De fiscale opsporingsdienst FIOD is dinsdag het kantoor van Netflix in Amsterdam binnengevallen na een Europees onderzoeksbevel, dat was uitgevaardigd door de Franse autoriteiten. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie aan NRC.
Streamingdienst Netflix wordt in Frankrijk verdacht van belastingontduiking. Het bedrijf zou van 2019 tot en met 2021 de inkomsten van Franse abonnees in Nederland hebben geregistreerd, waardoor er in Frankrijk geen omzetbelasting over betaald werd. Dat was mogelijk in strijd met wetgeving die begin 2019 inging, waarbij digitale dienstverleners – zoals Netflix – verplicht werden om in Frankrijk gerealiseerde inkomsten eerst op te geven bij de Franse belastingdienst.
Het internationale hoofdkantoor van het Amerikaanse streamingplatform staat sinds 2014 in Amsterdam. Ongeveer de helft van alle wereldwijde inkomsten loopt via Nederland, vorig jaar ging het om zo’n 15 miljard euro. Het bedrijf registreerde abonnee-inkomsten uit allerlei landen jarenlang rechtstreeks in Nederland: vrijwel iedereen die buiten de VS een abonnement afsloot, ging op papier een overeenkomst aan met de Nederlandse holding.
De inkomsten werden vervolgens doorgesluisd naar belastingparadijzen, waaronder een holding op de Kaaimaneilanden. Dankzij deze fiscale constructie betaalde Netflix wereldwijd tot 2019 nauwelijks winstbelasting, bleek uit onderzoek van Tax Watch UK.
Lees ook
Netflix is een winstmachine. Maar Nederland ziet daar weinig van terug
Constructie opgeheven
Het Franse dochterbedrijf van Netflix meldde in het jaarverslag over 2022 dat er in het land een onderzoek liep naar de belastingaangiftes. Dat bevond zich toen nog in het beginstadium, staat in het jaarverslag. Uit het verslag van een jaar eerder blijkt dat Netflix de fiscale constructie in 2021 ophief. Hierdoor namen de inkomsten die het bedrijf in Frankrijk registreerde in één klap flink toe: van 2 miljoen tot 1,2 miljard euro per jaar. Netflix heeft in Frankrijk meer dan acht miljoen abonnees.
De winst die Netflix vanaf 2022 in Frankrijk registreerde, nam overigens een stuk minder hard toe. Voortaan rekende het platform aan het eigen dochterbedrijf hoge distributiekosten voor het streamen van films en series, waardoor de winst gedrukt werd. Dankzij deze nieuwe constructie vloeit de opbrengst van het Franse filiaal nog steeds grotendeels naar Nederland, en daarna door naar het moederbedrijf in de VS. In Frankrijk, maar ook in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Italië en Australië, bleef hierdoor de afgelopen jaren slechts 2 procent van de omzet als belastbare winst over.
Of Netflix ook in Nederland verdacht wordt van het overtreden van belastingwetgeving, konden woordvoerders van de FIOD en het Openbaar Ministerie niet zeggen. Zij verwijzen naar de autoriteiten in Frankrijk. Een woordvoerder van Netflix reageerde niet op een verzoek om commentaar.
In het wereldwijde jaarverslag over 2023 meldde Netflix wel dat „verscheidene belastingautoriteiten” onderzoek doen naar de belastingaangiftes van het bedrijf. Daaronder zijn in elk geval de Braziliaanse autoriteiten: volgens het jaarverslag is Netflix in dat land verwikkeld in een belastingzaak waarin een naheffing van 300 miljoen dollar dreigt – waar Netflix zich tegen verzet. Het bedrijf schikte in 2022 al eens een belastingconflict in Italië voor ruim 55 miljoen euro.
Met medewerking van Bart Hinke