Ineens beleeft Rotterdam een ‘gitzwarte middag’ met drie doden en een ziekenhuis vol paniek

Reportage

Schietpartij In Rotterdam vielen donderdagmiddag drie doden na twee schietpartijen, vermoedelijk door dezelfde dader, in een bijgebouw van het Erasmus MC en in een woning in de buurt.

Politieagenten van de dienst speciale interventie gaan het Erasmus MC in Rotterdam binnen.
Politieagenten van de dienst speciale interventie gaan het Erasmus MC in Rotterdam binnen. Foto Sem van der Wal/ANP

Miranda Schmidt was bij de oogarts de rij met de grootste letters aan het opnoemen, toen het arrestatieteam binnenviel. Voor de íéts kleinere letters was geen tijd meer. Ze moest de afdeling oogheelkunde van het Erasmus MC in Rotterdam onmiddellijk verlaten. „Iedereen naar buiten”, riepen de mannen met helmen, kogelwerende vesten en mitrailleurs. „Althans, ik dénk dat het mitrailleurs waren”, zegt Miranda Schmidt. „Het zag er heel serieus uit.”

Het wás ook serieus.


Donderdagmiddag vielen in Rotterdam drie doden na twee schietpartijen. Een gewapende man drong een bijgebouw binnen van het Erasmus MC aan de brede Rochussenstraat in het centrum van Rotterdam. Daar schoot hij op een docent (43) van het opleidingencentrum, die kort daarna aan zijn verwondingen overleed. Het leek erop dat hij gericht naar de docent op zoek was, zegt de politie. Of dat echt zo is, wordt onderzocht. De man was ingeschreven als student bij de Erasmus Univeriteit.

Even voor de schietpartij in het opleidingencentrum was dezelfde schutter een woning binnengedrongen aan het Heiman Dullaertplein, niet ver van het ziekenhuis in de wijk Delfshaven. Daar schoot hij een 39-jarige vrouw dood. Haar veertienjarige dochter raakte toen zwaar gewond, zij overleed enkele uren later. De verdachte woonde vlakbij die slachtoffers, mogelijk was hij een buurman. In zowel de woning als in het ziekenhuis brak brand uit na de schietpartijen.

Ik word er boos over en verdrietig en je voelt het aan je lichaam en tot in je tenen

Ahmed Aboutaleb burgemeester

32-jarige man aangehouden

Kort na de schotenwisseling in het leslokaal werd een 32-jarige man aangehouden bij een van de uitgangen van het ziekenhuis. Hij droeg een kogelwerend vest en een vuurwapen.

Speciale eenheden van de politie en brandweer bij een uitslaande brand in een pand aan het Heiman Dullaertplein.

Foto Marco van der Caaij/ANP

Tijdens de haastig ingerichte persconferentie in het stadhuis aan het begin van de avond zei burgemeester Ahmed Aboutaleb: „Ik word er boos over en verdrietig en je voelt het aan je lichaam en tot in je tenen.” Hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar sprak van een „gitzwarte middag in Rotterdam. Een groot politieteam is bezig met een onderzoek dat minutieus wordt uitgevoerd.” Over een motief is nog niets bekend, zei Hollenaar. Hij zei ook dat de verdachte in 2021 werd vervolgd en veroordeeld voor dierenmishandeling. De Rotterdamse regionale nieuwswebsite Rijnmond.nl sprak een buurtbewoner die vertelde dat de doodgeschoten vrouw verschillende keren aangifte zou hebben gedaan van dierenmishandeling van haar buurman. Ook zou ze meldingen hebben gedaan bij de woningcorporatie. Hij zou zijn hond en zijn konijnen hebben mishandeld.

Chef van de Rotterdamse politie, Fred Westerbeke, vertelde tijdens de persconferentie dat er direct werd opgeschaald toen de meldingen van de schietpartijen binnenkwamen. Het ging inderdaad heel snel, zegt ook Miranda Schmidt, die bij de oogarts zat. „We werden door ziekenhuispersoneel in oranje hesjes en door mensen van het arrestatieteam naar buiten gedirigeerd.”

Medisch personeel bij het Erasmus MC aan de Westzeedijk die is afgezet.

Foto SEM VAN DER WAL/ANP

Sirenes klinken in hele centrum

Aan het begin van de spits staat de stad op z’n kop. Hulpdiensten zijn in groten getale uitgerukt, in het hele centrum klinken sirenes. De Rochussenstraat en Westzeedijk, brede straten langs het ziekenhuis, staan vol brandweerauto’s, ziekenwagens en politiewagens. In de lucht hangen twee helikopters. Ook met een drone wordt de omgeving gescand op zoek naar eventuele andere verdachten.

De menigte rondom het ziekenhuis wordt na drie uur steeds groter. De omgeving kleurt wit van de uniformen van ziekenhuispersoneel dat de werkplekken heeft verlaten. Er staan ook mensen met een bosje bloemen die net op bezoek wilden gaan. Scholieren van het naastgelegen gymnasium zigzaggen tussen wachtende mensen door. Hen was gevraagd de school te verlaten.

Het is aanvankelijk volkomen onduidelijk wat er is gebeurd. De sfeer is opgewonden. Iedereen scrollt op zijn of haar telefoon op zoek naar het laatste nieuws. Wat is er in godsnaam aan de hand? Dat er is geschoten, is duidelijk. Maar zijn er gewonden? Doden? Verpleegkundigen bellen naar collega’s die nog binnen zijn voor de laatste stand van zaken. Maar ook die collega’s binnen weten niets. „Dit leek wel een Amerikaanse film”, zegt een administratief medewerkster.

Op een plek waar iedereen zich veilig moet voelen zijn vandaag onschuldige slachtoffers gevallen. Wij kunnen het moeilijk bevatten

Ernst Kuipers minister

‘Operatiekamers bewaakt’

Ook enkele patiënten staan buiten. Mensen in een rolstoel, op krukken. Er is ook iemand met een infuus. Aan de voorzijde van het ziekenhuis wordt een patiënte met bed en al naar buiten gereden. Maar veel patiënten kunnen juist niet makkelijk geëvacueerd worden omdat ze afhankelijk zijn van apparatuur. Er zijn zelfs operaties aan de gang ten tijde van de schietpartijen. Die afdelingen worden gebarricadeerd en bewaakt, vertellen verpleegkundigen buiten.

Tegen vijven wordt de ernst van de situatie echt duidelijk. Mensen zijn doodgeschoten. Omdat dan ook bekend raakt dat de schutter gearresteerd is blijven veel mensen rondom het ziekenhuis wachten. Personeelsleden hebben hun jassen, tassen en portemonnees nog binnen liggen en kunnen daarom niet weg. Ook poliklinische patiënten kunnen niet weg omdat de fietstenstallingen en garages nog afgesloten zijn.

Steunbetuigingen

Vanuit het hele land stromen steunbetuigingen binnen voor de slachtoffers van de schietpartijen, ook van de koning en koningin. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) was vóór zijn ministerschap hoofd van het Erasmus MC. „Op een plek waar iedereen zich veilig moet voelen zijn vandaag onschuldige slachtoffers gevallen”, schrijft hij op X. „Aangevallen op een plek waar mensen worden behandeld en artsen van de toekomst worden opgeleid. Wij kunnen het moeilijk bevatten.”

Een van de wachtenden is Clemens Wortel, uit Hooge Zwaluwe. Ook hij was in gesprek met een arts toen een arrestatieteam binnenviel. Nu wacht hij buiten, leunend tegen een vensterbank van het ziekenhuis, geduldig tot hij bij zijn auto mag. Morgen gaat hij een nieuwe afspraak maken.

Correctie: op basis van informatie van de politie is er in een eerdere versie een foutieve leeftijd van de overleden docent vermeld. Die was niet 46 jaar oud, maar 43. Dat is aangepast.

M.m.v. Marcel Haenen en Liam van de Ven