Kabinet houdt vast aan vertrek derdelanders

Migranten De opvang van zogenoemde derdelanders uit Oekraïne stopt. Ze kunnen kiezen tussen vertrekken of asiel aanvragen. Gemeenten vrezen dat ze gaan rondzwerven.

Zogenoemde derdelanders demonstreren bij het gebouw van de IND in Den Haag. Ze zijn gevlucht uit Oekraïne, waar ze werkten of studeerden, maar zijn afkomstig uit andere landen.
Zogenoemde derdelanders demonstreren bij het gebouw van de IND in Den Haag. Ze zijn gevlucht uit Oekraïne, waar ze werkten of studeerden, maar zijn afkomstig uit andere landen. Foto Arie Kieviet / ANP

Wat gebeurt er vanaf maandag met de ongeveer 2.200 ‘derdelanders’ in Nederland: mensen uit Oekraïne die ten tijde van de Russische inval een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning hadden, bijvoorbeeld omdat ze in dat land studeerden of werkten?

Dinsdagavond werd bekend dat zij vanaf volgende week een maand de tijd hebben om Nederland te verlaten. „De mensen in deze groep kunnen in principe veilig terug naar het land van herkomst”, verklaarde demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) woensdagochtend op X, voorheen Twitter.

Maar dezelfde woensdag oordeelde de rechtbank Den Haag in drie zaken dat het kabinet „geen bevoegdheid” heeft om de tijdelijke beschermingsstatus van derdelanders in te trekken, omdat het om een Europese regeling gaat. Alleen de Europese Raad van ministers kan daartoe besluiten, concludeert de rechtbank.

In een andere rechtszaak oordeelde de rechtbank in Rotterdam dat het kabinet derdelanders wel mag uitsluiten van tijdelijke bescherming. VluchtelingenWerk roept het kabinet op om, in afwachting van het hoger beroep bij de Raad van State, derdelanders in de gemeentelijke opvang te laten blijven. Aan die oproep geeft de demissionair staatssecretaris geen gehoor. Het stopzetten van de opvang gaat gewoon door, zo liet het ministerie in reactie op de uitspraken weten.

Juridische procedures

Gemeenten en vluchtelingenorganisaties vrezen dat een deel van de 2.200 ‘vertrekplichtige’ derdelanders gaat rondzwerven, iets wat afgewezen vreemdelingen vaker doen. „Dat is niet alleen voor die mensen niet prettig, maar ook voor steden best ingewikkeld”, zei de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) dinsdag bij Nieuwsuur. Hij houdt er rekening mee dat mensen zullen weigeren de gemeentelijke opvang te verlaten, wat kan leiden tot langslepende juridische procedures.

Vorig jaar meldden 95.000 Oekraïense ontheemden zich bij Nederlandse gemeenten. Onder hen waren duizenden mensen uit landen als Nigeria, Marokko en India. Beide groepen hoefden zich niet als asielzoeker bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te melden, dankzij een tijdelijke beschermingsregeling. Op basis van die tijdelijke status mochten ze onbeperkt werken en konden ze naar Nederlandse scholen. Gemeenten werden verantwoordelijk voor de opvang van Oekraïners en derdelanders.

Om de druk op de gemeentelijke opvang voor Oekraïners te verzachten besloot demissionair staatssecretaris Van der Burg vorig jaar juli de beschermingsstatus van derdelanders per direct in te trekken. Wie in Nederland wilde blijven, moest zich als asielzoeker in Ter Apel melden. Er kwam een uitzondering voor derdelanders die vóór 19 juli in de Basisregistratie Personen stonden ingeschreven, een groep van destijds ongeveer 4.900 personen. Zij mochten tot 4 maart 2023 in de tijdelijke opvang blijven.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwde in een brandbrief voor een verergering van de asielopvangcrisis als al deze mensen zich in Ter Apel zouden melden, en beklaagde zich over het uitblijven van een duidelijke en tijdige oplossing voor de groep. Begin dit jaar werd besloten de tijdelijke opvang tot 4 september te verlengen. De groep in intussen geslonken tot 2.200 mensen, door vertrek of omdat ze asiel hebben gekregen.

Lees ook: Rechter: kabinet mag het verblijfsrecht van een ‘derdelander’ intrekken

Vertrekken of asiel aanvragen?

Een maand geleden ontvingen gemeenten een informatiepakket van het ministerie van Justitie en Veiligheid over hoe vanaf september om te gaan met derdelanders uit Oekraïne. Daaruit valt op te maken dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) brieven heeft gestuurd aan derdelanders met de vraag wat hun plannen zijn: uit Nederland vertrekken of asiel aanvragen?

Dinsdag werd bekend dat ongeveer 700 van hen asiel hebben aangevraagd. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat desgevraagd weten dat deze mensen tussen juli en september naar noodopvanglocaties worden overgeplaatst. In het ideale scenario komt er een aparte opvanglocatie voor derdelanders die in de asielprocedure zitten, om de druk op het overbelaste aanmeldcentrum te verlichten. Of dat gaat lukken is nog maar zeer de vraag, laat het COA weten. Vanwege het grote tekort aan permanente asielopvangplekken is de uitvoeringsorganisatie al langere tijd aangewezen op tijdelijke noodopvanglocaties, zoals evenementenhallen en campings.

De organisatie houdt er rekening mee dat derdelanders die nog geen asiel hebben aangevraagd dat vanaf maandag wel gaan doen, bijvoorbeeld om uitzetting te voorkomen. Op dit moment is het moeilijk in te schatten hoeveel derdelanders daadwerkelijk in de asielprocedure zullen worden opgenomen.

Vooralsnog wordt van de 2.200 derdelanders uit Oekraïne verwacht dat ze vanaf maandag binnen een maand zullen terugkeren naar hun herkomstland, of vertrekken naar een ander land. Het Rijk gaat ervan uit dat mensen vrijwillig vertrekken. Wie dat na een maand nog niet heeft gedaan, kan daartoe worden gedwongen.