N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Brand op vrachtschip Uit een reconstructie van NRC bleek dat na de brand op het vrachtschip Fremantle Highway reddingshelikopters op zijn vroegst na 40 minuten vertrokken. Dat was niet te laat, zegt de kustwacht.
Het onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid maandag aankondigde naar de brand op vrachtschip Fremantle Highway richt zich met name op het verloop van de hulpverlening. De Onderzoeksraad zal aan de hand van gesprekken met „diverse betrokkenen”, staat in het persbericht, nagaan hoe „de hulpverlening direct na de brand op gang kwam en zich ontwikkelde”.
Bij het ernstige incident, in de nacht van 25 op 26 juli ten noorden van Ameland, kwam een bemanningslid om het leven en raakten meerdere opvarenden gewond. NRC berichtte eerder dat de reddingshelikopters te laat opstegen voor de evacuatie, maar de Nederlandse kustwacht ontkent dat.
Reddingshelikopters moeten binnen twintig minuten na een alarmering zijn opgestegen, volgens de zorgeisen die Nederland heeft vastgesteld. Bij de evacuatie van de Fremantle Highway haalden de helikopters deze tijd bij lange na niet. Dat hoéfde ook niet, reageert de kustwacht op de eerdere berichtgeving. Omdat de helikopters een brandweerteam uit Rotterdam moesten vervoeren naar het brandende schip, zou de twintig minuten-norm niet gelden.
In het programma van eisen voor de reddingshelikopters, in bezit van NRC, staat dat het brandweerteam binnen één uur klaar moet staan „voor vertrek” per helikopter vanuit Rotterdam. Maar om te kunnen vertrekken, moet die helikopter wel beschikbaar zijn. Die moet dan zijn ingeladen, van extra stoelen zijn voorzien en in Rotterdam zijn gearriveerd vanuit een vliegbasis in Den Helder of Midden-Zeeland. Kortom: om de norm van vertrek binnen een uur te halen, zouden de helikopters in de praktijk alsnog binnen zo’n twintig minuten moeten opstijgen vanuit hun vliegbasis.
Onbeheersbaar
Bij de reddingsoperatie voor de Fremantle Highway gebeurde dat niet: een van de reddingshelikopters steeg pas 49 minuten na alarmering op, en kwam buiten het uur aan in Rotterdam. Daarna duurde het ruim een uur voor vertrek richting het brandende schip. Toen had de brandweerinzet al geen zin meer, omdat het vuur onbeheersbaar was geworden.
Op de vraag of het voorschrift is dat helikopters voor brandweervervoer binnen een uur uit Rotterdam moeten zijn vertrokken, en dat dus ook die norm niet is gehaald, zegt kustwachtwoordvoerder Edwin Granneman: „De details van de tijdlijn ken ik niet, die geven wij ook niet. Dat moet uit de evaluatie blijken.”
Bij de reddingsactie werd nog een andere richtlijn niet gevolgd, blijkt uit het programma van eisen. Zo vlogen beide reddingshelikopters naar Rotterdam voor transport van het brandweerteam, terwijl de richtlijn is om één van beide helikopters vrij te houden voor evacuatie. Het is bij het ophalen van het brandweerteam „zeer wenselijk” dat de helikopter op de basis Den Helder „beschikbaar blijft” voor de evacuatietaak, staat in het programma van eisen. Als deze richtlijn was opgevolgd, had de helikopter vanuit Den Helder de bemanning van het brandende schip boven Ameland mogelijk op tijd kunnen evacueren.
Op de vraag waarom de richtlijn niet is gevolgd, zegt woordvoerder Granneman: „Dat weet ik niet”. Hij zegt het programma van eisen niet te kennen.
Ook over het vermeende capaciteitsgebrek van de helikopters, wil de kustwacht geen duidelijkheid geven. NRC schreef eerder dat er slechts vier plaatsen per helikopter beschikbaar waren voor brandweerlieden, terwijl er op papier meer plek hoort te zijn. Kustwachtwoordvoerder Granneman weerspreekt dit en stelt dat één van de helikopters was uitgerust met zes stoeltjes, en geen vier. Hoe kan het dan dat er volgens verschillende hulpverleners die NRC sprak, slechts vier brandweerlieden per helikopter mochten instappen? „Eh ja, dat is weer wat anders”, reageert Granneman. „Ik had het over het aantal stoeltjes”. Hoeveel brandweerlieden er die nacht daadwerkelijk mochten instappen, weigert Granneman te zeggen. Hij zegt de evaluatie af te wachten.
Het Brits-Amerikaanse bedrijf Bristow, verantwoordelijk voor de geleverde helikopters en bemanning, schrijft in een persbericht trots te zijn op de eigen inspanningen tijdens de reddingsoperatie. „Deze missie is uitgevoerd in naadloze coördinatie, met duidelijke protocollen en standvastige partnerschappen met meerdere instanties”, aldus het bedrijf. „Ons diepste medeleven gaat uit naar de familie van de opvarende van het schip die, ondanks alle inspanningen, op tragische wijze om het leven is gekomen.”