Kabinet vraagt Brussel officieel om uitzondering op Europese asielmaatregelen

Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) heeft de Europese Commissie officieel gevraagd om Nederland vrij te stellen van de Europese minimumvoorwaarden voor de opvang van asielzoekers. Dat schrijft Faber woensdag zelf op X. Ze wil voor Nederland een „migratie opt-out”. „Wij moeten weer gaan over ons eigen asielbeleid!”

Het plan om de Europese Commissie „zo snel mogelijk” om een uitzonderingspositie te vragen stond al in het hoofdlijnenakkoord dat coalitiepartijen PVV, VVD, BBB en NSC in mei presenteerden. Maar de Commissie kan die niet zomaar toekennen. Het Europese verdrag over migratie zou ervoor moeten worden aangepast, wat pas kan met instemming van alle EU-lidstaten. Vooral Zuid-Europese landen die relatief veel migranten opvangen, zoals Italië en Spanje, zullen niet zomaar instemmen met een individuele uitzonderingspositie voor Nederland.

Kort na de aankondiging van het plan voor een zogenoemde opt-out reageerde woordvoerder van de Europese Commissie Eric Mamer in een persconferentie in Brussel: „We hebben een nieuw pact over migratie en asiel, waarover gestemd en bevestigd is en dat daarom moet worden toegepast. De Commissie zal erop toezien dat dit ook gebeurt.”


Lees ook

Europees NSC-lijsttrekker: ‘Brussel maakt met regels op detailniveau een karikatuur van zichzelf’

Dirk Gotink, Europees Lijsttrekker NSC: „Het komt door NSC dat er nu over goed bestuur wordt gesproken in Nederland.”