‘Meerderheid Nederlandse akkerbouwsector ondervindt negatieve gevolgen klimaatcrisis’

Nederlandse akkerbouwers ondervinden negatieve gevolgen van de klimaatcrisis. Dat geven zij aan in een vrijdag gepubliceerd onderzoek van vakblad Nieuwe Oogst. Via een enquête werd bij vijfhonderd boeren nagevraagd hoe klimaatverandering hen raakt. Wateroverlast vormt het grootste gevaar voor hun oogst, zo geeft 65 procent van de ondervraagden aan. Droogte blijft ook een groot probleem, aldus ruim de helft van de akkerbouwers (58 procent).

Zes van de tien ondervraagde akkerbouwers zouden verlies lijden vanwege de toenemende weersextremen. Bijna 40 procent loopt 10 tot 20 procent winst mis. Voor een derde van de landbouwers gaat het om minder dan 10 procent. Ruim een derde van de ondernemers zegt in staat te zijn de gevolgen van weersextremen financieel op te kunnen vangen.

Een ruime meerderheid – 60 procent – van de akkerbouwers is naar eigen zeggen overigens niet bereid om een hogere premie te betalen, zodat de brede weersverzekering meer risico’s afdekt.

De klimaatcrisis dwingt de sector ook tot een verscheidenheid aan maatregelen om zich te wapenen tegen de negatieve gevolgen. De meest voorkomende toepassingen zijn draineren (69 procent), beregenen (60 procent) en kilveren (50 procent).


Lees ook
In het natste jaar ooit oogsten de boeren later dan normaal

Ondergelopen land in de Ooijpolder. De vele regen maakt oogsten lastig.