Israël belooft ‘grondig’ onderzoek naar aanval waarbij VN-blauwhelmen gewond raakten

„Onacceptabel, onverantwoord”. Zo reageerde de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders Charles Michel vrijdagochtend op de beschietingen van het Israëlische leger op VN-vredestroepen in Zuid-Libanon tegenover persbureau AFP. Ook ambassadeurs en ministers van onder meer Frankrijk, Spanje en Jordanië spreken van een schending van internationaal recht.

Het gaat om UNIFIL, een vredesmacht bestaande uit circa tienduizend ‘blauwhelmen’ uit verschillende VN-landen die sinds 1978 een soort bufferzone vormt om rust in het grensgebied tussen Israël en Libanon te bewaren. Israël beschoot donderdag „bewust” op drie UNIFIL-posten, waaronder de hoofdbasis in het dorp Naqoura, aldus UNIFIL in een statement.

UNIFIL-baas Jean-Pierre Lacroix spreekt van „een grove schending van het internationaal recht”. De veiligheid van de blauwhelmen komt steeds meer in gevaar, ziet Lacroix. Door de beschietingen belandden twee Indonesische VN-medewerkers in het ziekenhuis. Michel zei hierover: „We roepen Israël en alle andere partijen op het internationaal humanitair recht te respecteren.”

Het Israëlische leger heeft niet direct gereageerd op de gebeurtenissen. In een statement liet het wel weten dat Hezbollah, de gewapende Libanese strijdgroep waarmee Israël sinds vorige maand constant in gevecht is, in de buurt van UNIFIL-posten opereert. Het leger zou VN-troepen in de buurt van deze locaties opgeroepen hebben in „beveiligde ruimtes” te blijven. „Hierna hebben de troepen het vuur geopend”, aldus de legerverklaring.

‘Volledige verantwoording nodig’

„Dit is geen ongeluk”, zei de Italiaanse regering, bij monde van veiligheidsminister Guido Crosetto. Zo’n duizend Italianen zijn voor UNIFIL gestationeerd in Libanon. „Dit kunnen oorlogsmisdaden zijn.” Dat Israël vooraf aan de beschietingen UNIFIL-blauwhelmen had opgeroepen om te vertrekken, is volgens Crosetto geen rechtvaardiging van de aanval.

De Indonesische VN-ambassadeur Hari Prabowa zei ondertussen tegen de Britse krant The Guardian dat de aanval „helder illustreert hoe Israël zichzelf boven het internationaal recht plaatst„. Ook EU-Buitenlandchef Josep Borrell zegt dat de actie een schending is van internationaal humanitair recht. Israël moet tot „volledige verantwoording” opgeroepen worden, meldt hij op twitter.

De Verenigde Staten zeiden donderdag zich „grote zorgen” te maken over de acties van Israël, maar het land lijkt nog niet bereid te zijn Israël te veroordelen. „We hebben begrepen dat Israël gerichte acties uitvoert in de buurt van de blauwe linie om Hezbollah te vernietigen”, zegt een anonieme woordvoerder van de Amerikaanse veiligheidsraad tegen persbureau Anadolu. „Het is belangrijk dat de veiligheid van VN-vredessoldaten niet bedreigd wordt bij deze operaties.”

Spaanse UNIFIL-blauwhelmen in Libanon.
Foto AFP