Meer dan driehonderd kamikazedrones in één nacht: Rusland voert steeds zwaardere aanvallen uit op Oekraïne

Ze zijn sneller, ze zijn geavanceerder en ze dragen meer explosieven dan pakweg een half jaar geleden. Kamikazedrones zijn zeker niet nieuw in de oorlog die de Russische president Poetin voert tegen Oekraïne, maar de aanvallen van de afgelopen dagen lijken wel een nieuwe fase in te luiden. Alleen al door de omvang: sinds afgelopen vrijdag werd Oekraïne drie nachten achter elkaar bestookt met honderden projectielen: kruisraketten, ballistische raketten, maar vooral kamikazedrones.

Dit weekeinde vielen opnieuw tientallen burgerdoden in de Oekraïense steden, die al bijna veertig maanden elk uur van de dag een Russische aanval kunnen verwachten. In de nacht van zaterdag op zondag vuurde Moskou 367 drones en raketten af op dertig steden, verspreid over het heel Oekraïne – waaronder 298 kamikazedrones. In de nacht van zondag op maandag zaaiden nog eens 355 Russische drones dood en verderf in het hele land, en veroorzaakte urenlang luchtalarm slapeloze nachten. Zoveel Russische kamikazedrones waren een nieuw dagrecord, twee etmalen achter elkaar.

De Russische aanvalsgolven waren zo omvangrijk dat president Trump een zeldzame sneer uitdeelde aan de Russische president: „Hij is helemaal GEK geworden. Hij vermoordt onnodig heel veel mensen, en ik heb het niet alleen over soldaten.” Trump had de afgelopen weken koppig volgehouden dat Poetin uit is op vrede.

Explosies boven Kyiv, tijdens een Russische drone-aanval in de nacht van zondag op maandag.

Foto Gleb Garanich/Reuters

De werkelijkheid toont precies het tegenovergestelde. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei vorige week, twee dagen nadat Poetin en Trump uitvoerig telefonisch met elkaar hadden gesproken, dat Rusland niet meer geïnteresseerd is in een staakt-het-vuren.

Poetin voelt zich gesterkt

De Russische dronebarrages hebben mogelijk alles te maken met de signalen die Trump de afgelopen weken afgaf over de oorlog: de Amerikaanse regering wil zich eigenlijk niet meer bemoeien met de oorlog, en Trump is vooral geïnteresseerd in handel met de Russen. Die terugtrekkende beweging van Washington sterkt Poetin in de gedachte dat hij de oorlog aan het winnen is, stellen veel westerse analisten. Want zonder Amerikaanse militaire steun zal Oekraïne het steeds zwaarder krijgen.

De barrage van kruisraketten, ballistische raketten en kamikazedrones moet dat gevoel onderstrepen en is onderdeel van de langjarige strategie van Poetin, schrijven analisten van het Institute for the Study of War (ISW). Poetin hoopt het moreel van de Oekraïense bevolking en de wil om terug te vechten te breken, en het Westen ervan te overtuigen dat een Russische overwinning in Oekraïne „onvermijdelijk is”, en daarmee het steunen van het land „nutteloos”.

Nu het er met de Amerikaanse diplomatieke terugtrekking naar uitziet dat vredesbesprekingen voorlopig weer in de ijskast worden gezet, is de kans aanzienlijk dat de oorlog in het luchtruim zich de komende maanden zal verhevigen. Vooral voor Oekraïne ontstaan daarmee nieuwe problemen, want de luchtverdediging is nu al overbelast en heeft onvoldoende capaciteit om alle Russische raketten en drones te pareren.

Steeds meer drones

Want het aantal kamikazedrones waarmee Rusland en Oekraïne elkaar bestoken neemt in hoog tempo toe. Ook Oekraïne zet steeds meer drones in; maandag maakte het Russische ministerie van Defensie melding van 96 onderschepte drones. Een belangrijk verschil is dat Oekraïne doelen kiest die een rol spelen in de Russische oorlogsindustrie, terwijl de Russen zich voornamelijk lijken te richten op Oekraïense burgers.

Moskou is de afgelopen jaren druk bezig geweest de kamikazedrones verder te ontwikkelen. Het ‘voordeel’ van deze aanvalsdrones is dat ze beduidend goedkoper zijn dan kruisraketten, en daardoor op veel grotere schaal kunnen worden geproduceerd en ingezet.

De basis is nog altijd de Shahed-136, die Rusland aanvankelijk importeerde uit Iran, maar inmiddels zelf op grote schaal produceert. En vooral: verbetert. De nieuwste generatie vliegt sneller dan de eerste Iraanse drones, en opereert beduidend slimmer. Ze worden zodanig afgesteld dat ze in de buurt van hun eindbestemming klimmen tot zo’n 2.500 meter hoogte, om buiten het bereik te blijven van de Oekraïense mobiele luchtverdedigingseenheden, die drones meestal bestrijden met machinegeweren.


Lees ook

Ineens is Joera daar, uitgeruild door de Russen. Maar duizenden andere Oekraïners wachten nog op hun krijgsgevangen familieleden

Een Oekraïense soldaat ontmoet zaterdag zijn vrouw nadat hij is vrijgelaten in een gevangenenruil met Rusland. Foto Kostyantyn Chernichkin

Bovendien kunnen de nieuwste Russische drones een springlading vervoeren die ruwweg twee keer zo zwaar is als een jaar geleden, tot boven de honderd kilo.

Macht van het getal

Hoewel de Oekraïense luchtmacht er nog steeds in slaagt de meeste Russische drones te onderscheppen of via elektronische oorlogvoering af te leiden van hun doelen, dringen toch steeds meer drones door het defensieschild heen – ook boven Kyiv, dat beter beschermd is dan de andere Oekraïense steden. En al halen de Oekraïners 95 procent van de Russische drones uit de lucht, de drones die wél inslaan veroorzaken enorme schade.

Bewoners ruimen puin in een woonblok in Kyiv, na een Russische drone-aanval, zondag.

Foto Sergei Supinsky/AFP

Zoals vaker bij de Russische krijgsmacht gokt Moskou ook hier op de macht van het getal: hoe meer drones ze inzetten, hoe groter de kans dat er een paar doorheen glippen. Om de Oekraïense radar- en luchtverdedigingssystemen af te leiden en te overbelasten worden in elke Russische aanvalsgolf namaakdrones ingezet, projectielen die nauwelijks te onderscheiden zijn van echte drones, maar die geen explosieven dragen.

De vrees is dat de Russen hierin een nieuwe manier zien om Oekraïne verder onder druk te zetten: door middel van eindeloze (nachtelijke) drone-aanvallen. Vadym Skibitsky, plaatsvervangend hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, zei in maart dat Rusland wil gaan aanvallen met minstens vijfhonderd drones per dag. Het heeft zelfs nog grotere plannen op dit gebied, zegt Skibitsky. Het land is volgens hem bezig een aparte drone-macht op te richten binnen de strijdkrachten. Die moet in 2030 zo’n 210.000 man sterk zijn.

Het zal mede van de Europese bondgenoten en de defensie-industrie in die landen afhangen in hoeverre Oekraïne zich de komende maanden kan verdedigen.