen naar schatting 100.000 inwoners de straat op.

We moeten protesteren voor een betere toekomst

Elene
student

Brandschade en graffiti

De protesten tegen de regering verlopen, zacht uitgedrukt, onrustig. Demonstranten gooien vuurwerk en stenen, terwijl de politie waterkanonnen, rubberen knuppels en traangas inzet. Ook wordt gemeld dat journalisten en mediateams die verslag proberen te doen worden aangevallen door de politie.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Georgië maakte bekend dat de afgelopen dagen 224 mensen zijn gearresteerd en 113 politieagenten gewond raakten. De protesten vinden vooral ’s avonds plaats, afgezien van enkele kleinschalige demonstraties overdag.

Overdag is er veel politie aanwezig bij het parlement en de schade van de voorgaande avonden is duidelijk zichtbaar. Er is veel brandschade en graffiti op het parlementsgebouw, die deels is overschilderd met zwarte verf.

Sopio is zich bewust van de risico’s, maar laat zich daar niet door tegenhouden. „Het is absoluut gevaarlijk, want het politiegeweld is extreem. Je moet met een groep vrienden gaan, zodat je op elkaar kunt letten”, vertelt zij. Het protesteren gaat nu voor, zegt medestudent Elene (18). „Er zijn wel lessen, maar niemand gaat daarnaartoe. We moeten protesteren voor een betere toekomst. Wat nu gebeurt, is belangrijker dan tentamens en cijfers.”


Lees ook

Boven de roerige Georgische politiek torent nog altijd de conservatieve Orthodoxe Kerk

Zicht op de Samebakathedraal.

Politiegeweld

Eerstejaarsstudent geschiedenis aan de staatsuniversiteit Irakli Ichintcharauli gaat als een van de weinigen nog wel naar colleges. Hij komt net uit een werkgroep waar hij als enige in het lokaal zat. „Officieel gaan de lessen door, maar in de praktijk eigenlijk niet”, vertelt hij in de centrale hal van de campus van de universiteit. „Bijna niemand komt opdagen, en docenten houden geen absenties bij. Sterker nog, veel docenten gaan ook de straat op om te demonstreren.”

Ichintcharauli was gisteren bij een demonstratie in zijn geboorteplaats Doesjeti, een kleine stad in centraal-Georgië. „Het was erg spannend, maar ik ben tegen het besluit van de regering om te stoppen met de onderhandelingen over EU-lidmaatschap. Jongeren en studenten zijn echt niet de enigen die hiervoor de straat op gaan. Dit leeft onder zowel jonge als oudere generaties.”

Lang niet alle studenten zijn het eens met de methodes van de demonstranten. Want het politiegeweld is extreem, maar dat van een kleine groep demonstranten ook. „En dat is zo zonde, want de meeste mensen willen dat de protesten vreedzaam verlopen”, zegt Ichintcharauli. „Maar er zijn gemobiliseerde groepen die de situatie escaleren en heel gewelddadig zijn.”

Een medestudent, die anoniem wil blijven vanwege de spanningen, spreekt zich eveneens kritisch uit. „Ze gooien stenen en zelfs molotovcocktails zonder te kijken waarnaartoe. En nu ligt het leven op de universiteit stil.”

Beveiligers op de campus

Dat is duidelijk merkbaar op de universiteit. Op dinsdagmiddag zijn er maar weinig studenten op de campus aan de Ilia Tsjavtsjavadze Avenue. De meeste lokalen zijn niet in gebruik. De bibliotheek is open, maar afgezien van een handjevol medewerkers en enkele studenten is deze leeg. De meeste aanwezigen in het gebouw zijn beveiligers. „Dat is beveiliging van de universiteit zelf, maar ook ingehuurde krachten van externe bedrijven”, vertelt een docent geschiedenis. „De universiteit is bang, omdat studenten zo’n grote rol spelen in de protesten. Vanavond sluit de campus om zes uur, want rond Rustaveli zal het dan waarschijnlijk weer beginnen.”

In Tbilisi en andere steden in Georgië hebben meerdere onderwijsinstellingen het lesprogramma opgeschort als teken van protest tegen de overheid, zo melden Georgische media. Sopio en Elene zien zichzelf voorlopig nog niet terugkeren naar de collegezalen. „We hebben weinig hoop dat dit snel voorbij zal zijn, maar we gaan niet stoppen met protesteren,” zegt Elene. „Waarom zouden we nu studeren terwijl ons land richting de afgrond gaat?”


Lees ook

De Georgische oppositie leeft tussen moedeloosheid en verzet

Twee dagen na de in hun ogen gestolen parlementsverkiezingen gaan aanhangers van de Georgische oppositie massaal de straat op.