In het rode Friesland is nog niet iedereen overtuigd van een nieuwe linkse partij

Voor een oud-GroenLinks-leider is Jesse Klaver opvallend populair in Friesland, van oudsher een sociaal-democratisch bolwerk waar de PvdA altijd groot en machtig was. Klavers lezing voor PvdA- en GroenLinks-leden in Leeuwarden van afgelopen zondag moest deze maand drie keer naar een ruimere zaal verplaatst worden wegens de steeds grotere belangstelling.

Al jaren is Klaver een aanjager van vergaande samenwerking tussen de twee partijen, en hij weet dat de kritische PvdA-leden in Friesland sociaal-economisch thema’s belangrijk vinden: „Terwijl de VVD het heeft over een werkende die meer moet verdienen dan iemand met een uitkering, vinden wij dat werken meer moet lonen dan het grootkapitaal”, zegt hij tegen de zaal in Leeuwarden.

Klaver spreekt er drie weken nadat het Friese PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop de discussie over de linkse samenwerking op scherp zette. In een lezing in Almelo pleitte De Hoop voor de oprichting van een geheel nieuwe linkse partij.

De Hoop wil afrekenen met het ‘Fortuyn-complex’ van de PvdA. „In de oudere generatie binnen onze partij heersen schuldgevoelens over de verloren arbeidersklasse die toen naar Fortuyn is gegaan”, zei hij. „We moeten een nieuw verhaal vertellen waar ook die voormalige kiezer zich in kan herkennen.” Partijleider Frans Timmermans sloot zich enige dagen later aan bij het pleidooi van De Hoop.

Sociaal-democratische identiteit

Maar niet iedereen is het daarmee eens, waaronder Rood Vooruit, een groep kritische PvdA-leden die tegen de fusie met GroenLinks is. Op een recente bijeenkomst van Rood Vooruit in Utrecht werd de vrees verwoord dat de PvdA samen met GroenLinks te activistisch zou worden en te veel van de sociaal-democratische identiteit zou verliezen. Een vrouw die al 50 jaar PvdA-lid is zei daar: „Ik ben lid vanwege onze grondbeginselen. Als Timmermans zo snel mogelijk wil fuseren, ga ik de 51 jaar niet halen.”

De discussie over een nieuwe linkse partij gaat voor een deel over naam, imago, partijcultuur, uitstraling en „nostalgie”, zoals De Hoop het in zijn lezing noemde. De echte vraag is wat voor partij GroenLinks-PvdA – of de nieuwe linkse partij – inhoudelijk moet zijn.

Jesse Klaver benadrukt in zijn lezing in Leeuwarden dat hij vooral een constructieve regeringspartij voor zich ziet. „We moeten het midden betrekken. We zijn centrum-links en moeten ervoor zorgen dat het midden naar links verschuift. We moeten durven samenwerken met partijen die anders denken dan wij, zoals VVD en CDA.”

Links blok

Dat is al jaren de vaste argumentatie van Klaver voor het intensiveren van de linkse samenwerking: samen heb je meer zetels, en dus meer invloed en macht.

Klaver wil met een links blok de politieke agenda bepalen. „Wij hebben jarenlang rechts geholpen aan een meerderheid, wij moesten rechtse ideeën linkser maken, maar nu mag rechts onze linkse ideeën wat rechtser maken”, zei hij.

We moeten geen middenpartij worden, maar een partij blijven waar vuur en activisme in zit

Femke Molenaar
GroenLinks-raadslid in Leeuwarden

Maar kritische PvdA’ers maken zich zorgen dat de partij samen met GroenLinks te elitair of ‘woke’ wordt. Sommige GroenLinksers op hun beurt vrezen dat hun partij bij een fusie te veel verbleekt.

Femke Molenaar, GroenLinks-raadslid in Leeuwarden, wordt niet blij als ze Klaver hoort zeggen dat haar partij moet samenwerken met VVD en CDA. „Ik dacht: we moeten helemaal niks, we moeten voor verandering staan”, zegt ze. „Je mag best naar het midden bewegen, maar niet opgeven waar je voor strijdt. We moeten geen middenpartij worden, maar een partij blijven waar vuur en activisme in zit.”

Eenzelfde geluid is te horen bij Dwars, de jongerenpartij van GroenLinks die als een stuk radicaler en activistischer bekend staat. „Ik denk dat het belangrijk is om het idealisme in de politiek te houden, juist omdat het land zo verrechtst”, zegt Minne van der Mast, voorzitter van Dwars. „Als het gaat over klimaat en mensenrechten, moeten we er heel scherp op letten dat onze idealen niet in het geding komen.”

In Leeuwarden zelf verloopt de samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks al jarenlang goed, zegt Molenaar. „We zitten al ruim twintig jaar samen aan de knoppen in het Leeuwarder college en de laatste jaren liggen we op vrijwel alle gebieden op dezelfde lijn.”

Volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen doen de twee partijen voor het eerst met een gezamenlijke lijst mee. In een enquête konden de leden van beide partijen zich uitspreken. Van de leden van de PvdA stemde 61 procent voor één lijst, bij GroenLinks was dat 75 procent.

Nieuw gezicht

Het definitieve besluit over de landelijke vorm van samenwerking staat gepland voor de tweede helft van 2026. Mocht er vóór 2026 een situatie ontstaan waarin vervroegde verkiezingen nodig zijn, dan zullen de partijbesturen aan de leden voorleggen in welke gezamenlijke vorm zij daaraan deelnemen. Partijleider Timmermans zei onlangs tegen Nieuwsuur dat hij „zo snel mogelijk” een nieuwe partij wil. En hij zei ook dat hij graag de leider blijft van een nieuwe fusiepartij.

Dat is in Leeuwarden niet vanzelfsprekend voor iedereen. Veel aanwezigen bij de lezing van Klaver vinden dat een nieuwe beweging een nieuw gezicht nodig heeft. Een van hen, een man die jarenlang als arbeider in de vliegtuigbouw werkte, verwoordt zijn bezwaren als volgt: „Frans Timmermans spreekt niet de taal van het volk.”