Klimaatactivisten verstoren opening Frans Hals-expo in Rijksmuseum met ‘schilderijen van klimaatrampen’

Klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion (XR) hebben vrijdag de opening van de nieuwe Frans Halstentoonstelling in het Rijksmuseum verstoord. De actiegroep protesteert tegen het feit dat de ING-bank een van de hoofdsponsors is van het museum en eist directe verbreking van dat contract. Volgens XR wordt „het goede imago van het Rijksmuseum misbruikt” door bedrijven als ING die investeren in de fossiele industrie.

Dat protest werd — anders dan eerdere protesten in musea tegen de fossiele industrie — ‘kunstvriendelijk’ gevoerd. Geen blikken soep tegen schilderijen, dus. De activisten hielden posters van bekende kunstwerken vast, die met kunstmatige intelligentie zijn bewerkt zodat ze klimaatrampen laten zien. Het straatje van Johannes Vermeer, maar dan overstroomd. Of Het drijvende veertje van Melchior d’Hondecoeter, maar dan zonder vogels. Want: „die zijn straks uitgestorven”, zegt een XR-woordvoerder tegen Het Parool. De foto’s laten volgens de groep zien „wat ons te wachten staat”.

Fossiele investeringen

Extinction Rebellion vindt dat investeringen in cultuur niet samengaan met miljardeninvesteringen in fossiele brandstoffen. “Het kan niet zo zijn dat het Rijksmuseum meer dan 3 miljoen euro steekt in het behoud van De Nachtwacht en tegelijkertijd geld aanneemt van een sponsor die een leefbare toekomst onmogelijk maakt”, schrijft de groep. „De actie is onderdeel van dezelfde campagne als de A10-blokkades.”

Een woordvoerder van het Rijksmuseum zegt tegen persbureau ANP regelmatig met ING te praten „over de maatschappelijke rol en klimaatzorgen”. Het museum wil niet ingaan op de relatie met ING en of deze gesprekken gevolgen hebben. De actie van vrijdagochtend tijdens de Frans Halstentoonstelling verliep naar verluidt rustig. Het Rijksmuseum laat desondanks weten dat het museum geen demonstratieplek moet worden. „Mensen komen hier om rustig van kunst te genieten.”

ING keurde de actie af. „Als ze in dialoog willen, kan dat prima met ING”, zei een woordvoerder tegen ANP.



Lees ook
Hoe schilder Frans Hals bekend kwam te staan als een drankorgel met een gat in z’n hand

<strong>Malle Babbe</strong>, ca. 1640 ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/klimaatactivisten-verstoren-opening-frans-hals-expo-in-rijksmuseum-met-schilderijen-van-klimaatrampen.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=