Kabinet komt over twee maanden met brede aanpak voor het stikstofprobleem

Het kabinet wil over twee maanden met een concrete stikstofaanpak komen om kwetsbare natuur te herstellen en Nederland „van het slot” te halen. De Ministeriële Commissie Economie & Natuurherstel, die vrijdag formeel is ingesteld, wil daarbij ook „perspectief” bieden aan getroffen sectoren, zoals de landbouw, industrie, defensie, woningbouw en luchthavens.

Dat hebben premier Dick Schoof en landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. De commissie onder leiding van premier Schoof bestaat verder uit elf ministers en staatssecretarissen, van Ruimtelijke Ordening tot Klimaat en van Defensie tot Financiën.

De commissie is ingesteld naar aanleiding van de nieuwe uitspraak van de Raad van State van december, die het verrekenen van stikstofuitstoot binnen reeds verleende vergunningen heeft geblokkeerd. Deze week kwam daar een uitspraak van de rechtbank in Den Haag bij in een zaak die Greenpeace had aangespannen, die de staat verplicht het wettelijke stikstofdoel van 2030 te halen.

Breed

„Dit is een urgent probleem. Dat betekent dat we echt met man en macht aan dit voorstel moeten gaan werken”, zei premier Schoof vrijdag op de wekelijkse persconferentie. De brede samenstelling van de commissie zegt daarbij iets over de brede maatschappelijke „effecten” die het kabinet verwacht van de gerechtelijke uitspraken, zei de premier.

De commissie, die dinsdag bijeenkomt, wil ten eerste de juridische mogelijkheden voor vergunningverlening aan bedrijven of projecten met stikstof verkennen.

Premier Schoof zei dat de commissie ook overweegt in beroep te gaan tegen de Greenpeace-uitspraak

Verder wil de commissie „zo snel mogelijk” komen met een pakket aan maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen, en kwetsbare natuur te herstellen en verbeteren, zei minister Wiersma. „Het kan van alles zijn”, zei ze, zoals een schonere bedrijfsvoering door boeren zelf, of technische innovaties. Gedwongen onteigening van boeren sluit Wiersma, zoals bekend, uit. „Het is een persoonlijk taboe voor mij.”

De commissie gaat analyseren wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de Raad van State van december. De verwachting is dat een onbekend, maar groot aantal bedrijven dat tussen 2020 en 2025 heeft verrekend met stikstof, alsnog een nieuwe vergunning daarvoor nodig heeft. Dat kan een probleem zijn, omdat er nauwelijks ‘stikstofruimte’ is om nieuwe natuurvergunningen te verlenen.


Lees ook

Juristen zien grote betekenis in stikstofuitspraak. Verandering van wetten, zoals BBB wil, ‘heeft weinig zin’

Blijdschap bij directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland en advocaat Bondine Kloostra na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

Keijzer

Premier Schoof zei dat de commissie ook zal overwegen in beroep te gaan tegen de Greenpeace-uitspraak. Dat is „geen uitgemaakte zaak”, zei hij. De rechtbank Den Haag heeft de staat bevolen om de helft van de kwetsbare natuur binnen vijf jaar voldoende te herstellen, met een dwangsom van 10 miljoen euro.

Ten slotte wil de commissie in Brussel bekijken wat de mogelijkheden zijn qua Europese wetgeving. In het Hoofdlijnenakkoord spraken coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB al af „alles op alles” te zetten om Europese richtlijnen „zo aan te passen dat ze werkbaar zijn en het verdienmodel ondersteunen” van bedrijven.

BBB-minister Mona Keijzer is recent in Brussel geweest. Zij zegt zelf ruimte voor aanpassingen te zien, zonder daarbij concreet te worden. „Volgens mij is er wil in Europa om ervoor te zorgen dat wonen, werken en wegen weer een plek krijgen naast natuur, zoals dat ook zou moeten zijn. Ik denk dat de tijd rijp is.”

Onverstandig?

Premier Schoof wilde vrijdag niet ingaan op een persvraag of het achteraf onverstandig was geweest om het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) van Rutte-IV te schrappen. Voor dit programma om de doelen voor natuur, stikstof, klimaat en water te halen, wilde het vorige kabinet 24 miljard euro tot 2035 uittrekken. Dit kabinet heeft het geld voor landbouw en natuur teruggebracht naar zo’n 5 miljard euro, plus 500 miljoen euro per jaar voor agrarisch natuurbeheer door boeren. De rechtbank in Den Haag zei deze week dat dit kabinet „een stap terug” doet.

Het was „een bewuste keuze” van dit kabinet om het NPLG te schrappen, zei Schoof. Vervolgens heeft het kabinet voor Kerst hoofdlijnen van een nieuw stikstofbeleid geschetst. Hierin spelen technische innovatie, vrijwillige uitkoop van boeren en agrarisch natuurbeheer een grote rol. Verder werkt het kabinet aan nieuwe uitstootnormen per boerenbedrijf, in plaats van landelijke normen.

„Wij waren in verwachting dat we daarmee het bestaande probleem konden aanpakken”, zei Schoof vrijdag. „We zijn nu geconfronteerd met twee rechterlijke uitspraken. Dat betekent dat we ons opnieuw moeten beraden over onze aanpak.”


Lees ook

Juristen zien grote betekenis in stikstofuitspraak. Verandering van wetten, zoals BBB wil, ‘heeft weinig zin’

Blijdschap bij directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland en advocaat Bondine Kloostra na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag.