Israël doodt Palestijnse journalist Hassan Eslaih, die met foto’s van gedode baby’s en verwoeste gebouwen groot publiek bereikte

Een filmpje van een kogelwerend persvest en een lijkzak. Dat was het laatste bericht dat journalist Hassan Eslaih op 6 april op zijn Instagram plaatste. Eslaih had op sociale media een half miljoen volgers en werkte eerder ook voor internationale media. Dinsdag heeft Israël hem gedood bij een bombardement op de Gazaanse stad Khan Younis.

Volgens het Het Comité ter Bescherming van Journalisten, een internationale non-profitorganisatie, heeft Israël tijdens de voortdurende aanvallen inmiddels 178 journalisten om het leven gebracht. Daarmee geldt de oorlog als dodelijkste conflict voor journalisten in decennia. Journalisten worden beschermd onder internationaal recht. 

Vrijwel dagelijks deelde Eslaih beelden van de concrete gevolgen van de bloederige oorlog. Een groot deel van de foto’s zijn door Instagram vaag gemaakt en aangemerkt als „gevoelige inhoud”. Wie doorklikt ziet verwoeste gebouwen, dode baby’s en ontheemde Palestijnen. Hij was ook directeur van een lokaal nieuwsagentschap.

Eslaih werd gedood bij een in de woorden van het Israëlische leger „gerichte aanval” op het Nasser-ziekenhuis waar „Hamas-terroristen” zich schuil zouden houden. Eslaih lag daar, volgens verscheidende internationale media waaronder Al Jazeera en Associated Press, vanwege verwondingen door een eerdere aanval op hem van het Israëlische leger.

Aanval op tent

Die aanval was amper een maand geleden, een dag voor zijn laatste Instagram-bericht, toen het leger een tent die gebruikt werd door Palestijnse journalisten in Khan Younis bombardeerde. Een andere journalist werd gedood, Eslaih kwam weg met hevige brandwonden. Israël bracht een verklaring naar buiten waarin het zei de aanval specifiek op Eslaih gericht te hebben; hij zou aangesloten zijn bij Hamas en zijn journalistieke titel enkel als „sluier” gebruiken.

Tot nog toe heeft het leger daar geen concreet bewijs voor geleverd. Eslaih deed onder andere van dichtbij verslag van 7 oktober, de aanval van Hamas op Zuid-Israël waarbij meer dan duizend Israëliërs werden gedood. Volgens een pro-Israëlische mediawaakhond was zijn aanwezigheid tijdens deze aanval genoeg reden om aan de bel te trekken bij werkgevers van de fotograaf, onder andere CNN en AP. De nieuwsorganisaties ontkenden dat Eslaih voortijdig op de hoogte was van de aanval. Wel schortten ze de samenwerking met de journalist op. Eslaih weersprak de insinuatie een terrorist te zijn.

Bij de aanval van dinsdag werd naast Eslaih nog iemand gedood en raakte ziekenhuispersoneel gewond. Later op de dag zou Israël ook een ander ziekenhuis in Khan Younis hebben aangevallen.


Lees ook

Bij Gaza-oorlog komen uitzonderlijk veel verslaggevers om, ‘dodelijkste oorlog voor journalisten’

Al Jazeera's bureauchef in Gaza, Wael Al-Dahdouh, omhelst zijn dochter terwijl hij rouwt om het lichaam van zijn zoon Hamza Wael Al-Dahdouh, ook journalist bij Al Jazeera, tijdens zijn begrafenis, nadat hij zondag was omgekomen bij een Israëlische luchtaanval op Rafah in de Gazastrook.