Israël intensiveert strijd tegen Hamas – ‘niemand is ook maar ergens in Gaza veilig’

De militaire actie op de grond wordt uitgebreid, meer gebied wordt ingenomen en er komt een extra oost-westcorridor. Israël is, in de woorden van premier Benjamin Netanyahu, „van versnelling veranderd” in zijn strijd tegen Hamas.

De ruim twee miljoen inwoners van Gaza krijgen het ene na het andere bevel van het Israëlische leger om te evacueren. Zo moeten de inwoners van een wijk in Gaza-Stad en van de zuidelijke stad Rafah opnieuw hun huizen verlaten. De meesten komen terecht in Al-Mawasi, een gebied aan de kust dat Israël tot ‘veilige zone’ verklaard heeft – al bombardeert het dit gebied ook.

Inmiddels valt 64 procent van Gaza onder een bevel tot gedwongen verplaatsing of een bufferzone, zegt Jonathan Whittall, de hoogste VN-hulpfunctionaris voor bezet Palestijns gebied. „Niemand is ook maar ergens in Gaza veilig.”

Volgens een verklaring van minister Israel Katz (Defensie) wil Israël „grote delen” van Gaza „innemen”. Dat zou kunnen duiden op een strategische wijziging sinds de hervatting van de oorlog, twee weken geleden. In de eerste fase van de strijd waren de Israëlische militaire acties op land steeds tijdelijk van aard.

Toch is het de vraag of er van een echte koerswijziging sprake is, zegt brigadegeneraal Han Bouwmeester, hoogleraar militair-operationele wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie. „De tijd zal uitwijzen of Israël echt van plan is om dat ingenomen gebied permanent te annexeren.”

Bouwmeester ziet overwegend hetzelfde beeld als voor de oorlog: de Israëliërs hebben de kaart van Gaza in ‘vierkantjes’ opgedeeld, en per gebiedje bekijken ze of ze het binnenvallen en of er geëvacueerd moet worden. „Dat is een beproefde strategie tegen terroristische organisaties als Hamas, waarvan de strijders zich tussen de bevolking begeven en soms ondergronds gaan.”

Morag-corridor

Wel nieuw is de Morag-corridor. Tot nu toe beheerste Israël twee oost-westverbindingen in Gaza. In het noorden loopt de Netzarim-corridor, waarmee Israëlische troepen de bewegingen tussen het noordelijke en zuidelijke deel van Gaza kunnen beheersen. En in het uiterste zuiden bezetten de Israëliërs de Philadelphi-corridor: het gebied langs de grens met Egypte.

De Morag-corridor, genoemd naar een voormalige Israëlische nederzetting op die plek, scheidt Rafah van de iets noordelijker gelegen stad Khan Younis. Er hoeft niets voor te worden gesloopt; de bebouwing in die zone was al vernietigd. Onduidelijk is nog waar de nieuwe corridor aan de westkant zal eindigen. Daar stuit hij op Al-Mawasi, het tentenkamp waar de bewoners van Rafah juist naartoe worden gedwongen.

Met deze nieuwe corridor en het evacuatiebevel hoopt Israël dat het Rafah kan belegeren, om Hamas er volledig uit te schakelen. Bouwmeester acht het waarschijnlijk dat inlichtingen uitwijzen dat Hamas-strijders zich vooral in Rafah bevinden.

Voor elke strijder die je doodt, staan er twee nieuwe op

Han Bouwmeester
hoogleraar

Al met al ziet de brigadegeneraal vooral een intensivering van de strijd, aangevoerd door de ‘hardliner’ Eyal Samir, die afgelopen maand aantrad als de nieuwe chef-staf van het Israëlische leger. „Maar één punt blijft hetzelfde als voor het staakt-het-vuren: Hamas roei je niet zomaar uit. Het is een ideologie, die voortkomt uit frustratie over de manier waarop Israël de Gazanen behandelt. Voor elke strijder die je doodt, staan er twee nieuwe op.”

Palestijnen op de vlucht uit het oosten van Gaza-Stad.

Foto Haitham Imad/EPA

Ontheemding

De inwoners van Gaza worden door alle invasies en evacuatiebevelen naar een steeds kleiner gebied gedwongen. Hierdoor neemt hun angst voor permanente ontheemding toe, zeker omdat Israëlische leiders hebben gezegd dat ze van plan zijn het vrijwillige vertrek van Palestijnen uit Gaza mogelijk te maken. Eerder riep de Amerikaanse president Donald Trump al op alle ruim twee miljoen Gazanen weg te sturen en het gebied te herontwikkelen als een kustresort onder Amerikaans gezag.

De acties van Israël in Gaza „schenden op meerdere manieren het oorlogsrecht”, zegt Marten Zwanenburg. Hij is hoogleraar militair recht aan de Universiteit van Amsterdam en de Nederlandse Defensie Academie. Zo mag een oorlogvoerende partij volgens het internationaal recht alleen eigendommen vernietigen als daar een strikte militaire noodzaak voor is, aldus Zwanenburg. „En die lijkt hier te ontbreken.”

Ook evacuatiebevelen mogen niet zomaar uitgevaardigd worden. Die moeten óf noodzakelijk zijn voor de veiligheid van de burgers, óf er moet een strikte militaire noodzaak voor zijn. „En dan nog moet de evacuatie op een menselijke manier gebeuren, met een duidelijke bestemming, en er moet onder meer voldoende voedsel en water voor de geëvacueerden zijn.”

Palestijnen verlaten hun buurt in Gaza-Stad na een Israëlisch evacuatiebevel.

Foto Mahmoud Issa/Reuters

Aan geen van de voorwaarden wordt volgens Zwanenburg echt voldaan. „Israël heeft de hulp aan Gaza juist afgesloten, naar eigen zeggen omdat er tijdens het staakt-het-vuren genoeg binnen zou zijn gekomen. Maar de Verenigde Naties spreken dat tegen. Bovendien is het simpelweg een verplichting van Israël om de hulp door te laten.”


Lees ook

Waarom sluiten de bakkerijen in Gaza? En vier andere vragen over voedselhulp

Een Palestijnse vrouw bakt brood in een opvangcentrum voor ontheemden in het Strand-vluchtelingenkamp in Gaza-Stad. Foto Mahmoud Issa/Reuters

Volgens sommigen kan de gedwongen verplaatsing van bewoners „etnische zuivering” worden genoemd, maar dat is volgens Zwanenburg geen afgebakend juridisch begrip. „Wel kun je het hebben over de vraag of Israëliërs oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid plegen. Die laatste zijn in essentie ernstige mensenrechtenschendingen die worden gepleegd als onderdeel van een systematische of wijdverbreide aanval op de burgerbevolking. Het zou mij niet verbazen als deze gebeurtenissen de discussie daarover aanwakkeren.”