Hoge rente in Verenigde Staten blijft ongewijzigd, besluit Federal Reserve

De centrale bank van de Verenigde Staten houdt de rente ongewijzigd. Dat heeft de Federal Reserve (Fed) woensdag aangekondigd. Daarmee blijft de rente op de bandbreedte van 5,25 tot 5,5 procent, het hoogste niveau sinds 2001.

Centrale banken sleutelen aan de rente om de inflatie te beïnvloeden. Door de rente te verhogen, wordt het lenen van geld duurder en zal minder geld in omloop zijn. Dat remt economische activiteit af en zo ook de prijsstijgingen. De Federal Reserve streeft net als de Europese Centrale Bank (ECB) – maar in tegenstelling tot de meeste andere landen – naar een inflatie van 2 procent.

Het Amerikaanse rentebesluit komt overeen met de verwachtingen van de meeste economen, vanwege tegenvallende inflatiecijfers. De inflatie daalde vorig jaar fors, maar schommelt sinds juni 2023 net boven 3 procent. Sinds januari is de inflatie in de VS met 0,4 procentpunt gestegen naar 3,5 procent. Zo toonde ook de markt zich na de rente-aankondiging niet verrast: Wall Street-indices bleven de opvolgende minuten stabiel.

Al maanden staan centrale banken in de startblokken om de rente te verlagen, maar dat besluit werd steeds uitgesteld. In december zeiden Fed-bestuurders in 2024 drie renteverlagingen te verwachten, inmiddels hebben beurshandelaren hun verwachtingen bijgesteld naar één of twee renteverlagingen. De ECB besloot in april eveneens de rente op 4 procent te houden, maar zinspeelde er opnieuw op dat dat binnenkort kan veranderen.


Lees ook
Hardnekkige inflatie bezorgt centrale banken kopzorgen

Het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt, weerspiegeld in de Main.