In het Indonesisch ziekenhuis in Gaza, gebouwd met Indonesisch geld, vinden geen militaire activiteiten plaats. Die stellige boodschap kwam dinsdagochtend van de Indonesische autoriteiten.
„Het ziekenhuis in Gaza is door de Indonesische bevolking gebouwd om de mensen in Gaza te helpen”, benadrukte een hoge functionaris van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagochtend. Hij reageert hiermee op beschuldigingen van het Israëlische leger dat er raketten vanaf de ziekenhuislocatie zouden zijn afgeschoten door Hamas.
Het ziekenhuis is een van de weinige ziekenhuizen in Gaza die nog open zijn, hoewel behandeling van gewonden door gebrek aan alles amper mogelijk is. MER-C, de hulporganisatie, die het ziekenhuis in Gaza heeft opgericht, vreest dat het ziekenhuis en daarmee duizenden onschuldige burgers door Israël zullen worden gebombardeerd. Volgens MER-C schuilen momenteel zo’n achtduizend burgers van wie het huis plat is gegooid in het gebouw. „Israëls beschuldiging is niet meer dan een excuus om het ziekenhuis te bombarderen. We roepen de internationale gemeenschap op om alle instituten die bij wet moeten worden beschermd ook echt te beschermen.”
Beweringen dat er tunnels onder het ziekenhuis zouden zijn gebouwd, worden door MER-C nadrukkelijk tegengesproken. Bouwingenieur Nur Ikhwan Abadi, een van de ontwerpers van het ziekenhuis, zei tegen The Jakarta Post: „Het ziekenhuis heeft wel een ondergrondse ruimte, maar dat is gebouwd voor de opslag en aanvoer van zuurstofflessen voor patiënten. Het is geen raketlanceerplaats.”
Indonesische vrijwilligers
Het Indonesische ziekenhuis wordt momenteel bestuurd door lokale gezondheidsautoriteiten, liet de functionaris van het Indonesische ministerie aan de pers weten. Het personeel is Palestijns. Drie Indonesische vrijwilligers willen uit solidariteit niet weg, verklaarde hij. Ze maken het goed en de Indonesische overheid volgt hun welzijn.
Het ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook, vlak naast het Jabalia vluchtelingenkamp, opende in 2016. Het is gebouwd met geld van de Indonesische bevolking. Als ‘symbool van samenwerking’, zei vicepresident Jusuf Kalla destijds bij de inauguratie. Indonesië, zoals ook het naburige Maleisië, heeft een uitgesproken sympathie voor Palestina. Indonesië is sinds haar ontstaan vanuit een antikoloniale ideologie een voorstander van de tweestatenoplossing. Beide landen hebben vanwege de bezetting van de Palestijnse gebieden geen diplomatieke relatie met Israël. Dat kan pas als een onafhankelijke Palestijnse staat werkelijkheid is, zo heeft Indonesië herhaaldelijk verklaard.
Ook vanwege een religieuze verwantschap – de Indonesische bevolking is overwegend islamitisch – steunt het land van oudsher de Palestijnse bevolking. Hoewel president Joko Widodo sinds het begin van de Israëlische bombardementen heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren, was de reactie van de Indonesische regering tot nu toe, vergeleken met buurland Maleisië, ingetogen. Zo leidde de weigering van de Maleisische premier Ibrahim Anwar om Hamas te veroordelen als een terreurorganisatie tot internationale kritiek.
‘Disproportioneel geweld’
Net als president Widodo heeft de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi vanaf het begin van de bombardementen de aanvallen op Gaza veroordeeld. Op de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad eerder deze maand veroordeelde ze de dubbele moraal van het Westen, dat volgens haar Rusland zonder terughoudendheid veroordeelt, maar de aanvallen van Israël op Gaza laat voortgaan. „Deze onvoorwaardelijke steun [voor Israël] leidt tot disproportioneel geweld, schendingen van de mensenrechten en straffeloosheid”, stelde Marsudi. „De wereld lijkt verdeeld over verschillende werkelijkheden, alsof een deel niet wil zien welke catastrofe zich in Gaza afspeelt”, stelde Marsudi de dag na het uitblijven van een Veiligheidsraad-resolutie voor internationaal ingrijpen.
Het medeleven met de Palestijnen en de verontwaardiging over de dubbele standaard van het Westen wordt in Indonesië breed gedragen. Zo was er zondag een grote solidariteitsmanifestatie, georganiseerd door religieuze en politieke organisaties. In het centrum van Jakarta kwamen honderdduizenden Indonesiërs samen om op te roepen tot een direct staakt-het-vuren.
Maandag stuurde Indonesië ruim vijftig ton noodhulp, waaronder voedsel en medische spullen aan het Egyptische Rode Kruis. Via de UNRWA, de hulporganisatie van de Verenigde Naties, moet de lading bij de Gazanen komen. President Widodo was op het vliegveld en maakte van de gelegenheid gebruik om te laten zien dat de coördinatie van de zending in goede handen was. Naar verwachting zal Widodo het Indonesische standpunt ook tijdens zijn staatsbezoek aan de VS, later deze maand, herhalen.