Mark Rutte is begonnen als secretaris-generaal van de NAVO, en deed dat al meteen meer ontspannen dan zijn voorganger

Mark Rutte nam deze dinsdag de leiding over van een bondgenootschap dat tweeënhalf jaar geleden ruw uit zijn sluimer werd gewekt door Rusland. De grootschalige Russische inval in Oekraïne wierp de NAVO weer terug op haar kerntaak: de verdediging van Europa. Als antwoord op de agressie schoot ook de slagkracht omhoog. De rol van secretaris-generaal van de NAVO is tegenwoordig, met een oorlog aan de rand van het verdragsgebied, een van de belangrijkste internationale functies.

Breed lachend en amicaal handenschuddend beende Rutte dinsdagochtend de vergadering van de Noord-Atlantische Raad binnen, het hoogste politieke orgaan van de NAVO. Na een korte toespraak ten overstaan van de 32 NAVO-ambassadeurs overhandigde voorganger Jens Stoltenberg hem de ceremoniële voorzittershamer, een cadeau dat IJsland in 1963 aan de NAVO schonk. Rutte bedankte Stoltenberg voor zijn werk en sloot de vergadering – al vergat hij even die af te hameren met de Viking-hamer.

Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg tijdens een speech na de benoeming van Mark Rutte.

Foto Remko de Waal/ANP

Mark Rutte neemt afscheid van voormalig secretaris-generaal Jens Stoltenberg

Foto Remko de Waal/ANP

Hoogste civiele baan

De secretaris-generaal is de hoogste civiele baan bij de NAVO. Traditioneel wordt die functie door een Europeaan bekleed. De hoogste militaire functie – Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) – is namelijk gereserveerd voor de hoogste Amerikaanse militair in Europa. De sg neemt een aantal diplomaten uit zijn eigen land mee als naaste medewerkers. Daarnaast hebben de grootmachten een vertegenwoordiging in de NAVO-top. De sg heeft ook een plaatsvervanger en een aantal assistent-sg’s.

Na veertien jaar premierschap van een klein NAVO-land dat zijn krijgsmacht decimeerde en jarenlang de NAVO-uitgavennorm niet haalde, moet Rutte nu lobbyen voor hogere defensie-uitgaven. Hij noemde het meteen als een van zijn prioriteiten. „We hebben meer manschappen nodig met betere vaardigheden en snellere innovatie. Dat vereist grotere investeringen. Want om meer te doen, moeten we meer uitgeven. Er is geen kostenvrij alternatief als we samen onze uitdagingen willen aanpakken en onze één miljard mensen veilig willen houden.”

Drieëntwintig NAVO-landen halen inmiddels de uitgavennorm van 2 procent van het bruto binnenlands product, maar de behoeften zijn gestegen en de 2 procent geldt inmiddels als een minimum. Nederland haalt de norm pas sinds kort. Rutte zei vandaag dat hij als premier eerder had moeten beginnen met het verhogen van de Nederlandse defensie-uitgaven.

Uiteenlopende belangen

Rutte staat voor de uitdaging om de 32 NAVO-landen op één lijn te houden. Dat is niet eenvoudig. Landen hebben uiteenlopende belangen en uiteenlopend gewicht in de discussie. De VS zijn verreweg de belangrijkste bondgenoot. Zonder soepele verhouding met Washington houdt een sg niet lang stand. De VS zullen er ook de komende jaren op toezien dat Europese bondgenoten zoveel mogelijk opkomen voor hun eigen verdediging, ongeacht wie de presidentsverkiezingen zal winnen.

Mocht Donald Trump terugkeren in het Witte Huis, dan zal dat ongetwijfeld voor veel turbulentie bij de NAVO zorgen. Trump dreigt graag met het opzeggen van het NAVO-lidmaatschap, al ging Rutte er als kandidaat-secretaris-generaal vanuit dat Trump dat vooral deed om druk op de Europeanen te zetten. Daarnaast is de Amerikaanse presidentskandidaat uiterst ambivalent als het gaat om steun aan Oekraïne.

Rutte probeert onrust in het bondgenootschap over de Amerikaanse koers na de verkiezingen weg te nemen. „Ik maak me geen zorgen. Ik heb vier jaar met Donald Trump gewerkt. Hij was het die erop aandrong om meer uit te geven en hij was succesvol omdat we nu meer uitgeven dan voordat hij aan de macht kwam.” De defensie-uitgaven zijn in Europa inderdaad fors gestegen, maar een deel van die stijging was het antwoord op de Russische inval in Oekraïne. Rutte was, heel diplomatiek, ook lovend over Trumps tegenstander, de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris.

Oekraïne en Turkije

De steun aan Kyiv is ook topprioriteit voor Rutte. „Er kan geen veiligheid zijn in Europa zonder een sterk en onafhankelijk Oekraïne.” Het belaagde land hoort volgens hem zeker thuis in de NAVO, maar over de timing van het lidmaatschap bleef Rutte vaag. Hij erkende dat de situatie op het slagveld moeilijk is en dat Rusland mondjesmaat terrein wint. Maar, onderstreepte hij, de prijs die Rusland daarvoor betaalt is hoog: duizend doden en gewonden per dag. Het Kremlin zei dinsdag dat het geen verbetering verwacht in de relatie met de NAVO nu er een nieuwe chef is aangetreden.

Naast de VS legt Turkije veel gewicht in de schaal. Rutte noemde president Erdogan meteen „een vriend”. Turkije is gezien omvang en ligging een onmisbaar NAVO-land, maar Erdogan onderhoudt ook graag wisselende politieke contacten buiten het bondgenootschap. Voorheen zocht hij samenwerking met Moskou; vorige maand kondigde Turkije aan het lidmaatschap van de BRICS te ambiëren. Turkije zou dan het enige NAVO-land worden in de club van regionale grootmachten, waartoe ook Rusland en China behoren. Rusland geldt bij de NAVO als vijand, China wordt al jaren als uitdager aangemerkt en staat te boek als een onmisbare steunpilaar voor Rusland in de oorlog tegen Oekraïne (decisive enabler).

Mark Rutte dinsdag tijdens zijn eerste persconferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel

Foto Yves Herman/Reuters

Rutte haalde puntig uit naar China, dat grondstoffen, micro-elektronica en andere dual-use goederen aan Moskou levert en internationale sancties tegen Rusland omzeilt. „Dat moet ophouden. Het is van invloed op hun standing in de wereld.”

De functie van sg geldt als een baan waarin woorden zorgvuldig gewogen moeten worden, omdat de sg het boegbeeld is van het defensiebondgenootschap. De vijand luistert altijd mee en ook de 32 opdrachtgevers kijken over de schouder van de sg. Stoltenberg hield zich daarom strikt aan het protocol en aan de voorgeschreven teksten.

Rutte stond tijdens zijn eerste persconferentie al meteen meer ontspannen in de wedstrijd; hij besteedde voor een NAVO-sg opvallend veel woorden aan het Europese begrotingsbeleid. Ook stond hij tv-verslaggever Jaïr Ferwerda na afloop nog even snel te woord, terwijl de beveiligers hem al richting de uitgang drongen.