Laatste update:
Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland hebben dinsdag bij het Rijk aangeklopt voor financiële steun omdat ze in geldnood dreigen te komen. Door middel van respectievelijk een petitie en een brandbrief proberen ze de regering in Den Haag ervan te overtuigen de versobering van de overheidssteun terug te draaien.
Van rode cijfers is nog geen sprake, maar een financiële buffer heeft herinneringscentrum Kamp Westerbork niet. Naast een structurele oplossing van het Rijk hoopt het centrum op een eenmalige bijdrage voor de verbouwing van het verouderde museumgebouw. Dinsdag biedt directeur Bertien Minco samen met een kampoverlevende, een nabestaande en een oud-bewoner van Kamp Schattenberg de petitie aan in Den Haag.
Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland stuurde dinsdag een brandbrief naar staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport, VVD). Als de overheid de stichting niet net als in 2023 steunt met circa een miljoen euro, gaan de veertien Bevrijdingsfestivals niet door volgend jaar, stelt de organisatie. In het regeerakkoord is geen nieuwe steun opgenomen voor de bevrijdingsfestivals. Ook de steun aan het Comité 4 en 5 mei – dit jaar zo’n zes miljoen euro – neemt de komende jaren af.
In de coronajaren zijn de financiële reserves van de Bevrijdingsfestivals deels verdampt. Bovendien zorgde noodweer in 2023 voor de stilleging van een aantal festivals en een teruglopend bezoekersaantal, waardoor de horeca-inkomsten beperkt bleven.
Kamp Westerbork, het voormalige doorvoerkamp voor Joden, Sinti en Roma, had over bezoekersaantallen juist niks te klagen. In totaal 130.000 bezoekers wisten het kamp vorig jaar te vinden – meer dan een jaar eerder. Het gat in de begroting van 2023 kon precies worden gedicht. Maar om uit de schulden te blijven is extra geld nodig, zegt directeur Minco in een interview met RTV Drenthe. Ze wil niet zeggen hoeveel.
Om de oplopende gas- en lichtkosten te remmen, wil het herinneringscentrum graag verbouwen. Ook de salarissen van werknemers drukken zwaar op de begroting. Schoolbezoeken — dat zijn er zo’n 35.000 per jaar — financiert het centrum grotendeels zelf. Omdat er geen geld is om meer personeel in te huren, worden er ook scholen geweigerd, zegt Minco tegen RTV Drenthe.
‘Doorn in het oog’
Ook Kamp Westerbork heeft last van de aanstaande bezuinigingen van kabinet-Schoof op de culturele sector. De regering kort het centrum binnenkort met 15 procent op de rijkssubsidie en wil de belasting nog verhogen. Opgeteld gaat het volgens Minco om een verlies van een kwart van alle inkomsten.
Het herinneringscentrum noemt het „al jaren een doorn in het oog” dat Kamp Westerbork maar tien procent krijgt van de steun die het Drents Museum en Joods Cultureel Kwartier ontvangen.
Directeur Minco benadrukt dat er in Kamp Westerbork een verhaal wordt verteld dat niet vergeten mag worden. „Ik zou tegen iedereen in Nederland willen zeggen: ‘Put your money where your mouth is‘. Als je zegt dat je dit zo belangrijk vindt, dan moet nu de portemonnee getrokken worden. Wij houden het zo hier niet veel langer vol.”