Hoe betaal je je boodschappen in Gaza? ‘Nu de bank is verwoest, is het bijna onmogelijk om nog aan geld te komen’

Het was een bron van wanhoop voor Sameera al-Maqousi, een ontheemde vrouw uit Noord-Gaza die nu verblijft in Deir al-Balah, in het centrale deel van de Gazastrook. Naarmate de oorlog vorderde, accepteerden marktkooplui steeds minder vaak haar verfomfaaide en deels gescheurde bankbiljetten, wanneer ze met het weinige geld dat ze nog bezat voedsel probeerde te kopen.

Door veelvuldig gebruik en doordat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober 2023 nauwelijks nieuwe biljetten de Gazastrook inkwamen, versleten de oude bankbiljetten snel. Dit gold vooral voor de in Gaza veel gebruikte briefjes van twintig Israëlische shekel en Amerikaanse dollars. Niemand wilde het risico lopen als laatste met zulke beschadigde biljetten te blijven zitten.

Maar de wapenstilstand die sinds twee weken van kracht is heeft ook in financieel opzicht voor een lichtstraal in het leven van Sameera gezorgd. „Vandaag merkte ik echt dat er iets is veranderd”, vertelt ze. „De biljetten die de marktkooplui eerder afwezen maar die ik zorgvuldig had bewaard, worden weer geaccepteerd. Na vijftien maanden van getob, heb ik het gevoel dat het eindelijk een beetje beter gaat.”

Nog een teken van groeiend vertrouwen is dat de commissie op het opnemen van cash bij banken of geldhandelaren sinds het ingaan van het staakt-het-vuren is gedaald van 35 procent naar 13 procent. Ook voor elektronische betalingen, door Gazanen wel aangeduid als de ‘e-portemonnee’, zijn de tarieven gedaald.

Tot stilstand

Door de oorlog en de enorme verwoestingen is de Gazaanse economie grotendeels tot stilstand gekomen. De Wereldbank schatte in december 2024 dat ruim vier op de vijf Gazanen geen werk hadden. Veel mensen hebben de grootste moeite om zichzelf in leven te houden en hebben schulden opgebouwd, bijvoorbeeld omdat ze geen salaris meer ontvingen. De Wereldbank constateerde bovendien dat door het tekort aan cash in Gaza ook de distributie van de hulpgoederen op extra problemen stuit.

Het blijft voor veel Gazanen lastig aan contant geld te komen om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Veel geldautomaten zijn door Israël kapot gebombardeerd en de weinige die zijn overgebleven werken nog niet, vaak omdat er geen elektriciteit is. Ook tientallen bankfilialen zijn verwoest. Het wachten is vooral op de aanvoer van mobiele pinautomaten. Daarnaast bestaat er een zwarte markt waar geld gewisseld kan worden en er is één kantoor van Western Union, waar geld naar toe kan worden overgemaakt en kan worden afgehaald.

Een straatmarkt in Khan Younis. De koopkracht van de beperkte hoeveelheid cash die in omloop is, is veel lager dan voor de oorlog.
Foto Jehad Alshrafi/AP

Sameh al-Khodari, een Palestijnse man van in de dertig, heeft al vaak urenlang in een rij gestaan voor een van de weinige functionerende geldautomaten in Deir al-Balah. „Ik vertrok ’s morgens vroeg van huis om een plek in de lange rij te bemachtigen”, vertelt hij. „Ondanks de risico’s van luchtbombardementen werd ik daartoe gedwongen omdat ik dringend contant geld nodig had.” Dikwijls moest hij onverrichter zake vertrekken, omdat de machine het weer eens niet deed.

Bank verwoest

Zelfs mensen die nog geld op een bank hadden staan of van familieleden in het buitenland geld kregen toegestuurd, kwamen in de problemen. „De bank was de enige manier om geld van mijn broers uit het buitenland te ontvangen”, klaagt Samia Abu Shaqra (47), een weduwe met vier kinderen. „Nu de bank is verwoest, is het bijna onmogelijk geworden aan geld te komen”. Daardoor heeft ze de grootste moeite aan voedsel en medicijnen voor zichzelf en haar kinderen te bemachtigen.

Elektronisch betalen is soms mogelijk, maar is duurder dan met contant geld. Bedrijven die deze dienst aanbieden, laten zich hiervoor stevig betalen. Producten werden hierdoor soms wel 70 procent duurder, al zijn die tarieven inmiddels gedaald. Bijkomend probleem met de ‘e-portemonnee’ is dat er dikwijls geen internet beschikbaar is, waardoor betalingen mislukken.

Een vrouw bakt brood in een kleioven bij ingestorte gebouwen in Deir al-Balah in de centrale Gazastrook. Het blijft lastig voor veel Gazanen aan contant geld te komen om in de eerste levensbehoeften te voorzien.
Foto Eyad Baba/AFP

De koopkracht van het geld die in omloop is, is bovendien veel lager dan voor de oorlog. De 22-jarige Diana al-Jaabir vertelt hoe haar familie, ontheemden uit Jabalia in de noordelijke Gazastrook, 300 dollar van een familielid uit België ontving. Een derde daarvan ging op aan commissie. Haar vader ging vervolgens met een boodschappenlijstje van haar moeder naar de markt van Deir al-Balah. Het enige waarmee hij terugkwam was een zak meel, twee kilo linzen en vier stukken zeep. Daarmee was het geld al bijna op.

Geen dekens

„Het leven is de laatste maand ondraaglijk moeilijk voor ons geweest”, stelt al-Jaabir. „We konden zelfs niet voldoende sparen om dekens voor de winter of een waterdicht zeil voor over onze tent te kopen.” Met het bakken en verkopen van broodjes en koekjes probeert de familie zich in leven te houden.

Voor de banken, die formeel onder toezicht van de Palestijnse Monetaire Autoriteit in Ramallah staan, is het steeds lastiger geworden om de weinige filialen en functionerende geldautomaten van biljetten te voorzien. Met name het transport van geld werd een stuk gevaarlijker, omdat er veel meer bendes actief waren dan vroeger. Banken zijn de afgelopen maanden herhaaldelijk overvallen. Israël staat geen beveiligde geldtransportwagens toe.

Internationale hulporganisaties, zoals Save the Children, proberen de meest kwetsbare groepen – alleenstaande moeders, ouderen of gehandicapten – te helpen met programma’s waarbij mensen contant geld krijgen dat ze naar eigen inzicht kunnen besteden. Er werd ruim vijf miljoen dollar verdeeld via vooraf gescreende geldhandelaren in de Gazastrook. De in samenwerking met de VN geselecteerde burgers krijgen via een sms een tegoed en een code. Op een van de veertig locaties kunnen ze op vertoon van hun identiteitskaart wat cash ophalen. Save the Children zegt zo tussen oktober 2023 en oktober 2024 86.316 individuen te hebben geholpen.

Met medewerking van Floris van Straaten


Lees ook

Anarchie in Gaza neemt toe: hoe VN-hulp in handen van gewapende bendes valt

Palestijnen verzamelen zich bij om eten op te halen bij een liefdadigheidskeuken in Khan Younis. Foto Hatem Khaled/Reuters