De plaatsvervangend leider van Hezbollah, Sheikh Naim Qassem, heeft maandag verklaard dat de Libanese strijdgroep de strijd tegen Israël zal voortzetten. „We zijn klaar voor een (Israëlische) inval met grondtroepen”, zei hij in een toespraak die vooraf was opgenomen, „en we zullen als winnaars uit de strijd komen.” Israëlische legerleiders hebben de afgelopen dagen al herhaaldelijk op zo’n grondoffensief gezinspeeld.
Qassems opmerkingen waren de eerste van een prominente Hezbollah-functionaris sinds de liquidatie door Israël afgelopen vrijdag van Hassan Nasrallah, die de groep al 32 jaar leidde. Qassem onderstreepte, flink zwetend, dat Hezbollah voldoende capabele mensen heeft om de plaats in te nemen van de vele onlangs door Israël gedode commandanten. Ook kondigde hij aan dat Hezbollah zo snel mogelijk bekend zal maken wie de nieuwe leider wordt van de strijdgroep.
Israël zette maandag intussen zijn luchtbombardementen op doelen in Libanon voort. Niet alleen op Zuid-Libanon, vanouds een bolwerk van Hezbollah, maar onder meer ook op de stad Tyrus. Daar werd de leider van de Libanese tak van Hamas gedood bij een drone-aanval, heeft Hamas bevestigd.
Ook was er voor het eerst in jaren een aanval op een gebouw in het centrum van de hoofdstad Beiroet, in de wijk Kola. Daarbij werden drie leden van de PFLP gedood, zoals deze radicale Palestijnse organisatie heeft bevestigd. De PFLP laat tegenwoordig weinig meer van zich horen maar voerde in het verleden met enige regelmaat terreuraanvallen op Israël uit.
Overal op hun lichaam
Enkele uren na de nachtelijke aanval in Kola was te zien hoe de Israëlische aanval vooral de vijfde etage van het tien verdiepingen tellende gebouw had getroffen. „Na de explosies zagen we overal puin, er was vuur en er waren mensen die door brokstukken overal op hun lichaam gewond waren geraakt”, zei Mahmoud Kalaf Salam, die aan de overkant net koffie aan het drinken was met anderen. „Iedereen rende naar buiten om te zien wat er was gebeurd.” Aissa, Syriër van oorsprong, verklaarde dat Kola vooral een soennitische buurt is zonder veel aanhangers van Hezbollah, een sjiitische groep. „Nu is iedereen bang”, zegt hij.
Lees ook
Israëls offensief tegen Hezbollah volgt op bijna twee decennia inlichtingen verzamelen
In de wijk Hamra, een kilometer verderop, kijken mensen steeds bezorgd omhoog, omdat er een Israëlische drone boven hun hoofd rondzoemt. „We horen het de hele tijd, nu eens gaat hij wat naar beneden, dan weer omhoog. Het is irritant en het maakt ons bang”, zegt Heba, die een winkeltje in de buurt drijft. Ook ontvangen sommige inwoners volgens haar telefonische boodschappen met evacuatiebevelen. Die zijn waarschijnlijk vals maar zorgen voor veel onrust onder de bevolking. Van wie deze berichten afkomstig zijn, is niet duidelijk.
Veel burgers kiezen het zekere voor het onzekere en vluchten verder naar het noorden. Dat geldt ook voor veel Syrische vluchtelingen. Volgens de Verenigde Naties zijn er al zo’n 100.000 Libanezen en Syriërs de grens met Syrië overgestoken, uit vrees voor meer geweld. Ook uit Beiroet vertrekken volgens Aissa veel Syriërs. Hijzelf wil echter blijven in de stad waar hij al dertig jaar woont. „Als ik zou terugkeren, zou ik in de gevangenis terechtkomen of gedood worden. Maar hier geraken we in een oorlog, dus waar moet ik heen?”
De vraag is of Israël van plan is om een massaal grondoffensief in te zetten
Zondagavond had Israël zijn vizier al gericht op Jemen. Daar werden stellingen van de Houthi’s gebombardeerd bij de havenstad Hodeidah. De Houthi’s hadden eerder een raket in de richting van Tel Aviv afgevuurd, die door de Israëlische luchtverdediging onschadelijk werd gemaakt. In totaal heeft de Jemenitische groep de laatste elf maanden uit solidariteit met Hamas en de Palestijnen in de Gazastrook al tientallen raketten op Israël afgevuurd.
Tanks aan grens samengetrokken
De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zinspeelde er intussen tegenover militairen op dat Israël het niet bij de liquidatie van Nasrallah wil laten. „Alles wat er gedaan moet worden, zal gedaan worden”, verklaarde hij in een video. „We zullen alle eenheden inzetten, ook die van u, in de lucht, ter zee en te land.”
Waarnemers wijzen erop dat Israël al tanks en andere voertuigen aan de Libanese grens heeft samengetrokken en The New York Times meldde maandag dat er al kleine commando-eenheden aan de andere kant van de Libanese grens actief zijn geweest. Maar er zijn tot dusverre slechts beperkte aantallen reservisten opgeroepen. De vraag blijft daarom of Israël daadwerkelijk van plan is om een massaal grondoffensief in te zetten.
In Israël zelf zijn de vernietigende aanvallen op Libanon, die al aan ruim duizend mensen het leven hebben gekost, met vrijwel algemene instemming begroet. Premier Netanyahu en zijn Likud-partij zijn daarom in de opiniepeilingen weer in de kiezersgunst gestegen. Gunstig voor premier Netanyahu is ook dat Gideon Saar en de drie parlementsleden van zijn rechtse partij Nieuwe Hoop zondag tot de regeringscoalitie toetrad. Daardoor hebben Netanyahu’s extreemrechtse coalitiegenoten nu minder mogelijkheden om hun wensen door te drukken tegenover de premier.
Lees ook
Wie was Hassan Nasrallah? En zeven andere vragen over de oorlog in Libanon