Kuiken verlaat de Tweede Kamer, maar sluit terugkeer als PvdA-bewindspersoon niet uit

PvdA Fractievoorzitter Attje Kuiken (45) is niet beschikbaar voor de gezamenlijke kandidatenlijst van PvdA en GroenLinks. Kuiken gold in het begin als sceptisch over de samenwerking, maar omarmde die als partijleider.

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vorig najaar op een ledenraad van de PvdA. Foto Merlin Daleman
PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken vorig najaar op een ledenraad van de PvdA. Foto Merlin Daleman

Een definitief afscheid van de politiek is het niet, maar in de Tweede Kamer keert PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken na de komende verkiezingen niet terug. Kuiken maakte vrijdag in een interview in het AD bekend dat ze niet beschikbaar is voor een plek op de gezamenlijke kandidatenlijst van PvdA en GroenLinks. „Ik laat het hierbij en draag het over aan de volgende generatie”, zegt Kuiken. Of ze echt van het Haagse toneel verdwijnt is nog afwachten, want een terugkeer als bewindspersoon in een volgend kabinet sluit Kuiken nadrukkelijk niet uit.

Kuiken, nu 45 jaar, is een van de langstzittende en meest ervaren PvdA-Kamerleden: ze zit al in de Kamer sinds 2006. Kuiken voerde het woord over een groot aantal dossiers, van justitie en Koninkrijksrelaties tot gezondheidszorg in de coronatijd. In de partij geldt Kuiken als dienstbaar: ze nam het fractievoorzitterschap korte tijd waar toen Diederik Samsom in 2016 opstapte, en nam vorig jaar diezelfde rol over van Lilianne Ploumen.

Binnen de PvdA-fractie gold Kuiken, samen met Kamerleden als Khadija Arib en Henk Nijboer, lange tijd niet als de meest warme voorstander van de samenwerking met GroenLinks. Toen ze het leiderschap van Ploumen overnam, schaarde ze zich publiekelijk wel vol overtuiging achter de ambitie van GroenLinks-leider Jesse Klaver om de linkse samenwerking verder te intensiveren. In de afgelopen campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart trokken Kuiken en Klaver samen op, en won de PvdA één zetel. Kuiken sprak zich daarna ook uit voor een gezamenlijke kandidatenlijst en gezamenlijk verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Steun voor Timmermans

In het AD-interview zegt Kuiken dat ze er de afgelopen jaren van overtuigd raakte dat Frans Timmermans het beste de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks kon gaan leiden. Kuiken noemt Timmermans „een heel gedreven, inhoudelijk zeer sterke en bevlogen persoon. Nederland snakt nu naar iemand die het vertrouwen kan herstellen”. Binnen de PvdA werd al langer gedacht dat Kuiken zelf niet de ambitie en het profiel had om de gezamenlijke lijst te leiden.

Jesse Klaver gaf eerder deze zomer, ook in het AD, toe dat hij wél ambitie had om lijsttrekker te worden, maar dat het voor hem „niet verstandig” was omdat de twee partijen beter voor een nieuwe leider konden kiezen. Klaver wilde zijn „persoonlijke ambities opzij zetten voor iets dat groter is”.

Kuiken heeft met Klaver afgesproken dat de GroenLinks-leider namens PvdA én GroenLinks zal spreken bij de Algemene Politieke Beschouwingen, het tweedaagse Kamerdebat na Prinsjesdag dat in september al grotendeels in het teken van de verkiezingen zal staan. Kuiken zegt in het AD dat dit „logisch” is omdat Klaver heeft aangegeven wel graag opnieuw op de lijst te willen en dus na de verkiezingen van november mogelijk in de Tweede Kamerfractie blijft.

In het interview solliciteert Kuiken al openlijk naar een langer verblijf aan het Binnenhof: als PvdA/GroenLinks na de verkiezingen in het nieuwe kabinet komt, is zij beschikbaar als minister of staatssecretaris. „Als je gevraagd wordt, zou het een enorme eer zijn en zeg je ja.”