Hoe je verder moet zonder geheugen hoor je in deze podcast

Ken je dat gevoel, dat je je tijdens het kijken of luisteren enorm zit op te vreten over hoe iets gemaakt is, maar dat het onderwerp je vervolgens toch niet loslaat? Dat had ik bij De jongen zonder gisteren. De podcast heeft alle ingrediënten van een goed verhaal: een hoofdpersoon die iets bizars meemaakt, die dat nog kan en wíl navertellen.

Jur Deitmers (1995, opgegroeid in Haarlem) studeert op Harvard als hij door een virus een hersenontsteking krijgt en zijn geheugen verliest. Eenentwintig jaar aan herinneringen: helemaal weg. Hij weet niet meer wie hij is, wie zijn familie en vrienden zijn. Hij spreekt nog wel Nederlands en Engels, maar hij weet niet meer hoe je moet afwassen. Wie Jezus is, wat de Holocaust is, wie Sinterklaas – en wat van dat verhaal te geloven. Alles lijkt uitgewist.

Ik had het verhaal meer poëzie en minder professoren gegund, en minder semi-filosofische vragen in de categorie ‘wat kan de mensheid hiervan leren’ en ‘wat als míj dit gebeurt’. Maar ik luisterde de vijf afleveringen desalniettemin in één ruk uit.