Het Gazaanse ministerie van Gezondheid heeft de Gazastrook maandag tot ‘polio-epidemiegebied’ uitgeroepen. Deze verklaring kwam twee weken nadat bekend was geworden dat er in verschillende monsters van afvalwater in de Gazastrook het poliovirus was gedetecteerd.
Poliomyelitis – beter bekend als polio – is een zeer besmettelijk virus dat het lichaam tijdelijk of blijvend kan verlammen. In sommige gevallen resulteert het in de dood. Iedereen kan het virus krijgen, maar vooral kinderen worden er ziek van.
Negen vragen over polio in Gaza.
1. Was polio niet uitgeroeid?
Door grootschalige vaccinatie-inspanningen was de ziekte in een groot deel van de wereld uitgeroeid. Sinds 1988 is het aantal besmettingen wereldwijd zelfs met 99 procent afgenomen. Maar door een oorlog zoals in Gaza kan de ziekte toch weer de kop opsteken door slechte hygiëne.
Afghanistan en Pakistan zijn de laatste twee landen in de wereld waar het poliovirus geregeld tussen mensen overgedragen wordt. Ook in Somalië, Soedan en Jemen worden er nog geregeld polio-uitbraken gemeld. In Nederland komt de ziekte door het uitgebreide, sinds 1957 bestaande vaccinatieprogramma niet meer voor.
2. Hoe verontrustend is de situatie in Gaza?
Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), onderdeel van de VN, vertelde tijdens een persconferentie dat er in Gaza waarschijnlijk al mensen besmet zijn geraakt, maar dat het lastig kan zijn om gevallen te detecteren, doordat de meeste gevallen van de virusziekte asymptomatisch zijn. Daarom waarschuwt de WHO voor een „hoog risico” op een polio-uitbraak.
Polio kan verspreid worden door contact met de uitwerpselen van een besmet persoon en door vervuild water te drinken. In Gaza stroomt er vervuild afvalwater tussen de tenten van ontheemden. Omringende landen maken zich bovendien zorgen dat het virus zich tot buiten de grenzen van Gaza verspreidt.
3. Waardoor is het water in Gaza zo vervuild?
Het Israëlische leger vernietigt volgens de Nederlandse ngo Oxfam Novib sinds het begin van de oorlog, na de grootschalige aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar, elke drie dagen water- en sanitaire infrastructuur in Gaza. De ngo schrijft in een rapport dat Israël alle afvalwaterzuiveringsinstallaties in het gebied vernietigd heeft. Het Israëlische leger zet het gebrek aan water in als oorlogswapen, stelt Oxfam Novib.
4. Is een polio-uitbraak tegen te gaan met medicijnen?
Polio was al ruim een kwart eeuw uitgeroeid in Gaza. Voor de oorlog waren de kinderen in Gaza goed tegen polio ingeënt. In 2022 had 99 procent van de kinderen een derde dosis van het poliovaccin gekregen. Maar in 2023 daalde dit als gevolg van de oorlog tot 86 procent.
5. Kunnen er meer prikken gezet worden?
De WHO heeft bekendgemaakt dat ze een miljoen vaccins naar Gaza zal sturen. Maar de grootschalige schade die Israël aan de gezondheidszorg in Gaza toegebracht heeft, maakt een vaccinatiecampagne niet eenvoudig. Doktersposten en ziekenhuizen functioneren amper nog. En al kunnen mensen ingeënt worden, dan is het de vraag of ze hun handen kunnen wassen en schoon drinkwater hebben. Ontheemden moeten geregeld één wc delen met zeshonderd mensen, en hebben toegang tot maximaal twee liter schoon water per persoon per dag. Dit maakt het volgens de WHO onmogelijk om de aanbevelingen te volgen om verspreiding van het virus tegen te gaan.
6. Levert Israël ook vaccins?
Het Israëlische leger biedt poliovaccins aan Israëlische militairen die in de Gazastrook vechten. Dit is bedoeld om verspreiding van het poliovirus naar Israël tegen te gaan. Israël zegt dat het sinds het begin van de oorlog ook voldoende poliovaccins voor 1 miljoen van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza verstrekt heeft.
7. Wat zou nog meer kunnen helpen?
De WHO, Unicef en de ministers van Volksgezondheid in het Oostelijke Middellandse Zeegebied benadrukten in een verklaring dat het beste medicijn een staakt-het-vuren of enkele ‘dagen van rust’ zou zijn. Dit zou de ruimte geven om onder meer een massale vaccinatiecampagne te beginnen.
8. Wat als de extra vaccinatie niet lukt?
Zonder onmiddellijke actie is het een kwestie van tijd voordat het virus duizenden kinderen besmet, schreef directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO in The Guardian. Vooral kinderen onder de twee jaar lopen risico, omdat zij in de ruim negen maanden dat de oorlog duurt niet ingeënt zijn.
Lees ook
Israëlische leger beveelt Palestijnen opnieuw Khan Younis te ontvluchten.
9. Welke verantwoordelijkheid hebben Hamas en Israël om ziekte-uitbraken te bestrijden in oorlogstijd?
Tijdens de Gaza-oorlog zijn zowel Israël als strijdende Palestijnse groeperingen gebonden aan het internationaal humanitair recht. Daarnaast heeft Israël ook verplichtingen als de bezettende macht. Zelf ontkent het land dat het de Gazastrook bezet houdt, maar volgens veel internationale instanties doet het dat wel, omdat het de import en toegang tot Gaza grotendeels beheerst.
Als bezettingsmacht is Israël gebonden aan artikel 56 van de Vierde Geneefse Conventie. Dit bepaalt dat Israël verplicht is om „de volksgezondheid en de algemene hygiëne in het bezette gebied te verzekeren”, bijvoorbeeld door preventieve maatregelen te nemen om de verspreiding van besmettelijke ziektes en epidemieën te voorkomen. Hierbij geldt dat Israël op „militaire noodzaak” kan wijzen om zich aan sommige van deze verplichtingen te onttrekken.
De verplichtingen van Israël als bezettingsmacht ontslaan Hamas niet van elke verantwoordelijkheid. Sinds het begin van de oorlog heeft de groepering verzuimd om de eigen bevolking adequaat te beschermen. Ook hebben gevangen genomen Hamas-militanten toegegeven dat ze ziekenhuizen en klinieken als dekking hebben gebruikt.
Met medewerking van Dorine Booij en Charlie Ubbens