Meer dan tweeduizend migranten in Middellandse Zee vermist, gebruik dodelijkste route via Europa verdubbeld

Migratie Het aantal illegale pogingen dat migranten dit jaar deden om via de centraal-Europese route Europa binnen te komen, is met 115 procent gestegen. Het gaat om zo’n negentigduizend pogingen.
Migranten in een geïmproviseerd kamp in Tunis, de hoofdstad van Tunesië.
Migranten in een geïmproviseerd kamp in Tunis, de hoofdstad van Tunesië. Foto Hassene Dridi/AP

Tenminste 2.060 migranten die in 2023 via de Middellandse Zee onderweg waren naar Europa, zijn vermist. Dat meldt het Europese grensagentschap Frontex vrijdag op basis van statistieken van de Internationale Organisatie voor Migratie. Het merendeel van deze mensen probeerde via de centrale Middellandse Zee, tussen Tunesië en Libië enerzijds en Italië en Malta anderzijds, in Europa te geraken.

Lees ook: Drie weken na Tunesië-deal: weer 41 doden na bootramp op Middellandse Zee

Het aantal illegale pogingen dat migranten deden om via de centraal-Europese route Europa binnen te komen, steeg met 115 procent ten opzichte van januari tot en met juli in 2022. In absolute aantallen gaat het om een kleine negentigduizend pogingen, het hoogste aantal sinds 2017 en de helft van het totaal aantal pogingen om Europa binnen te komen. Deze mensen komen onder meer uit Ivoorkust, Guinea en Egypte. Frontex meldt niet hoeveel migranten tot nu toe in 2023 zijn omgekomen onderweg naar Europa. VN-organisatie UHNCR registreerde dit jaar 864 verdrinkingsdoden.

De Europese Unie, met de Nederlandse premier Mark Rutte als een van de afgevaardigden, sloot deze zomer een migratiepact met Tunesië in reactie op de vele migrantenbootjes die een oversteek wagen. Het Noord-Afrikaanse land beloofde onder meer in ruil voor Europees geld meer migranten tegen te houden. De jongste cijfers wijzen er niet op dat Tunesië de migranten al weet te ontmoedigen of tegenhouden.

Lampedusa

Zeer recent ging het weer mis op de route tussen Noord-Afrika en Zuid-Europa. Woensdag kapseisde een boot met 45 migranten die vanuit Tunesië het Italiaanse eiland Lampedusa hoopten te bereiken. Kort na vertrek begaf de motor het al, waarna de boot stuurloos op zee dobberde en de woeste golven de meeste migranten overboord deden slaan.

Slechts vier van de opvarenden overleefden de schipbreuk en haalden het vasteland. De andere 41 migranten, onder wie drie kinderen, kwamen om. De Libische kustwacht stelde vanwege de wilde golven niet te kunnen ingrijpen. Vier overlevenden werden gered door een koopvaardijschip.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie is de route via de centrale Middellandse Zee, tussen Tunesië en Libië en Zuid-Europa, de dodelijkste ter wereld. Desondanks verwacht Frontex dat migranten de oversteek zullen blijven wagen vanwege de vele aanwezige mensensmokkelaars in Libië en Tunesië, die „lagere prijzen” zullen aanbieden.