Hoe de VN-rapporteur voor Palestina werd geweerd door de Kamer, maar toch door haar leden werd ontvangen

Francesca Albanese verzucht dat ze zich soms over Israël en Gaza diplomatieker of anders had kunnen uitlaten. Ze haalt diep adem. „Maar als zo veel kinderen sterven, is het moeilijk geduldig te blijven.” Albanese zit donderdagochtend op de fractiekamer van GroenLinks-PvdA, met vooral journalisten, fotografen en tv-camera’s. Het gesprek wordt uiteindelijk alleen bijgewoond door Kamerleden van GroenLinks-PvdA, D66, Denk en de Partij voor de Dieren. Ze betreurt het dat andere partijen wegbleven. „Jammer dat ze mij niet willen ontmoeten, maar welke argumenten zouden ze hebben tegen de feiten die ik benoem?”

Dat Albanese te gast was bij GroenLinks-PvdA, komt doordat de Kamercommissie Buitenlandse Zaken dinsdag een officieel gesprek met de VN-gezant op het laatste moment annuleerde. In een extra procedurevergadering werd haar komst door een rechtse meerderheid geblokkeerd. Albanese zou voor een VN-rapporteur „vooringenomen” en te activistisch zijn; sommige partijen beschuldigden haar zelfs van antisemitisme.

De steun van de VVD, die eerder instemde met het gesprek, bleek doorslaggevend.


Lees ook

Francesca Albanese: ‘Ik ben teleurgesteld dat Kamerleden ontkennen wat er in Palestina gebeurt en Israël geen verantwoording laten afleggen’

Francesca Albanese, de VN-rapporteur voor mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden, in Den Haag.

Meerderheid

In een procedurevergadering op donderdag 23 januari lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Kati Piri van GroenLinks-PvdA vraagt een gesprek met de commissie aan, omdat ze weet dat Albanese naar Nederland komt. Ze heeft vooraf al gecheckt of er een meerderheid is. En die is er, want VVD-Kamerlid Eric van der Burg heeft GroenLinks-PvdA laten weten dat de liberalen instemmen. Piri wil Albanese alleen uitnodigen als de Kamer dat verzoek ook goedkeurt, om haar persoon en gezag niet te beschadigen.

Alleen SGP-Kamerlid Diederik van Dijk spreekt op 23 januari al schande van haar mogelijke komst. Hij kan zich „niet voorstellen dat we deze functionaris een podium bieden”.

Dan heb je voor mij je waarde als VN-rapporteur verloren

Eric van der Burg
Tweede Kamerlid (VVD)

Tot een week voor het gesprek met Albanese blijft het stil. Op donderdag 6 februari publiceert het Nieuw Israëlitisch Weekblad het artikel ‘Den Haag rolt rode loper uit voor omstreden Francesca Albanese’. Een dag later stuurt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) een brief van tien pagina’s aan de leden van de commissie-Buitenlandse Zaken met voorbeelden van hoe Albanese zich schuldig zou maken aan het „zeer eenzijdig bekritiseren van Israël” en „antisemitische uitlatingen”. Op zaterdag volgt de eerste van een reeks artikelen in De Telegraaf, met als kop ‘Omstreden VN-rapporteur welkom in Tweede Kamer.’

SGP’er Van Dijk ziet zijn kans schoon en wil de komst van Albanese alsnog voorkomen. Hij appt collega’s Raymond de Roon (PVV) en Henk Vermeer (BBB), die hem direct steunen en zo het benodigde aantal zetels in de commissie leveren om een extra vergadering voor dinsdag te kunnen uitschrijven. BBB-leider Caroline van der Plas noemt het zondagochtend op X „bizar dat NSC, VVD en CDA überhaupt akkoord zijn gegaan met [Albaneses] komst naar de Kamer”.

In principe

Al snel richt de aandacht zich op de VVD, die cruciaal is voor een meerderheid. In de eerdere procedurevergadering steunde de partij het gesprek met Albanese om twee redenen, zegt Van der Burg. „In de Kamer hebben we de traditie om gesprekken te faciliteren, ook met sprekers met wie je het oneens bent. En Albanese is VN-rapporteur en Nederland is lid, dus dan ga je in principe in gesprek.”

Maar afgelopen weekend neemt de onrust binnen de VVD toe. Van der Burg krijgt naar eigen zeggen van VVD-leden en anderen „allerlei citaten en tweets toegestuurd die ons van standpunt deden veranderen”. Hij noemt onder meer een retweet door Albanese van een foto van Adolf Hitler en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

De twijfel bij Van der Burg neemt toe. Hij besluit de kwestie in de appgroep van de fractie te bespreken. Zondagavond laat hij aan De Telegraaf weten dat hijzelf „geen behoefte” heeft om met Albanese in gesprek te gaan. Daarmee is het gesprek nog niet van de baan, dan moet de VVD dinsdag voor het voorstel van SGP, PVV en BBB stemmen.

Francesca Albanese, VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, in gesprek met Kamerleden in de fractiekamer van GroenLinks-Pvda.
Foto Bart Maat

‘Verdiept’

PVV-leider Geert Wilders voert maandagochtend de druk verder op via X. „Ongelooflijk dat VVD-Kamerlid @ericvanderburg de komst van de Israël-haatster Albanese steunde. Totaal de weg kwijt.”

Dinsdagmiddag is het opvallend druk bij de extra procedurevergadering. In tegenstelling tot de vorige keer geven Kamerleden van de uitgesproken pro-Israëlische partijen PVV en BBB nu wel in groten getale acte de présence. Ook de progressieve fracties hebben extra leden opgetrommeld, maar de positie van de VVD blijft doorslaggevend. Die partij stemt nu toch vóór het intrekken van de uitnodiging, legt Van der Burg uit. Hij heeft zich „verdiept” in de uitlatingen van Albanese en ziet vooral activisme. „Dan heb je voor mij je waarde als VN-rapporteur verloren.”

Door alle ophef die was gecreëerd was er extra veel aandacht voor haar verhaal

Kati Piri
Tweede Kamerlid (GroenLinks-PvdA)

Piri vindt die uitleg ongeloofwaardig. „Het is erg teleurstellend om te zien dat zo’n goed georkestreerde lobby zijn werk doet. Zeker bij de VVD, een partij die ik qua democratisch ethos wat hoger had zitten.”

Albanese noemt donderdagochtend op de fractiekamer van GroenLinks-PvdA antisemitisme „een reëel probleem”. Ze zegt ook voor het bestaansrecht en de veiligheid van Israël te staan.

Piri kijkt achteraf toch tevreden terug. „Door alle ophef die was gecreëerd, was er extra veel aandacht voor haar verhaal.”


Lees ook

‘Etnische schoonmaak is al een realiteit voor Palestijnen sinds 1948’

Francesca Albanese tijdens een bijeenkomst in de Australische National Press Club in Canberra, vorige maand.