Marokko hervormt familiewet: meer rechten voor vrouwen

Marokko gaat de Moudawana, de belangrijk familiewet die zaken als huwelijk, scheiding en voogdij regelt, hervormen. Dinsdagavond presenteerde de Marokkaanse regering de nieuwe regels waaraan een jaar werd gesleuteld.

De hervormingen zijn bedoeld om tekortkomingen van de oude wet te verhelpen en de wet aan te passen aan de dynamiek van de hedendaagse Marokkaanse samenleving, aldus de minister van Justitie Abdellatif Wahbi bij de presentatie. De nieuwe wet moet na goedkeuring van het parlement in het nieuwe jaar ingaan.

Een van de belangrijkste veranderingen is dat in deze wet wordt opgenomen dat iemand pas mag trouwen als hij of zij achttien jaar is. De wet zal nu ook worden gehandhaafd en overtreding ervan zal worden bestraft, verzekerde de minister. Hoewel er al een minimumleeftijd gold, trouwden in de praktijk toch nog veel minderjarigen.

Wel geldt er een uitzondering voor zeventienjarigen die onder bepaalde voorwaarden, zoals vrije wil en toestemming van ouders, in het huwelijk willen treden.

Polygamie

Hoewel polygamie niet wordt verboden komen ook daarvoor strengere regels. Vrouwen kunnen in hun huwelijkscontract een clausule opnemen die hun man verbiedt een tweede huwelijk aan te gaan. Polygamie is alleen toegestaan in uitzonderlijke gevallen, zoals bij onvruchtbaarheid van de eerste vrouw of een ziekte die seksuele relaties bemoeilijkt. Een rechter zal in deze gevallen moeten oordelen.

Vaders en moeders krijgen dezelfde rechten op het gebied van voogdij, zowel tijdens het huwelijk als na een scheiding. Waar eerder de vader automatisch de voogdij over de kinderen kreeg na een scheiding, behoudt volgens de nieuwe wet de moeder de voogdij, zelfs als ze hertrouwt.

De hervormingen zijn bedoeld om de wet aan te passen aan de dynamiek van de hedendaagse Marokkaanse samenleving

Voor echtparen van verschillende religies wordt het mogelijk om een testament op te stellen. Een andere wijziging betreft de mogelijkheid om verlovingen officieel te registreren om zo de vrouw te beschermen tegen mannen met „slechte intenties”. Voor Marokkanen die in het buitenland wonen is het nu ook mogelijk te trouwen zonder de aanwezigheid van twee moslimgetuigen. En waar het regelen van familiezaken in de rechtbank soms jaren duurde, moeten scheidingen en andere familierechtzaken nu binnen zes maanden worden afgehandeld.

Protest

Het hervormen van de familiewet is een speerpunt van koning Mohammed VI. Al in 2004 ontkoppelde hij de familiewet van de shariawetgeving. Vrouwen konden voor het eerst een scheiding aanvragen en een verzoek tot alimentatie indienen. Dit stuitte al op veel protest van meer fundamentalistische groepen. In 2019 werd een nieuwe poging tot hervorming gedaan. Die was vooral gericht op huiselijk geweld, daarvoor kwamen strengere straffen. Daarnaast werd er een sterke nadruk gelegd op het bestraffen van seksuele intimidatie. Vrouwen kunnen sindsdien makkelijker aangifte doen hiervan.

Zowel de fundamentalisten als de vrouwenbewegingen reageerden sceptisch op de nieuwe hervormingen. „Eerst zien, dan geloven.”