‘Israëlische generaals willen staakt-het-vuren in Gaza’, Netanyahu zegt in video dat hij daar niets van wil weten

Topgeneraals van het Israëlische leger willen een staakt-het-vuren in Gaza, schrijft The New York Times dinsdag op grond van zes interviews met bronnen binnen het Israëlische veiligheidsapparaat. Ook al heeft dat waarschijnlijk tot gevolg dat Hamas de komende tijd nog aan de macht blijft in Gaza, dan nog is het volgens de bronnen de beste manier om de overgebleven gijzelaars terug naar Israël te krijgen. Het Israëlische leger zou bovendien tijd nodig hebben om te herstellen en voorbereid te zijn op een eventuele grotere oorlog tegen de Libanese verzetsbeweging Hezbollah in het noorden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak de anonieme bronnen dinsdag in een videoboodschap op X rechtstreeks toe. “Het gaat niet gebeuren”, zei hij over het gewenste staakt-het-vuren. “De oorlog is pas ten einde als wij al onze doelen hebben bereikt, waaronder de vernietiging van Hamas en de bevrijding van alle gijzelaars.” Van de overgebleven 120 gijzelaars is ruim een derde omgekomen.

De doelen van het Israëlische oorlogskabinet zijn een groot twistpunt geworden en het debat is de afgelopen tijd vaker in de media gevoerd. Vorige maand zei legerwoordvoerder Daniel Hagari dat Hamas niet te verslaan valt en dat de Israëlische regering “zand in de ogen strooit” van het volk. Hagari: “Hamas is een idee. Wie denkt dat we dat kunnen elimineren zit fout.” Vorige maand stapte Benny Gantz, zelf een oud-generaal, uit het oorlogskabinet omdat hij een duidelijk plan miste over de oorlog in Gaza en de periode erna.

Ook vanuit Hezbollah, dat het noorden van Israël goeddeels onbewoonbaar heeft gemaakt door continue raketbeschietingen, wordt de druk op een staakt-het-vuren in Gaza opgevoerd. “Als er een staakt-het-vuren in Gaza komt, dan stoppen wij”, zei een hooggeplaatste binnen Hezbollah woensdag tegen persbureau AP. Voorwaarde is dan wel dat Israël zich volledig uit Gaza terugtrekt. Hezbollah zegt dat het hoogoplopende grensconflict met Israël een steunbetuiging is aan de Palestijnen in Gaza.


Liveblog
Gaza-oorlog


‘Israëlische generaals willen staakt-het-vuren in Gaza’, Netanyahu zegt in video dat hij daar niets van wil weten