Met cola een vastzittend stuk eten in de slokdarm wegspoelen? Dat helpt niet

Cola drinken om een stuk kalkoen of gegrilde knolselderijsteak uit je keel te krijgen? Er zijn dokters die het aanraden maar het helpt niks, hebben artsen van het Amsterdam UMC aangetoond. De studie staat in de kersteditie van het medische tijdschrift BMJ.

Tijdens de kerstperiode komen er op de spoedeisende hulp traditioneel vaker mensen binnen bij wie voedsel blijft steken. Al net zo traditioneel is het gebruik om vastzittend eten met cola weg te spoelen.

Zo’n brok eten in je slokdarm is niet ongevaarlijk. Als de brok er niet vanzelf uitgaat en speeksel wegslikken niet meer lukt, krijgt de patiënt een camera via de mond ingebracht en wordt het vastzittende stukje met een netje of grijpertje verwijderd. Eerst proberen artsen het soms met medicijnen op te lossen. Of met slokjes cola, onderbouwd door kleine studies die successcores van 59 tot 100 procent rapporteren. De verklaring is dan vaak dat koolzuur helpt om de verstopping op te lossen. Als dat klopt zou dat mooi zijn, schrijven de onderzoekers, want cola is goedkoop overal verkrijgbaar.

Om daarachter te komen kregen 28 proefpersonen met een vastzittende brok cola toegediend. Rechtop zittend, 200 milliliter cola, in slokjes van 25 ml met een minuut tussenpauze en tien minuten pauze als er na vier slokjes niks verbeterde. Wat bleek: in 61 procent van de gevallen was de colabehandeling succesvol! Meer dan verwacht.


Lees ook
is cola écht verslavend?

Nooit meer cola light

Maar wat ook bleek: bij de controlepatiënten, bij wie even werd afgewacht, ging de verstopping in 61 procent van de gevallen vanzelf over. Dat hadden de onderzoekers dan weer niet verwacht. Cola verdient dus niet alle eer.

Cola drinken hoeft geen standaard behandeling bij vastzittend eten te worden, concluderen de onderzoekers. Maar negatieve bijwerkingen hebben ze ook niet gezien.



Leeslijst