Kate Winslet als onhandige heerser in ‘The Regime’

‘Ik ben niet belachelijk. Ik ben absoluut niet belachelijk.” Kanselier Elena Vernham is woest op iemand uit haar staf en wil graag het punt maken dat ze niet raar is. Iedereen die naar haar kijkt, weet dat ze natuurlijk wél een belachelijk mens is. Vernham is de alleenheerser van een fictief land, volgens een titelkaart ergens in ‘Centraal Europa’. Ze gaat haar paleis amper uit, is bang voor de luchtvochtigheid en is in algemene zin onuitstaanbaar. Maar zoals het gaat in een autocratie durft niemand in haar omgeving iets tegen haar in te brengen.

Oscarwinnares Kate Winslet, die in 2021 indruk maakte met haar hoofdrol in de rauwe misdaadserie Mare of Easttown, zag in de autocratische leider haar volgende televisierol, wederom voor de kwaliteitszender HBO. Een heel andere rol dan de nukkige rechercheur die ze daarin speelde. Als je naar de serie kijkt, zie je dat ze er duidelijk veel plezier in heeft: ze maakt van Vernham een wonderlijk personage met allerlei gekke maniertjes. Winslet mag ongegeneerd onuitstaanbaar zijn.

De bedenker en schrijver van The Regime, Will Tracy, toonde in zijn eerdere werk al interesse voor excentrieke figuren met macht: hij schreef mee aan de gevierde dramaserie Succession (over steenrijke en wereldvreemde mediamensen) en aan de film The Menu (satire over de wereld van moderne sterrenrestaurants). HBO gaf hem overduidelijk een flink budget om mee te werken: de locaties zijn indrukwekkend, net als de cast en de crew. Naast Winslet zien we onder meer Matthias Schoenaerts, Andrea Riseborough, Guillaume Gallienne en, in een opvallende bijrol, Hugh Grant.

Paleizen

Voor de regie werden Stephen Frears (The Queen) en Jessica Hobbs (The Crown) ingeschakeld. Zeer ervaren regisseurs die elk al ervaring hebben met koningsdrama’s. In paleizen hadden ze al gefilmd, maar een serie over een dictator was voor beiden nieuw. De twee spraken met een groepje journalisten over The Regime en hun ervaringen tijdens het maken.

Hobbs: „De geschiedenis is rijk bezaaid met dictators. En we hebben ze nu ook nog. Met onze serie wilden we putten uit zo veel mogelijk bronnen en voorbeelden om iets te maken dat uniek en origineel aanvoelde, maar ook voldoende geloofwaardig zou zijn. Het punt van de serie is dat je het door de lens van Vernham ziet. Haar waanideeën worden gevoed door het systeem en de mensen om haar heen. De realiteit en de ellende waar haar volk mee te maken krijgt, worden van haar afgeschermd.”

Miya Mizuno/HBO

Het personage is niet specifiek op iemand gebaseerd, al moet Frears tijdens het gesprek denken aan de Amerikaanse ex-president en huidige presidentskandidaat Donald Trump. „Hij is heel duidelijk. Trump heeft gezegd dat hij op dag één van zijn volgende presidentschap een dictator wil zijn.” De uitspraak over het zijn van een dictator deed hij bij Fox News-presentator Sean Hannity, al zei hij dat hij na die eerste dag van machtsmisbruik geen dictator meer zou zijn. Trump verbergt zijn waardering voor autocraten in elk geval niet en sprak eerder ook lovend over leiders als Vladimir Poetin en Kim Jong-un. Hobbs: „Al had Will deze serie al lang geschreven voordat Trump dat zei. Maar onze serie is een waarschuwing voor wat kan gebeuren. Het zou mooi zijn als The Regime zorgt voor gesprekken hierover.”

Toch blijft de echte wereld vooral ver weg en zijn er geen expliciete verwijzing naar bestaande personen. Hobbs wijst meer op de karaktereigenschappen en de grote onzekerheid achter het personage van Winslet en zulke leiders. „Dat je heel veel macht hebt, wil niet zeggen dat je geen onzekere kanten hebt.” Frears: „Kate zet dat uitstekend neer. Ze is heel slim en weet precies wat ze wil.” Dat hielp de andere acteurs ook, aldus Hobbs: „Ze was als de leider van een theatergezelschap. Veel van de acteurs in de serie hebben ook een theaterachtergrond. En dat kwam hier van pas.”

Grappig en duister

De Belgische Matthias Schoenaerts speelt de grootste rol naast Winslet. Hij is Herbert Zubak, een korporaal die plots haar belangrijkste adviseur (en mogelijk meer) wordt. Over zijn achtergrond weet je weinig, al noemen stafleden hem ‘de slachter’. Een duistere en gewelddadige kant heeft hij in ieder geval. Vrij snel zien we bijvoorbeeld dat hij ook zichzelf slaat en mogelijk aan zelfmutilatie doet. Ook Schoenaerts sprak via een videoverbinding met journalisten over de serie. Wat dacht hij toen hij het script las? „Ik moet toegeven dat ik eerst een beetje in de war was”, zegt hij. „Aan de ene kant is het ontzettend grappig en aan de andere kant zeer dramatisch, duister en verontrustend.”

Miya Mizuno/HBO

Haalde hij nog inspiratie uit de werkelijkheid? „Je kijkt altijd naar voorbeelden, maar ik was niet bewust geïnspireerd door iets. De scripts waren zeer specifiek en hadden zo’n eigen toon dat ik niet zo naar andere inspiratiebronnen hoefde te zoeken. Het materiaal was zo goed, als acteur sta je dan in dienst van het materiaal.”

Ongemak

Voor streamingdienst HBO Max is het de grootste serie voor de komende tijd nu de hit True Detective: Night Country is afgelopen. Of het publiek warm gaat lopen voor The Regime moet blijken. Net als in Succession (ook van HBO) zijn de meeste personages onsympathiek, soms echt kwaadaardig. En ondanks het feit dat het land en de situaties fictie zijn, zullen sommige mensen een serie over een dictatuur misschien toch niet zo grappig vinden. Hobbs stelt dat zulk ongemak bewust in de serie gebakken zit. „Het is grappig en het is verschrikkelijk tegelijkertijd. En dat is volgens mij wat politieke satire moet zijn. Nadenken over de duistere kanten van de wereld terwijl je er ook om lacht.”

https://youtu.be/leZn8eaD_h8?si=52EUicNOeplbwdOH

The Regime is vanaf maandag 4 maart te zien op HBO Max. Wekelijks een nieuwe aflevering.