Juli 2023 wordt waarschijnlijk wereldwijd de heetste maand ooit gemeten

Klimaatverandering Deze maand kende al de warmste dag wereldwijd ooit gemeten en de hoogste oceaantemperaturen. Klimaatdiensten verwachten dat een van de komende vijf jaren de boeken in gaat als heetste jaar ooit.

Een strand op het Griekse eiland Rhodos met op de achtergrond de door brand verwoeste bossen. Duizenden mensen zijn al van het eiland geëvacueerd.
Een strand op het Griekse eiland Rhodos met op de achtergrond de door brand verwoeste bossen. Duizenden mensen zijn al van het eiland geëvacueerd.

Foto Angelos Tzortzinis / AFP

Juli 2023 wordt hoogstwaarschijnlijk de heetste maand ooit wereldwijd gemeten. De eerste drie weken van de zomermaand zijn al de warmste periode van drie weken op rij ooit vastgelegd en dit blijft vermoedelijk de komende dagen zo. Dat melden de Copernicus Climate Change Service, een EU-onderzoeksprogramma voor klimaatverandering, en het Wereld Meteorologisch Instituut (WMO) donderdag.

Aan voorbeelden van de verzengende hitte geen gebrek deze maand: in China werden temperaturen tot wel 52,2 graden Celsius gemeten en ook in Noord-Afrika kwam het kwik boven de 50 graden uit. In Algerije, Griekenland en Canada legden bosbranden grote gebieden in de as en waren temperaturen ver boven de 40 graden geen uitzondering. De Verenigde Staten, Mexico en grote delen van Europa en Azië zuchtten deze maand onder hittegolven.

Maandag 3 juli was al de warmste dag mondiaal ooit gemeten. De drie daaropvolgende dagen werd dat record dagelijks weer verbroken, sinds 6 juli ligt het op 17,23 graden Celsius gemiddeld wereldwijd. Ook werden in juli de hoogste oceaantemperaturen in deze periode van het jaar ooit gemeten. Vorige maand was al de warmste junimaand ooit. Dinsdag verscheen een rapport dat stelde dat de recordtemperaturen in juli op veel plekken „vrijwel onmogelijk” waren geweest zonder door menselijke activiteit veroorzaakte klimaatverandering.


Lees ook: Onderzoek: verzengende hitte zou ‘vrijwel onmogelijk’ zijn geweest als ‘mensen de planeet niet hadden opgewarmd’

‘Klimaathel’

„We hoeven niet te wachten tot het einde van de maand om dit [dat het de heetste maand ooit gemeten betreft, red.] te weten”, zegt secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres. „Tenzij er de komende dagen een nieuwe mini-ijstijd aanbreekt, zal juli 2023 alle records verpulveren”. De VN-baas waarschuwt al langer voor de catastrofale gevolgen van verdere klimaatverandering, door hem als „klimaathel” omschreven. Donderdag riep hij landen opnieuw op tot „onmiddellijke, dramatische actie” en „ambitieuze CO2-emissiereductiedoelen” om erger te voorkomen.

Ook voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) Jim Skea sprak over het extreme weer. Hij zei donderdag dat de snelheid waarmee hittegolven wereldwijd zijn opgekomen „verrassend” is. „De noodzaak om CO2-uitstoot te verminderen is nog nooit zo groot geweest”, aldus WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas. „Klimaatactie is geen luxe, maar een noodzaak”. De metingen zijn gebaseerd op zes verschillende datasets van mondiale temperaturen. Het WMO schat de kans dat een van de komende vijf jaar het warmste jaar ooit gemeten wordt op 98 procent