Hongersnoodexpert: ‘Israël pleegt oorlogsmisdaad door hulp naar Gaza te blokkeren’

Zowel Israël als de Verenigde Staten verhogen de druk op Hamas om akkoord te gaan met het eenzijdig vrijlaten van alle resterende gijzelaars. Woensdagavond gaf de Amerikaanse president Donald Trump een „laatste waarschuwing” aan de militante groepering: „Laat alle gijzelaars nu vrij, niet later, en breng onmiddellijk alle lichamen terug van de mensen die je hebt vermoord, of het is AFGELOPEN met jullie”, schreef hij op zijn socialemediaplatform Truth Social.

Israël heeft eerder deze week de toevoer van alle hulpgoederen tot Gaza opgeschort. Ook heeft het gedreigd water en elektriciteit af te sluiten, vooruitlopend op een nieuw offensief.

Deze Israëlische acties baren de Britse hongersnoodexpert Alex de Waal grote zorgen. Voor hem lijdt het geen twijfel dat Israël, gesteund door de VS, uithongering als wapen inzet tegen de bevolking van de Gazastrook. Dat zit in meer dan alleen voedselhulp tegenhouden, zegt De Waal in een videogesprek. „Het gaat ook om het verhinderen van toegang tot zaken als water, sanitair, onderdak, elektriciteit en brandstof. Dat draagt bij aan de uithongering: als er al voedsel is kun je het niet koken, of je wordt er ziek van.”

Onder de afspraken van het staakt-het-vuren kwam er toch juist weer voedsel binnen in Gaza?

„Zeker, maar het bleef nog steeds ver verwijderd van de opdracht die het Internationaal Gerechtshof elf maanden geleden gaf: dat er op grote schaal moet worden voorzien in basisvoorzieningen en humanitaire hulp. En inmiddels is de grens dus weer hermetisch gesloten.”

Het is een oorlogsmisdaad om voorraden niet door te laten of toestemming voor noodhulp te weigeren

Alex de Waal

Hoe kwalificeert u de acties van Israël?

„Het is overduidelijk dat Israël voedsel- en andere hulp inzet als drukmiddel voor een politiek doel. Het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof noemt het opzettelijk belemmeren van aanvoer van hulpgoederen aan burgers die door oorlog zijn getroffen een oorlogsmisdaad.”

Israël ontkent dat het zich aan uithongering schuldig maakt. Wat vindt u van de tegenargumenten?

„Die zijn niet al te geloofwaardig. Ten eerste is uithongering geen ongelukje, zoals je bijvoorbeeld zou kunnen beweren als je een ziekenhuis bombardeert.

„In de wetenschap wordt gebruikgemaakt van de Integrated Food Security Phase Classification (IPC), een maatstaf om de mate van honger in een gebied te meten. Toen de IPC in juni vorig jaar gewag maakte van het risico op hongersnood in Gaza, zei Israël dat het voldoende calorieën binnenliet. Maar dat zegt nog niet dat die calorieën goed verdeeld worden over de bevolking. De mate van uithongering in stedelijk gebied in Gaza is niet meer voorgekomen sinds de Nederlandse Hongerwinter en het beleg van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

„Afgelopen najaar heeft de IPC opnieuw gewaarschuwd voor een hongersnood, specifiek in het noorden van Gaza. In een reactie zeiden de VS dat er gerekend was met te hoge bevolkingsaantallen, waardoor er toch voldoende voedsel zou zijn. Maar Noord-Gaza was mede door de honger juist ontvolkt geraakt. Dat argument gaat dus niet op.”


Lees ook

Ook in Gaza en Syrië begint de ramadan: op de ene plek in het puin, op de andere onder strengere regels

In Rafah eten Palestijnen tussen het puin.

En het argument dat Hamas voedsel steelt?

„Het bewijs voor die stelling is anekdotisch. Je zou willen dat een onafhankelijke waarnemer als de Verenigde Naties ingeschakeld wordt om het te bewijzen, maar dat laat Israël niet toe. En al zou het volledig waar zijn, dan ontslaat het Israël niet van de plicht om zelf geen oorlogsmisdaden te plegen.”

De Waal onderzoekt al decennialang hongersnoden. Hij weet wat het met mensen doet als ze te weinig binnenkrijgen: „Een volwassene die alle voedingsstoffen ontbeert maar wel gehydrateerd blijft, heeft tot zestig dagen nodig om te sterven. Met een paar kruimels om elke dag te eten, is het proces langzamer.”

Tien jaar geleden was De Waal nog optimistisch over honger in de wereld. In 2016 schreef hij een opiniestuk in The New York Times waarin hij zich afvroeg of het tijdperk van grote hongersnoden voorbij was. „Vorig jaar gaf ik, in een nieuw stuk, toe dat ik het mis had.”

Wat is er gebeurd?

„Ik noem het normatieve regressie. Tot tien jaar geleden was het gebruik van uithongering als oorlogswapen nog iets ondenkbaars. Als het toch gebeurde, bijvoorbeeld in Jemen of Syrië, was dat iets om je voor te schamen en het werd breed veroordeeld. Het verval van deze norm begon vijf jaar geleden in Ethiopië, toen de uithongering door het regime van premier Abiy Ahmed niet duidelijk veroordeeld werd door de VN, de Afrikaanse Unie of de VS. Ik beschouw Gaza als de proef op de som: komen Israël en de VS ermee weg, dan zijn we ver van huis.”

Als uithongering geen probleem meer is, waar ligt dan nog de grens?

Alex de Waal

Bent u bezorgd over de internationale rechtsorde?

„Zeer bezorgd. Als we dit in Gaza laten gebeuren, zullen andere landen concluderen dat ze ermee weg kunnen komen. En als uithongering geen probleem meer is, waar ligt dan nog de grens? Ik vrees dat het de deur openzet voor andere oorlogsmisdaden.”

President Trump is die rechtsorde niet gunstig gezind. Ziet u een uitweg?

„Al onder president Biden ontkenden de VS bij hoog en bij laag dat er hongersnood in Gaza was. Onder president Trump zal de minachting voor de slachtoffers alleen maar sterker worden. Maar als één land zich als een schurk opstelt, ook al is dat het machtigste land, hoeven andere landen nog niet te volgen. Het is belangrijk dat landen zich blijven uitspreken. Een gebrek aan voedsel is zo inhumaan dat het altijd een rode lijn zou moeten zijn.”

Alex de Waal neemt op 3 april in SPUI25 te Amsterdam deel aan een panelgesprek over honger als oorlogswapen.


Lees ook

De hel van Gaza: alles achterlaten of levend begraven worden

Sami al-Ajrami,  in Ramadan City in Egypte.