Hoofd rampenbestrijding Maui stapt op na kritiek op handelen bij natuurbranden

Kritiek Critici plaatsten vraagtekens bij de beslissing van Herman Andaya om het sirenesysteem, dat gebruikt wordt om te waarschuwen voor natuurrampen, niet te activeren.
Bij de natuurbranden van afgelopen week ging de historische kustplaats Lahaina in vlammen op.
Bij de natuurbranden van afgelopen week ging de historische kustplaats Lahaina in vlammen op. Foto Yuki Iwamura/AFP

Het hoofd van de Maui Emergency Management Agency (MEMA), Herman Andaya, neemt met onmiddellijke ingang ontslag. Dat maakte de burgemeester van het getroffen Maui donderdag bekend in een verklaring. Het besluit — officieel vanwege „gezondheidsredenen” — komt na een week van kritiek op het handelen van de organisatie voor rampenbestrijding, die het gevaar van natuurbranden op het eiland ernstig bleken te hebben onderschat. Bij de branden op Hawaï zijn inmiddels 111 mensen om het leven gekomen.

Critici plaatsten vraagtekens bij MEMA’s beslissing om het sirenesysteem, dat gebruikt wordt om te waarschuwen voor natuurrampen, niet af te laten gaan bij het ontstaan van de branden. Woensdag had Andaya nog verklaard geen spijt te hebben van dat besluit, waarvoor zijn organisatie verantwoordelijk is. Als verklaring voerde hij het argument aan dat de sirenes, waarvan Maui er tachtig telt, voornamelijk voor tsunamiwaarschuwingen dienen. Daarom vreesde hij naar eigen zeggen dat het afgaan van de alarmsystemen bewoners naar hoger gelegen gebieden zou drijven, waar de branden juist het hevigst woedden.

Bijdrage aan chaos

Hoewel de Hawaïaanse autoriteiten de sirenes in 1946 installeerden naar aanleiding van een desastreuze tsunami, waarbij meer dan 150 doden vielen, worden ze tegenwoordig ook geactiveerd om te waarschuwen voor branden, zo staat te lezen op de website van het lokale district.

Bij de branden van afgelopen week ging de historische kustplaats Lahaina in vlammen op. Verscheidene media berichtten in de nasleep dat het niet activeren van de sirenes bijdroeg aan de chaos in het rampgebied. Burgers waren voornamelijk aangewezen op de communicatie via sociale media. Die, soms verwarrende berichten, bereikten een veel kleiner publiek. Ook onder meer de watertekorten, die het werk van de brandweer bemoeilijkten, en de verkeersopstoppingen op ontsnappingsroutes, worden Andaya verweten. Bewoners spanden een rechtszaak aan tegen de lokale autoriteiten naar aanleiding van hun vermeende nalatigheid.