Jong Oranje uitgeschakeld na gelijkspel tegen Jong Georgië (1-1), mist kwartfinale EK

Jong Oranje Eerder in de groepsfase speelde Jong Oranje ook al gelijk: tegen de Belgen (0-0) en de Portugezen (1-1). Jong België is ook uitgeschakeld.
Voor Jong Oranje (drie punten) en Jong België (twee punten) zit het EK erop.
Voor Jong Oranje (drie punten) en Jong België (twee punten) zit het EK erop. Foto David Mdzinarishvili/EPA

Ze spelen bij Bayern München (Ryan Gravenberch), Ajax (Kenneth Taylor), Leeds United (Crysencio Summerville) en andere clubs op het hoogste niveau. Toch is Jong Oranje, waarmee zij het EK onder 21 jaar speelden in Georgië en Roemenië, dinsdag roemloos uitgeschakeld in de groepsfase van dat toernooi. Drie keer speelde Nederland gelijk: tegen de leeftijdsgenoten van België (0-0), Portugal (1-1) en, dinsdagavond, die van het op papier veel zwakkere Georgië (1-1). Geen enkele overwinning. Dat was nooit eerder voorgekomen.

Het tijdperk van coach Erwin van de Looi bij de KNVB zit er daarmee op. Michael Reiziger volgt hem op, was al ruim voor het EK bekendgemaakt. Eerder in de groepsfase speelde Jong Oranje ook al gelijk: tegen de Belgen (0-0) en de Portugezen (1-1). Jong Georgië eindigt met vijf punten bovenaan. Ook Jong Portugal gaat met vier punten door naar de laatste acht. Voor Jong Oranje (drie punten) en Jong België (twee punten) zit het EK erop.

Het was niet eens slecht wat Nederland liet zien tegen Georgië, hartstochtelijk aangemoedigd door tienduizenden fans. Oranje begon de wedstrijd zelfs overtuigend. Taylor raakte tweemaal de paal en Gravenberch kreeg een flinke kans. Jong Georgië overleefde en zag Jong Oranje in de negentiende minuut Brian Brobbey kwijtraken. De aanvaller, zaterdag trefzeker tegen Portugal, liep een blessure op, vermoedelijk aan zijn lies. Joshua Zirkzee verving hem. Jong Oranje bleef beter, maar ook een schot van Summerville ging er halverwege de eerste helft net niet in.

Lees ook: Wat zie je als je bij Jong Oranje een wedstrijd lang naar spits Brian Brobbey kijkt?

Scorend vermogen

Jong Georgië kwam echter wel bij de eerste mogelijkheid tot scoren. Middenvelder Zuriko Davitashvili begon aan een lange solo en liep onder anderen verdedigers Quilindschy Hartman, Micky van de Ven en Jan Paul van Hecke voorbij. Vervolgens schoot hij de bal in de linkerbenedenhoek: 1-0. Vlak voor rust maakte Taylor 1-1.

Maar daar bleef het bij, want in de tweede helft lukte niet veel meer. Een pijnlijke aftocht was het gevolg. Van de Looi was na afloop tegenover de NOS kritisch op het scorend vermogen van zijn ploeg. „We hebben zoveel kansen gehad, ook vandaag weer. Wat moet je nog meer doen?”