Man die een aansteker gooide naar het hoofd van Ajacied Klaassen krijgt 60 uur taakstraf

Supportersgeweld De man gooide de aansteker vanaf de tribune tijdens de halve finale van de KNVB-beker. Eerder kreeg hij alleen een gebiedsverbod voor alle voetbalstadions.
Ajacied Davy Klaassen verlaat het veld met een bebloed hoofd.
Ajacied Davy Klaassen verlaat het veld met een bebloed hoofd. Foto ANP/Pim Ras

De man die een aansteker gooide op het achterhoofd van Ajacied Davy Klaassen tijdens een wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, krijgt zestig uur taakstraf, waarvan dertig uur voorwaardelijk. Dat meldde de politierechter maandag in Dordrecht. De verdachte wordt veroordeeld voor mishandeling.

De 32-jarige man uit Roelofarendsveen gooide vorige maand de aansteker bij de halve finale van de KNVB-beker vanaf de tribune in De Kuip in Rotterdam, waar alleen Feyenoord-supporters mochten zijn. De middenvelder liep met een bebloed achterhoofd op het veld, waarna scheidsrechter Allard Lindhout de wedstrijd tijdelijk staakte. Klaassen liet zich kort na de hervatting van de wedstrijd wisselen. Iets eerder, na de aftrap van de wedstrijd, staakte de scheidsrechter het duel omdat iemand vuurwerk afstak.

Maandag moest de verdachte voor de politie verschijnen wegens mishandeling. Eerder kreeg hij alleen een gebiedsverbod voor alle voetbalstadions. In reactie op het incident kreeg de man ernstige bedreigingen. Na het incident scherpte de KNVB direct de maatregelen rondom wedstrijden aan. Als toeschouwers iets op het veld gooien, wordt de wedstijd tijdelijk gestaakt. Als iemand op het veld geraakt wordt, moet de wedstrijd definitief worden gestaakt. Scheidsrechters moeten de wedstrijd ook definitief staken wanneer een toeschouwer het veld op rent om een voetballer of scheidsrechter aan te vallen.