Hun genetische facelift maakt nog geen reuzenwolven van de puppy’s Romulus en Remus

Worden Romulus en Remus straks de aartsvaders van een nieuw herrezen reuzenwolf? Nee natuurlijk niet – al beweert het Amerikaanse bedrijf Colossal Biosciences dat de olijke wolventweeling op de wereld zette hardnekkig van wel. De reuzenwolf is al meer dan 12.500 jaar geleden uitgestorven, maar Colossal zegt dat het de verdwenen oersoort op basis van dna uit fossiele botresten weer tot leven kan wekken. Zoals het bedrijf dat ook van plan is met de eveneens uitgestorven mammoet, dodo en Tasmaanse tijger.

Het moet gezegd: de reuzenwolf Aenocyon dirus was een imposante verschijning die leefde in Noord-Amerika. Het dier was zeker een kwart groter dan de grootste hondachtige die nu nog leeft, de grijze wolf Canis lupus. De reuzenwolf had een brede kop, sterke kaken en joeg op groot wild: bizons, paarden en kamelen. Mogelijk betekende de komst van de mens vanuit Azië het einde van de reuzenwolf.

En nu zouden de nazaten van die mens dat weer ongedaan maken met moderne genetische technieken. De moleculair biologen van Colossal analyseerden het dna uit een tand van 13.000 jaar oud uit Ohio, en uit een 72.000 jaar oude schedel uit Idaho. Ze vergeleken de sequenties zorgvuldig met het genoom van de moderne grijze wolf om te ontwarren op welke punten de oerwolf er genetisch van verschilde. Ze ontdekten hierbij genen die de bouw van het skelet, de spieren, de bloedsomloop en de zintuigen beïnvloeden. En daarnaast ook genen die erop wijzen dat de reuzenwolf een witte vacht had.

Vervolgens bepaalde het team welke veranderingen zij in het dna van een grijze wolf zouden moeten aanbrengen om er een reuzenwolf van te maken. Ze kwamen uit op twintig precieze ingrepen in de genetische code, „een record hoeveelheid”, aldus het persbericht dat het bedrijf deze week uitgaf. Gecombineerd zouden deze bewerkingen bijdragen aan een groter, sterker lichaam en vooral een langere, vollere vacht met lichte pigmentatie. Door middel van klonen gemaakte embryo’s plaatsten de onderzoekers in een draagmoederwolf.

En zie daar de schattige puppy’s Romulus en Remus die vorig jaar op 1 oktober geboren werden. Op de grote foto hierboven zijn ze vijftien dagen oud, op de foto hieronder drie maanden. In januari kregen ze er nog een zusje bij, Khaleesi. De drie mogen vrij rondlopen in een groot omheind terrein in North Dakota. Maar genetisch gezien zijn het nog bij lange na geen echte reuzenwolven. Ze hebben slechts een genetische facelift gehad om er een beetje op te lijken. Dit lijkt op een pr-stunt van een bedrijf dat wil laten zien wat het allemaal kan.

Romulus en Remus op een leeftijd van drie maanden.
Foto Colossal Biosciences