Krimp én meer verbindingen in brein van zwangere vrouw

Niet alleen het lijf van een vrouw transformeert tijdens een zwangerschap, óók haar hersenen veranderen ingrijpend. Allerlei hersengebieden worden wat kleiner, waaronder de hersenschors. Maar veel gebieden krijgen wel betere connecties met elkaar, schrijven Amerikaanse wetenschappers maandag in een studie in Nature Neuroscience. Voor het onderzoek kroop één van de onderzoekers zelf 26 keer in een MRI-scanner; voor, tijdens én twee jaar na haar zwangerschap. Sommige veranderingen zijn twee jaar na de bevalling nog zichtbaar.

Tijdens een zwangerschap bereiden grote hormonale veranderingen het lijf van een vrouw voor op het naderende moederschap. Hoe die hormonen de hersenen beïnvloeden was nog grotendeels onbekend. Nu zijn die ontwikkelingen tijdens de zwangerschap nauwgezet in kaart gebracht. Het brein blijkt verbluffend veranderlijk.

De zwangere proefpersoon was neurobioloog Elizabeth Chrastil, een gezonde 38-jarige vrouw die met hulp van ivf voor de eerste keer zwanger was. Haar collega’s maakten vanaf drie weken vóór de conceptie tot twee jaar na de bevalling MRI-scans, en namen dan ook bloed af om de concentratie van de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron te meten. Tijdens de scans in de zwangerschap kreeg de vrouw een gordel van geluidswerend schuim om haar buik om de ongeboren baby te beschermen tegen de herrie van de scanner. De vrouw gaf na de geboorte zestien maanden lang borstvoeding.

Afname hersenvolume

De grootste veranderingen zagen de onderzoekers in het volume en de dikte van de kronkelige buitenste laag van de hersenen, de hersenschors – ook wel de grijze stof genoemd. Die kromp in de loop van de zwangerschap. En ook in dieperliggende hersengebieden, zoals de hippocampus die bijvoorbeeld een cruciale rol speelt bij het geheugen, nam het volume af.

In de zenuwbanen tussen verschillende hersengebieden binnenin het brein, de witte stof, zagen de wetenschappers juist een opvallende toename. Dat zou wijzen op toegenomen communicatie tussen hersengebieden. Vooral in netwerken die betrokken zijn bij aandacht, waarneming en sociale interactie, zoals het zogeheten default mode network, zagen ze die tijdelijk toegenomen verbindingen.

MRI-scans met daarop aangegeven de hersenverbindingen die sterk veranderden in de loop van de zwangerschap.
Foto’s Daniela Cossio

De afname van de grijze stof bleef tot twee jaar na de geboorte zichtbaar, maar de toename in de witte stof was het grootst in het tweede trimester van de zwangerschap. Vlak voor de geboorte was die weer op het oude niveau.

Wát er precies afneemt in de hersenschors wordt uit de studie niet duidelijk; het zou het aantal hersencellen kunnen zijn, het aantal ondersteunende cellen of het aantal contacten tussen cellen. Een alternatieve verklaring is dat de cellen worden samengedrukt. De scans onthulden namelijk ook dat de hersenholtes binnenin het brein groter worden en meer hersenvloeistof bevatten in de loop van de zwangerschap.

Moederlijk gedrag

De dunner wordende schors hoeft niet nadelig te zijn, schrijven de onderzoekers. Het kan ook een reorganisatie betekenen die de werking van hersencircuits efficiënter maakt, zoals ook gebeurt tijdens de puberteit. Uit studies bij muizen is bekend dat gestegen zwangerschapshormonen de dieren aanzetten tot verzorgend en beschermend gedrag door circuits in het hersengebied de hypothalamus te veranderen. De auteurs vermoeden dat de veranderingen bij mensen ook invloed hebben op het moederlijke gedrag dat nodig is na de bevalling.

De bevindingen kunnen de basis zijn voor nieuwe studies naar wat er gebeurt bij vrouwen die een postnatale depressie krijgen. Dat overkomt zo’n één op de vijf zwangeren. Maar de inzichten blijven niet beperkt tot zwangere vrouwen. Onderzoek naar de hersenveranderingen tijdens de zwangerschap kan ook meer leren over de werking van het volwassen brein in het algemeen, en over wat er gebeurt tijdens veroudering.

„De resultaten passen bij de veranderingen die we kennen uit onze eerdere studies”, reageert hersenonderzoekster Elseline Hoekzema van het Amsterdam UMC. „Het interessante van deze nieuwe studie is dat die laat zien wanneer die veranderingen in de zwangerschap ontstaan, en dat er subtielere tijdelijke veranderingen in de witte stof zijn.”

Omdat het gegevens van één zwangere zijn is nog niet duidelijk of dit voor alle zwangere vrouwen zal gelden. Maar daar lijkt het wel op. „Wij vonden dezelfde hersenveranderingen bij meerdere groepen vrouwen uit verschillende landen”, aldus Hoekzema.


Lees ook

Een zwangerschap verandert de hersenen van aanstaande moeders

Zwangere vrouwen met een sterkere samenhang in het default mode network in de hersenen hebben een jaar later een betere binding met hun kindje.