Koning Jan droeg zijn hele leven luiers

Nomen est omen Karel de Grote en Iwan de Verschrikkelijke kent iedereen wel, maar er zijn nog veel meer heersers met opvallende bijnamen. Bart Funnekotter stelt ze aan u voor. Deze week: kreeg een baby een naald in zijn hersens geduwd?

Jan de Postume, 1316 - 1316
Jan de Postume, 1316 – 1316 Foto Bibliothèque nationale de France

Het klinkt indrukwekkend: Jan I is de enige koning van Frankrijk die deze titel heeft gedragen vanaf de dag dat hij geboren werd tot aan de dag van zijn overlijden. Helaas voor hem lagen deze momenten slechts een kleine week uit elkaar. Koning Jan zou enkel luiers dragen, nooit een kroon.

Jans vader Lodewijk X stond bekend als le Hutin (de Woelzieke, of de Twister) en overleed op 5 juni 1316 toen hij na een potje tennis te snel te veel koele wijn had gedronken (er gingen ook verhalen over vergiftiging). Jan bewoonde op dit moment nog de buik van zijn moeder, Clementia van Hongarije. Lodewijk had reeds een dochter uit zijn eerste huwelijk, maar aangezien een mannelijke troonopvolger voorrang had, werd er gewacht om te zien welk geslacht het kind van Clementia had. Toen dat zes maanden later een jongen bleek te zijn, werd het bij zijn eerste ademteug koning van Frankrijk.

Korte duur

De vreugde over dit nieuwe leven was van korte duur, want vijf dagen na zijn geboorte – en dus ruim voordat hij gekroond was – overleed de kleine Jan reeds. Hij was van 14 tot 19 november 1316 koning van Frankrijk en Navarra geweest en ging als Jan de Postume de geschiedenis in.

Natuurlijk was zijn vroege dood een bron van geruchten. Zo zou Jan vermoord zijn door Mathilde van Artesië, die een naald in het hoofd van de baby zou hebben geduwd. Haar motief: haar dochter was getrouwd met Filips de Lange, de broer van Lodewijk X. Als Jan van het toneel zou verdwijnen, zou Filips de troon kunnen bestijgen – en dat deed hij inderdaad meteen na de dood van zijn neefje. Op grond van de zogenoemde Salische wet (opvolging alleen via mannen) kwam zijn nichtje hiervoor niet in aanmerking, besloot hij.

Natuurlijk was zijn vroege dood een bron van geruchten; zo zou Jan vermoord zijn door Mathilde van Artesië

In een biografie die in 1844 over Jan I verscheen, lezen we dat de verwikkelingen hiermee nog niet ten einde waren. Medio veertiende eeuw dook er een man op die beweerde Jan I te zijn. Hij heette Giannino Baglioni en was een koopman uit Siena. Die stad ligt niet direct om de hoek van Parijs, maar het verhaal wilde dat de kleine Jan als kind in de wieg verwisseld was met een andere baby omdat de vrees bestond dat hij door zijn oom Filips en diens schoonmoeder Mathilde vermoord zou worden. (Een alomtegenwoordig gerucht, kennelijk.)

Toen koning Jan II in 1356 door de Engelsen tijdens de slag bij Poitiers gevangen was genomen, zag Giannino/Jean zijn kans schoon en trok met vervalste papieren naar Frankrijk om zijn troon op te eisen. Hij reisde via het hof van Hongarije, waar hij ‘herkend’ werd door een neef van zijn moeder.

In Frankrijk probeerde de pretendent een leger op de been te brengen. Hij had enig succes in de Provence, maar nadat paus Innocentius VI – die vanwege kerkelijk perikelen in Avignon verbleef – klaagde over de herrie in de buurt, werd Giannino/Jean in 1361 gearresteerd. De Fransen zagen het niet zitten deze onruststoker zelf op te sluiten en verscheepten hem naar Napels. Daar stierf hij een jaar later in een cel, tot het laatst toe volhoudend dat hij Jan de Postume was.