N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Migratie Geen grote publieke beroering, geen spoedvergaderingen van politici. Is Europa gewend geraakt aan verdronken migranten?
Migrantenschip vergaan. Middellandse Zee, bij Griekenland. 59 doden, later bijgesteld tot 78. Ook 104 mensen gered. Allen van het mannelijk geslacht, overwegend afkomstig uit Syrië, Egypte, Pakistan en Palestina. Het zijn berichten die helaas wel vaker de revue passeren; door de manier waarop het Europese migratiebeleid ingericht is, nemen migranten nu eenmaal hun toevlucht tot bootjes op de Middellandse Zee, met alle risico’s van dien.
Maar dan wordt duidelijk dat deze ramp, die zich woensdag voltrok, nog veel groter is. Het migrantenschip had een nog onbekend aantal mensen meer aan boord – schattingen lopen uiteen van 400 tot 750. Onder de vele honderden vermisten zouden veel vrouwen hebben gezeten en, in elk geval volgens de BBC, een stuk of honderd kinderen.
De tragedie leidde tot voor de hand liggende reacties van afschuw. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei dat ze diep geraakt was door het grote aantal doden. Athene kondigde drie dagen nationale rouw af. Toch is er minder verontwaardiging dan voorheen, constateren migratiekenners. In 2013 vloog toenmalig Commissievoorzitter Barroso kort na een ramp naar Lampedusa, in 2015 riep premier Renzi van Italië de Europese regeringsleiders bijeen.
Normalisatie
In Europa is sprake van afstomping door de voortdurende herhaling van dodelijke ongelukken, zei een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie tegen nieuwssite Politico. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar registreerde deze VN-organisatie meer dan vierhonderd doden op zee. „Er treedt wel een zekere normalisatie op”, constateert ook Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) „We hebben dit al zo vaak meegemaakt.” De reactie is nu veel minder dan bij eerdere rampen die nog wel eens tot een schok in Europa leidden, zegt ze.
Lees ook: Naar Griekenland willen migranten niet meer, wat hun tocht dodelijker maakt
De reacties zijn niet alleen gematigder, maar wijzen vaak in de richting van de smokkelaars. Strik: „Bij de EU en de lidstaten is men sterk geneigd uitsluitend naar de smokkelaars te wijzen en niet naar de verantwoordelijkheid van de autoriteiten te kijken. Het zijn op Twitter de mensenrechtenorganisaties die erop hameren dat dit een enorme ramp is, die ook het gevolg is van het gebrek aan legale wegen om te immigreren.”
Zo vergeleek een woordvoerder van Human Rights Watch, Andrew Stroehlein, de scheepsrampen met veel doden op de Middellandse Zee met de massale schietpartijen in de Verenigde Staten. „Het gebeurt steeds weer. En elke keer doen politici alsof ze het wat kan schelen. En elke keer houden ze vast aan het beleid dat ten grondslag ligt aan het probleem. En het gebeurt weer.”
De reactie in Brussel was inderdaad opvallend eensluidend. „Het is een herinnering dat we een einde moeten maken aan de gewetenloze handel van smokkelaars”, twitterde Raadsvoorzitter Charles Michel, die beloofde dat het onderwerp ook op de komende EU-top besproken zal worden. De Commissaris belast met migratie, Ylva Johansson, stelde dat de hebzucht en onmenselijkheid van smokkelaars die boten zó overladen dat ze kapseizen, niet te bevatten is.
Door een touw van de Griekse kustwacht zou de boot zijn gaan overhellen
Het gesprek zou volgens Strik niet over alleen over smokkelaars moeten gaan, maar bijvoorbeeld ook over het feit dat de reddingsoperaties op de Middellandse Zee nog steeds niet op orde zijn. De Verenigde Naties hebben daar al vaak op gewezen, maar de Commissie maakt er op zijn best halfslachtig werk van, zegt Strik.
Opvallend is volgens haar ook dat landen aan de Middellandse Zee niet aangesproken worden door andere landen. Ze vermoedt dat dat te maken heeft met politieke discussie over migratie. Niet-grenslanden hebben vorige week in een politiek akkoord met de landen aan de EU-buitengrens afgesproken dat ze te hulp zullen schieten, maar dat ze niet verplicht zijn om migranten over te nemen. „Ze weten dus wat ze te horen krijgen als ze Griekenland of Italië aanspreken.” Het is vergelijkbaar met de discussie over pushbacks. Griekenland komt al jaren weg met het illegaal terugduwen van migranten, ook al is die praktijk vaak gedocumenteerd.
De ramp zal niet tot een nieuwe politieke wending of een impuls in het Europese debat leiden, denkt Strik. „Ik verwacht niet dat er veel goeds van komt.”
Tweetje
In Nederland lijkt de jongste ramp evenmin veel beroering te wekken. Premier Mark Rutte noch minister Eric van der Burg (Migratie, VVD) zei er uit zichzelf iets over. Een woordvoerder van Van der Burg noemt het „onwijs tragisch” wat er is gebeurd. „Maar wat richt je nou uit met een tweetje?” Bij de vorige grote scheepsramp, in februari voor de kust van Italië, heeft Rutte wel een tweet geplaatst, die door Van der Burg geretweet werd. „In dit geval is er niet gekozen om via een tweetje extra aandacht op de ramp te zetten”, aldus de woordvoerder.
Lees ook: EU-ministers bereiken akkoord over aanscherping asielbeleid
Vrijdagmiddag zei Rutte desgevraagd dat het kabinet tijdens de ministerraad stilgestaan had bij de „vreselijke berichten” uit Griekenland. Van der Burg vond het „buitengewoon heftig”, zei hij. „Als er een, twee of tien mensen overlijden, is dat voor die mensen ook verschrikkelijk. Maar als je ziet dat het over honderden lijkt te gaan, waarbij je het ook nog visualiseert, de jonge mannen op het dek, de vrouwen met kinderen beneden in het ruim die niet weg kunnen komen: gruwelijk.”
Rutte, Van der Burg en hun partijgenoot Ruben Brekelmans, migratiewoordvoerder namens de VVD in de Tweede Kamer, gingen allemaal in op wat er volgens hen moet gebeuren: deals sluiten met de buurlanden van Europa om migranten vooral daar te houden.
Intussen neemt de kritiek toe op de rol van de Griekse kustwacht bij de ramp. Al op woensdagavond, dezelfde dag nog waarop de ramp plaatshad, postte Nawal Soufi op Facebook een verslag van telefoongesprekken die ze voerde met mensen aan boord. De activist beheert een noodnummer waarmee ze geregeld in contact staat met opvarenden van migrantenschepen. Soufi zegt dertien uur onafgebroken contact gehad te hebben met een van de opvarenden voordat het schip verging.
In Soufi’s verslag dook een opmerkelijk detail op. Volgens haar gesprekspartner aan boord zou al op dinsdag een ander schip de boot genaderd hebben, touwen vastgebonden hebben aan de twee uiteinden en flessen water aan boord gegooid hebben. Uit het verslag: „Migranten voelden dat ze extreem gevaar liepen, omdat ze vreesden dat de touwen de boot konden doen kapseizen en dat gevechten om de flessen water een schipbreuk zouden kunnen veroorzaken.” De migranten, aldus Soufi, waren in de war en begrepen niet of dit nou een reddingsoperatie was, „of een manier om hun leven nog meer in gevaar te brengen”.
Kustwacht veroorzaakte ramp
Ook overlevenden van de ramp hebben, in gesprek met enkele Griekse politici, gezegd dat de Griekse kustwacht de schipbreuk veroorzaakt zou hebben. De kustwacht zou het schip gevraagd hebben om haar te volgen, maar dat lukte niet. „De kustwacht gooide toen een touw, maar omdat ze niet wisten hoe ze aan het touw moesten trekken, begon het schip naar rechts en naar links over te hellen.” Uiteindelijk zou het door deze actie omgeslagen en gezonken zijn.
De Griekse autoriteiten ontkennen de berichten. „Er is geen poging gedaan om de boot te slepen”, zei een woordvoerder van de kustwacht tegen de publieke radio- en tv-zender Ellinikí Radiofonía Tileórasi. Maar een regeringswoordvoerder bevestigde later dat er toch een touw werd gebruikt toen de kustwacht de vissersboot naderde. Een paar uur voordat de boot verging, aldus deze woordvoerder, heeft de kustwacht een touw gebruikt „om zichzelf in evenwicht te houden, om dichterbij te komen, om te zien of ze hulp wilden”.
Directe getuigenissen van overlevenden zijn schaars, doordat de Grieken hen opsluiten zonder toegang tot een telefoon of internet. Tot onvrede van oprichter Tommy Olsen van de Noorse ngo Aegean Boat Report, die gegevens over verplaatsingen van mensen in de Griekse wateren controleert en deelt. „Het publiek heeft er recht op om te weten wat er gebeurd is.”
Met zijn organisatie heeft Olsen al vaker aangetoond dat de Griekse kustwacht migrantenboten versleept naar internationale wateren: een pushback. Deze handelwijze, illegaal volgens het internationaal recht, zorgt ervoor dat Griekenland de migranten niet hoeft op te nemen. „Het is een zeer systematische aanpak”, aldus Olsen. Vorige maand nog, bij het eiland Samos: wat begon als een reddingsactie, werd een pushback. In dat geval werden de migranten door Turkije opgepikt.
De baas van EU-kustwachtagentschap Frontex, de Nederlander Hans Leijtens, reisde vrijdag naar de Griekse kustplaats Kalamata, waar de overlevenden in eerste instantie opgevangen werden. Tegen de verzamelde pers zei hij dat zijn „Helleense collega’s hun uiterste best hebben gedaan om levens te redden”.