Leeftijdcheck bij Buy now, Pay Later-diensten aangescherpt

Buy now, Pay Later-diensten, die het mogelijk maken om online aankopen achteraf te betalen, hebben hun beleid rondom leeftijdscontrole aangescherpt. Dat schrijft demissionair minister Steven van Weyenberg (D66, Financiën) donderdag aan de Tweede Kamer, in reactie op Kamervragen. Volgens de nieuwe gezamenlijke gedragscode vragen diensten als Klarna, Riverty, in3 en Billink gebruikers voortaan bij elke transactie om hun leeftijd. Dat moet financiële risico’s bij jonge mensen, bij wie de populariteit van dit soort diensten voornamelijk groeit, tegengaan.

Voorheen vroegen aanbieders alleen om verificatie bij grote bedragen en andere transacties die de bedrijven als risicovol beschouwden. Daar was veel kritiek op: minderjarigen konden die maatregel makkelijk omzeilen. Vorig jaar konden 600 duizend transacties volgens onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gelinkt worden aan minderjarigen. Die zijn voor de wet nog niet handelingsbekwaam en mogen dus niet zomaar krediet krijgen, maar door een maas in de wet kan de AFM momenteel niet ingrijpen bij aanbieders. De AFM pleit daarom voor een wettelijk verplichte leeftijdscheck bij kredietverstrekkers als deze.

De AFM waarschuwde dat jongeren eraan gewend raken om voornamelijk te kopen met geleend geld. Het kabinet deelt die zorgen. „Het is van belang minderjarigen niet te laten wennen aan het aangaan van schulden, maar te leren om op een verantwoorde wijze met geld om te gaan”, schrijft Van Weyenberg. In 2026 moeten Buy now, Pay Later-diensten onder de (strengere) Europese Richtlijn consumentenkrediet vallen. Dit zal betekenen dat die diensten hun marketingbeleid en kredietverlening moeten aanscherpen. Leeftijdscontrole is onder die richtlijn niet verplicht. Het kabinet is aan het uitwerken hoe leeftijdscontrole wettelijk kan worden afgedwongen.


Lees ook

Buy now, pay later is vooral onder jongeren niet meer weg te denken

Winkelend publiek in het centrum van Almere.



Delen