IRS wil 29 miljard dollar van Microsoft vanwege wegsluizen winsten naar belastingparadijzen

Belastingtruc Volgens Microsoft heeft de IRS gekeken naar zogenoemde ‘transfer-pricing’ in de periode 2004-2013, een belastingconstructie waarbij een multinational zijn winsten handig verdeelt over landen waar die gevestigd is.
Microsoft CEO Satya Nadella in oktober bij een federaal gerechtshof in Washington. Hij wordt verhoord over een mogelijk monopolie van Microsoft.
Microsoft CEO Satya Nadella in oktober bij een federaal gerechtshof in Washington. Hij wordt verhoord over een mogelijk monopolie van Microsoft. Foto Drew Angerer/Getty Images

De Amerikaanse belastingdienst (IRS) wil omgerekend 27,21 miljard euro terugvorderen van Microsoft, en dat is nog buiten eventuele boetes en rente. Dat meldt Microsoft donderdag. De IRS wilde tegen persbureau Reuters niet ingaan op de zaak. Microsoft is niet van plan de gehele heffing te betalen, en zegt dat omgerekend bijna 10 miljard euro van de belasting moet worden afgetrokken. Het techbedrijf wil eerst via de bureaucratie van de IRS en anders via het Amerikaanse juridische systeem de belasting aanvechten. Het bedrijf gaat er vanuit dat het jaren duurt om de zaak uit te vechten. Beleggers zijn niet onder de indruk, het aandeel Microsoft daalde met 1,34 euro naar 311,72 euro.

Volgens Microsoft heeft de IRS gekeken naar zogenoemde ‘transfer-pricing’ in de periode 2004-2013, een belastingconstructie waarbij een multinational zijn winsten handig verdeelt over landen waar die gevestigd is. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times bracht Microsoft onderdelen van zijn intellectueel eigendom onder in Singapore, Ierland en Puerto Rico, waar belastingen voor grote bedrijven zeer laag zijn.

Microsoft stipt in zijn persbericht aan dat „veel grote multinationals [deze boekhoudconstructie, red.] gebruiken omdat die het mondiale karakter van hun zaak weerspiegelt”. Het is inderdaad zo dat grote bedrijven transfer pricing structureel gebruiken, maar het is zeker niet zonder controverse. De fiscale truc zorgt voor de grootste belastingconflicten in de Verenigde Staten. Recentelijk concludeerde de IRS dat Coca Cola zijn dochterondernemingen in Brazilië, Chili, Costa Rica, Ierland, Mexico en Swaziland te weinig liet betalen voor marketing. Daardoor maakte het Amerikaanse moederbedrijf minder winst, en betaalde Coca Cola als geheel minder belasting. De rechter besloot dat Coca Cola een heffing van 3,11 miljard euro moest betalen.

2014-2017 ook onder de loep

De conclusie van de belastingdienst dat Microsoft een miljardenheffing zou moeten betalen klopt volgens de techreus niet omdat „de problemen die de IRS opwerpt relevant zijn voor het verleden, maar niet voor onze huidige bedrijfsstructuur”.

Het bedrijf schrijft: „Microsoft is historisch een van de topbelastingbetalers van corporate Amerika.” Sinds 2004 heeft het bedrijf naar eigen zeggen omgerekend meer dan 63 miljard euro aan belastingen betaald in de Verenigde Staten. Dat kan, naast de miljardenheffing die Microsoft donderdag bekendmaakte, nog meer worden. De IRS onderzoekt ook of Microsoft wel genoeg belasting betaalde tussen 2014 en 2017.

Niet alleen de IRS ligt in de clinch met Microsoft. De marktwaakhond Federal Trade Commission (FTC) eiste deze zomer omgerekend bijna 19 miljoen euro van het techbedrijf omdat de Microsoft-gameconsole Xbox data van kinderen registreerde en opsloeg zonder toestemming van ouders. De voorzitter van de FTC, Lina Khan, is door president Joe Biden speciaal aangesteld om ‘Big Tech’ te grazen te nemen.