Komiek Russell Brand in VS aangeklaagd voor verkrachting

De Britse komiek, acteur en radiopresentator Russell Brand is in de VS aangeklaagd voor verkrachting. Hij zou op de set van de film Arthur een vrouw hebben gedwongen tot seks. Eerder dit jaar werd Brand ook in de Britse pers al beschuldigd van verkrachting, seksueel grensoverschrijdend gedrag en emotioneel misbruik, waarna de politie een onderzoek begon.

In de aanklacht beschrijft de vrouw hoe Brand op de filmset, vol in het zicht van anderen, zijn geslachtsdeel aan haar zou hebben getoond. Later die dag zou Brand de vrouw tot op het toilet hebben achtervolgd en haar daar hebben gedwongen tot orale seks, terwijl een productiemedewerker de wacht hield voor de deur.

Anoniem vanwege angst carrière

De feiten waarvan Brand wordt beschuldigd dateren al uit 2010. Toch kan de vrouw nog een rechtszaak aanspannen, door een wet in de staat New York die de verjaringstermijn van verkrachting en ander seksueel geweld verlengt. De staat nam de ‘Adult Survivors Act’ in 2019 aan. De vrouw, die uit angst voor schade aan haar carrière anoniem blijft in de aanklacht, eist een schadevergoeding van onbekende hoogte.

De stand-up-comedian en Hollywoodacteur kampte lang met drugs- en seksverslaving. Nadat hij was afgekickt, maakte hij een draai en voerde hij geëngageerde campagnes tegen ongelijkheid, klimaatverandering en verslaving. Tijdens de coronapandemie maakte hij weer een zwaai, en belandde in het kamp van coronaontkenners en complotdenkers.