Koning komt met dwingende oproep tot verbinding

Dat koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak zou spreken over verbinding was geen verrassing na een jaar waarin de spanningen in de samenleving verder leken te groeien. Hij noemde die „voelbaar, internationaal en in eigen land”. Hij wees erop dat veel mensen zich „onbegrepen, ongewenst en onbeschermd” voelen. En had een duidelijke boodschap aan een soms oververhitte samenleving om „de verbittering en de haat niet te importeren in onze straten”.

Het meest dwingend in deze kersttoespraak klonk de boodschap dat in Nederland plaats is voor iedereen. Het leidde tot een oproep aan Joodse Nederlanders, de koning hield hen voor dat er hier echt een toekomst voor hen is: „Blijf! Wij horen samen”. En tegen Nederlandse moslims zei hij: „Dit is ook uw land; dit is ook jouw land.”

Israël en Gaza

Die woorden vielen op. De koning verwees naar enkele van de bezoeken die hij en koningin Máxima aflegden dit jaar, bijvoorbeeld aan een joodse school in Amsterdam en Palestijnse Nederlanders in Vlaardingen. Het paar sprak meerdere keren met mensen over de doorwerking van de gebeurtenissen in Israël en Gaza op het leven hier. Soms op het paleis, soms elders, altijd achter gesloten deuren. De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding kwam langs, net als de voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid. Willem-Alexander en Máxima spraken met straatcoaches en jongerenwerkers.

De oproep in de kersttoespraak was echter niet alleen aan Joodse en islamitische Nederlanders gericht. De passage begon met een aansporing aan állen die „zich geraakt” voelen: „Wees weerbaar en laat u niet uit het veld slaan. Wees trots op de bijdrage die u aan de samenleving levert! Besef dat u van grote waarde bent.”

Al eerder sprak de koning zo rechtstreeks een stille meerderheid aan, in coronajaar 2020. Hij zei toen tegen degenen die „snakten naar onderling begrip” en zich „een buitenbeentje voelden”: „Dat bent u niet. U bent onmisbaar. Ook de zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden.”

Aanmoediging als rode draad

Zo’n aanmoediging is een terugkerend element geworden in vrijwel alle kersttoespraken, een van de meer persoonlijke speeches die Willem-Alexander in een jaar geeft. De koning wil mensen duidelijk maken dat íedereen mag – en kan – meebouwen aan Nederland.

Dat ieders mening ertoe doet, al wees hij er opnieuw fijntjes op dat: „Communiceren niet altijd [hoeft] via mobieltje, muis of megafoon. Als je aan mensen vraagt wat ze positief waarderen in een ander, dan hoor je nooit: ‘hij heeft zo’n fantastische eigen mening’. Je hoort dan heel andere dingen: ‘hij staat altijd voor me klaar’. ‘Hij begrijpt me zo goed. Of: ‘zij kan zo goed luisteren.”

Verbinden is een tweede rode draad in de kersttoespraken, en bovendien een van de drie opdrachten die de koning zichzelf gaf bij zijn inhuldiging in 2013. Samen kunnen mensen „bergen verzetten” (Kerst 2013) en „aan een betere toekomst werken” (2020). Maar het optimisme dat in de eerste toespraken nog doorklonk over „de verscheidenheid die Nederland rijk is” heeft langzaam plaatsgemaakt voor de bijna retorische vraag óf mensen wel bereid zijn naar elkaar te luisteren. De koning benadrukt steeds vaker dat onderling begrip een vereiste is.

Artikel 1 van de Grondwet

Bijna streng vaderlijk zei hij dat geweld een no-go is, ook als we ons „gekwetst of miskend voelen”. Hij wees op artikel 1 van de Grondwet, en noemde dit „basisregels” die „niet vatbaar voor dialoog of discussie zijn”. Een subtiele verwijzing naar de discussie over de rechtsstaatverklaring van de vier coalitiepartijen en het kabinet? Allicht, maar de koning verwees de afgelopen jaren wel vaker op artikel 1.

Willem-Alexander eindigde met de apostel Paulus, wiens „simpele adviezen” hij vaker doorgeeft. Zo vroeg hij tien jaar geleden „onze vrije en open manier van leven” te koesteren, volgens Paulus een roeping. In 2020 citeerde de koning de apostel over liefde: „Wij mensen zijn niet geschapen om elkaar te haten. Een land waarin mensen elkaar een beetje liefdevol tegemoet treden, is een land waarin mensen zich thuis kunnen voelen, ook in tijden van grote onzekerheid.

En nu kwam Willem-Alexander met dit ‘simpele’ advies van Paulus: „Wees blij met wie zich verblijdt. Heb verdriet met wie verdriet heeft”. Het kan volgens de koning een mooiere wereld „een klein beetje dichterbij” brengen.