Israël sluit als onderdeel van ‘volledige blokkade’ ook watertoevoer naar Gazastrook af

Palestijnen bij de ingestorte Ahmed Yassin-moskee in Gaza-Stad.
Palestijnen bij de ingestorte Ahmed Yassin-moskee in Gaza-Stad. Foto Mohammed Abed/AFP

Israël heeft de watertoevoer naar de Gazastrook per direct afgesloten. Dat heeft de Israëlische minister van Infrastructuur maandag op X gezegd. „Wat in het verleden was, zal in de toekomst niet meer zijn”, voegde hij toe. Op zondag werden de elektriciteit, brandstof- en voedseltoevoer al afgesloten als onderdeel van de „volledige blokkade” die de minister van Defensie afkondigde.

Op het gebied van elektriciteit is de Gazastrook voor een aanzienlijk deel afhankelijk van Israël, al heeft het gebied één eigen elektriciteitscentrale. Volgens de VN genereerde die minder dan 40 procent van de elektriciteit in het gebied, terwijl de andere 60 procent afkomstig was uit Israël.

De totale elektriciteit die door de centrale en Israël werden aangeleverd, is volgens de VN al zeker tien jaar lang onvoldoende voor de Palestijnse inwoners van het gebied. De organisatie spreekt van een „chronisch tekort” met negatieve gevolgen voor de economie en voor essentiële voorzieningen als gezondheidszorg in het gebied.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: EU schort ontwikkelingshulp aan Palestijnse gebieden per direct op