Hoe een eenzame quasi-maan een nogal eigenaardige naam kreeg

Er suist een hoop gekkigheid door het heelal. Een planetoïde met de naam James Bond (9007), al dan niet voorzien van license to kill. Een andere (38086) die door astronomen Beowulf is gedoopt, naar de held uit het oud-Engelse epos. Uiteraard reist er tussen alle drukte ook een Odysseus (1149) door het universum, op weg naar huis. Het Grieks genaamde zwerfgesteente moet wel oppassen want voor reisadviezen kan het niet terecht bij collega-asteroïde Mr. Spock (2309): die is niet genoemd naar de buitenaardse commandant uit de tv-serie Star Trek maar naar de kat van astronoom James B. Gibson. Gelukkig valt er onderweg ook wat te lachen, met de planetoïden Tom Hanks (12818) en Monty Python (13681) .

Ja, astronomen moeten wat met al die nieuwe entiteiten die worden ontdekt en in kaart gebracht. Alleen maar een nummer geven is ook weer zo saai. Kan dat niet fantasierijker? En dus is er sinds 2017 ook een interstellair object met de Hawaiiaanse naam Oumuamua, wat zoveel betekent als ‘verkenner’of ‘boodschapper’. Ook Nederlandse namen zijn present. Zo kreeg Aletta Jacobs, de eerste universitair afgestudeerde Nederlandse vrouwelijke arts, haar eigen planetoïde: (69231).

Maar een vermeende ‘maan’ van de planeet Venus met de evocatieve maar onbegrijpelijke naam Zoozve?

Toch is die er nu ook, officieel gedoopt begin februari. En wel door een misverstand bij het in bed stoppen van een 2-jarig mensenkind. Wetenschapshistoricus Liam Nasser, gastheer van de wetenschaps-podcast Radiolab, bracht vorig jaar zijn zoon naar bed toen hij eindelijk eens goed keek naar de poster van het heelal boven het kinderbed. Tot zijn schrik zag hij daar een ‘maan’ van Venus met de naam Zoozve? Had hij iets gemist? Venus hééft geen manen.

Poster Alex Foster

Verklaring binnen handbereik

Wetenschapshistorici nemen de zaken serieus, dus Nasser zette hoog in. Hij nam contact op met NASA. Inderdaad, kreeg hij te horen, Venus heeft geen manen en niemand daar had ook van een asteroïde Zoozve gehoord. Intussen lag de verklaring binnen handbereik. Of beter: die hing aan de muur boven het bed van zijn zoon. Nasser werd teruggebeld door een kennis van NASA, die een licht was opgegaan. Hij moet het in het schemerlicht verkeerd gezien hebben, er stond geen ‘Zoozve’ op die poster maar ‘2002VE’. Het automatisch gegenereerde nummer dat ooit was gegeven aan een quasi-maan rond Venus. Quasi-manen zijn objecten die om meer dan één planeet draaien (ook de aarde heeft er een paar, zoals de vorig jaar ontdekte 2023 FW13). Onduidelijk bleef – ook de tekenaar van de poster die Nasser opspoorde wist het niet – waarom nou juist deze eenzame quasi-maan op de poster was weergegeven, en allerlei andere niet.

Waarom dan niet dit geluk belonen? Radiolab begon een petitie om de planetoïde (volledig: 2002VE86) te herdopen tot Zoozve. Groen licht kwam van de Internationale Astronomische Unie, verantwoordelijk is voor de naamgeving van astronomische objecten.

Zo kreeg de asteroïde ‘per ongeluk’ een naam die meer tot de verbeelding spreekt. Het zoontje van Nasser zal er geen slaap om hebben verloren.