In de prikkelarme omgeving van de ‘Skaeve Huse’ in Utrecht kunnen voormalig overlastgevers hun leven weer oppakken

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, tussen de bouwkranen en verrijzende woningen, staat al zeven jaar een klein en opvallend woonproject: Skaeve Huse. Op een afgesloten terrein met zeven containerwoningen verblijven mensen die zoveel overlast hebben veroorzaakt door verslavingen of andere complexe problemen, dat reguliere opvang of huisvesting niet meer mogelijk is. Voor hen is de keuze simpel: hier wonen of op straat leven.

Hoewel de Skaeve Huse (Deens voor ‘scheve huizen’) in de loop der jaren de bijnaam ‘aso-woningen’ hebben gekregen, heerst er rust. Het enige geluid komt van de heipalen van de bouwplaats verderop.

Elke containerwoning heeft een klein tuintje, dat sommige bewoners volledig hebben volgebouwd met hun ‘parels’. Unitmanager Ingrid Verkerk legt uit: „Veel bewoners zijn verzamelaars, of zelfs hoarders, die het moeilijk vinden om spullen weg te doen. Eén bewoner huurt een extra opslagruimte, een ander woonde samen met veertig katten voordat ze naar Skaeve Huse verhuisde.”

In deze prikkelarme omgeving kunnen bewoners hun leven leiden zonder overlast voor omwonenden.

Jeroen: „Omdat ik hier mijn rust vind en een dak boven mijn hoofd heb, gebruik ik minder drugs.”
Foto Bram Petraeus

Eerdmans

Skaeve Huse bieden onderdak aan mensen die herhaaldelijk uit huis werden gezet, langdurig in instellingen verbleven of op straat hebben geleefd. „Ze zijn ongeschikt voor groepswonen”, zegt Verkerk. De opvang is bedoeld voor mensen die niet „gek genoeg zijn voor de kliniek, maar ook niet strafbaar genoeg voor de gevangenis”, zoals Tweede Kamerlid Joost Eerdmans (JA21) het verwoordt aan NRC.

Inmiddels maken de Skaeve Huse deel uit van het Haagse politieke debat over ‘verwarde personen’. Als wethouder van Leefbaar Rotterdam pleitte Eerdmans in 2017 al voor uitbreiding van het concept, omdat hij het ziet als een oplossing voor de mensen die onbegrepen gedrag vertonen en overlast veroorzaken. Nu vraagt hij als Tweede Kamerlid om landelijke uitbreiding van het Skaeve Huse-project.

Het aantal incidenten met verwarde personen wordt steeds groter. In 2024 registreerde de politie 149.827 incidenten met personen met verward gedrag – een stijging van 6 procent ten opzichte van 2023. Tijdens een debat in de Tweede Kamer in februari, naar aanleiding van een dodelijk steekincident in Nieuwegein, benadrukten zowel linkse als rechtse Kamerleden het belang van een structurele oplossing. SP-Kamerlid Jimmy Dijk stelde: „Jarenlange bezuinigingen op woningbouw, ggz en politie hebben dit probleem verergerd. Wanneer gaat het kabinet investeren in klinieken, ggz en politie?”

Ze mogen hier alcohol en drugs gebruiken en hun leven grotendeels zelf inrichten. Dit is geen doorstroomplek

Ingrid Verkerk
unitmanager

Het beleid voor mensen met verward gedrag is afgelopen decennia sterk veranderd. Waar ze vroeger langdurig werden opgenomen in psychiatrische instellingen, verschoof de focus met de Wet maatschappelijke ondersteuning in 2007 naar participatie en zelfstandig wonen. Ambulante zorg werd de norm en mensen met psychische kwetsbaarheden moesten zo veel mogelijk meedraaien in de maatschappij. Dit leidde ertoe dat sommigen, die niet in reguliere woonwijken konden aarden, tussen wal en schip vielen. In die zin zijn Skaeve Huse een tegenbeweging: een erkenning dat een kleine groep niet zelfstandig kan wonen.

Het doel van Skaeve Huse is niet om bewoners terug te laten keren in de samenleving, zoals bij veel andere opvanginitiatieven. „Onze bewoners zijn uitbehandeld”, zegt Verkerk. „Ze mogen hier alcohol en drugs gebruiken en hun leven grotendeels zelf inrichten. Dit is geen doorstroomplek. Het idee is dat mensen hier uiteindelijk overlijden.”

Dat standpunt verschilt van de ambitie van Eerdmans, die juist wil dat bewoners ooit weer hun plek in de maatschappij vinden. „Maar in de praktijk lukt dat nauwelijks”, erkent de politicus.


Lees ook

Alle noodsignalen over verwarde mensen bij elkaar brengen is best ingewikkeld, zeggen zorgverleners

Jongeren zoeken zondag troost bij elkaar op de plek in Nieuwegein waar het 11-jarig meisje Sohani is neergestoken. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Signalen

Op het terrein heerst een informele sfeer. Er hangen wel camera’s, maar de poort staat open. Jeroen (43, wil niet met achternaam in de krant), een van de eerste bewoners, studeerde ooit voor sociaal werker en werkte met jongeren. Totdat hij vijftien jaar geleden in een psychose belandde en zijn woning kwijtraakte. „Dat begint met me terugtrekken, in een isolement raken, contact vermijden”, vertelt hij. „Maar hier gebeurt dat minder snel. Er is altijd iemand aanwezig.”

De dagelijkse begeleiding speelt een cruciale rol. Begeleider Wim Aantjes: „Soms zeggen bewoners niet direct wat er mis is, maar komen ze zes keer op een dag naar ons kantoortje. Dat zijn signalen.”

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. „Bij een bewoner was een keukenkastje kapot. Eerst dacht ik: wacht een paar dagen. Maar hij werd zo onrustig dat hij ging drinken en overlast veroorzaakte. Toen ik het kastje repareerde, keerde de rust direct terug.”

Voor Jeroen bieden de Skaeve Huse stabiliteit: „Omdat ik hier mijn rust vind en een dak boven mijn hoofd heb, gebruik ik minder drugs.”

Stigma

Ondanks de bewezen waarde van het project, is de toekomst van Skaeve Huse in Leidsche Rijn onzeker. In 2029 moeten de huisjes plaatsmaken voor een park in een nieuwe woonwijk en de zoektocht naar een andere locatie verloopt moeizaam. „De gemeente is bereid om subsidie te verstrekken, maar het stigma is het grootste probleem”, zegt Verkerk. „Veel locaties worden afgewezen omdat buurtbewoners er tegen zijn.”

Dat stigma is voelbaar. „Toen hier een middelbare school naast werd gebouwd, besloten sommige ouders hun kinderen daar niet naartoe te sturen vanwege ons. Onbegrijpelijk”, zegt Aantjes. Jeroen: „Als ik langsloop, zeggen ze weleens ‘kooi-terror’ tegen me.” Waarmee ze verwijzen naar dat verwarde mensen in een gesloten inrichting zouden moeten zitten.

Toch ervaren buurtbewoners de aanwezigheid van Skaeve Huse niet per se als negatief. Een vrouw (31) die vlakbij woont, zegt: „Soms zet iemand midden in de nacht keiharde muziek op, maar het zijn incidenten, echt niet elke avond.”

Het probleem groeit, maar de oplossing niet

Joost Eerdmans
fractievoorzitter JA21

Skaeve Huse Leidsche Rijn is niet het enige project dat lastig een nieuwe locatie vindt. In Haarlem werd al sinds 2018 gezocht. „Het grootste probleem is dat de buurtbewoners ertegen zijn”, zegt ook Wendy Dieben, procesmanager van Skaeve Huse Haarlem. Het verzet is afgenomen nadat een aantal tegenstanders een bezoek heeft gebracht aan de Skaeve Huse in Hilversum. Dat hielp hen het plan voor Haarlem beter te begrijpen.

Inmiddels is een locatie gevonden en wordt de vergunningaanvraag voorbereid. De bouw van de Skaeve Huse in Haarlem begint naar verwachting aankomend najaar.

Jeroen met coördinator Wim Aantjes: „Toen hier een school werd gebouwd, besloten sommige ouders hun kinderen daar niet naartoe te sturen vanwege ons. Onbegrijpelijk”,
Foto Bram Petraeus

Dakloosheid

Eerdmans benadrukt de noodzaak van uitbreiding: „Skaeve Huse is een goed initiatief, maar een druppel op de gloeiende plaat. Het probleem groeit, maar de oplossing niet.” In januari 2024 diende hij samen met Mirjam Bikker (ChristenUnie) een motie in om Skaeve Huse als landelijk programma vorm te geven. Ze pleitten ook voor extra subsidies, aangezien vaak onvoldoende geld beschikbaar is om kwetsbare mensen te huisvesten. Daarnaast streven ze ernaar gemeenten te ondersteunen bij het verkrijgen van vergunningen en het betrekken van omwonenden.

Hoewel de motie werd aangenomen, werden vooralsnog weinig concrete stappen ondernomen. In juni 2024 liet voormalig staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) de Tweede Kamer weten dat de financiële middelen ontbraken om Skaeve Huse landelijk uit te breiden. Hij verwees naar bestaande fondsen, zoals de jaarlijkse 55 miljoen euro uit het Nationaal Actieplan Dakloosheid, die gemeenten kunnen gebruiken voor alternatieve woonvormen. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid gaf daarnaast aan dat in het najaar een publicatie volgt van ‘praktijkvoorbeelden’ om gemeenten te ondersteunen bij hun Skaeve Huse-projecten.

Intussen blijft de toekomst van de Skaeve Huse bewoners in Leidsche Rijn onzeker. „Wat gebeurt er met ons als deze plek verdwijnt?” vraagt Jeroen zich af.


Lees ook

In Utrecht kunnen ex-daklozen terecht in negen nieuwe woningen

De nieuwbouwflat van De Tussenvoorziening, waar 30 procent van de sociale huur voor  speciale opvang bestemd is. Onder meer voor voormalig daklozen zoals Mark.