Malaria voor het eerst sinds twintig jaar mogelijk in de VS opgelopen

Ziekteverwekkers Normaal lopen Amerikanen alleen malaria op wanneer zij naar een (sub)tropisch gebied zijn gereisd. Maar door klimaatverandering wint de ziekte terrein. Of er verband is met de besmettingen in Amerika is nog onduidelijk.
Malaria wordt veroorzaakt door parasieten die het lichaam binnendringen via een beet van een vrouwelijke Anopheles mug.
Malaria wordt veroorzaakt door parasieten die het lichaam binnendringen via een beet van een vrouwelijke Anopheles mug. Foto James Gathany/AP

Voor het eerst in twintig jaar lijken mensen in de Verenigde Staten ter plekke malaria te hebben opgelopen. Dat schrijven onderzoekers van het Amerikaanse Center for Disease Control en Prevention (CDC) maandag. Normaal lopen Amerikanen alleen malaria op wanneer zij naar een (sub)tropisch gebied zijn gereisd. Of er een verband is met klimaatverandering is nog niet duidelijk, maar wetenschappers waarschuwen al jaren dat de ziekte terrein wint als gevolg van oplopende temperaturen.

In totaal lijken vier mensen in Florida en één in Texas malaria te hebben opgelopen. De besmettingen tussen de twee staten lijken geen onderling verband te hebben, maar de mensen die malaria opliepen in Florida bevinden zich wel dicht bij elkaar. De autoriteiten houden de situatie in de gaten en proberen de lokale muggenpopulatie onder controle te krijgen volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN. De vier patiënten worden behandeld en hun gezondheid verbetert. Ondanks de vijf besmettingen blijft de kans om malaria op te lopen „extreem laag”, aldus de CDC.

Twintig jaar geleden liepen mensen voor het laatst ter plekke malaria op in Amerika, ook in Florida. Toen werden acht mensen ziek.

Malaria wordt veroorzaakt door parasieten die het lichaam binnendringen via een beet van een vrouwelijke Anopheles-mug. Mensen met malaria krijgen symptomen als koorts, hoofdpijn en spierpijn. De ziekte komt voor in de subtropen en tropen, maar door klimaatverandering kan de ziekte zich naar andere delen van de wereld verspreiden, schreef het VN-orgaan IPCC.

In Nederland komt Malaria nog alleen voor als iemand het heeft opgelopen in de (sub)tropen. Jaarlijks worden volgens het RIVM zo’n 150 tot 300 gevallen van malaria gemeld in Nederland.