Hittegolf van deze week was ‘vrijwel onmogelijk’ zonder klimaatverandering

De hittegolf die deze week over Europa trok, was niet mogelijk geweest zonder klimaatverandering. Dat schrijft World Weather Attribution (WWA), een samenwerkingsverband van onder andere het Imperial College London, het KNMI en het Rode Kruis.

Dinsdag werd het 36 graden in Parijs, waar op dit moment de Olympische Spelen plaatsvinden. Vanwege de hitte waren extra maatregelen getroffen. Zo werden de toeschouwers bij het beachvolleybal door vrijwilligers natgesproeid en name de spelers extra afkoelpauzes. Verder naar het zuiden werd het nog een stuk warmer: in Zuid-Frankrijk en Spanje werd het 40 graden. En in Marokko werden zelfs temperaturen van 48 graden gemeten.


Lees ook

Wel of geen koffie als het heel erg warm is? Zo gaan andere landen om met een hittegolf

Een vrouw zoekt verkoeling bij een fontein in Rome.

In de Marokkaanse stad Béni-Mellal vielen door de hitte binnen 24 uur tijd meer dan 20 doden. Volgens World Weather Attribution ligt het werkelijke dodental waarschijnlijk echter een stuk hoger. Bij hittesterfte wordt de doodsoorzaak vaak toegeschreven aan bijvoorbeeld hartfalen; het kan maanden duren voordat wetenschappers het totaal aantal slachtoffers goed kunnen inschatten.

Doordat menselijke activiteiten het klimaat 1,3 graden Celsius hebben opgewarmd, zijn hittegolven als deze in het Middellandse Zeegebied geen zeldzaamheid meer, schrijft WWA. Ze komen nu ongeveer eens in de 10 jaar voor. Dit terwijl dergelijke hittegolven in een wereld zonder klimaatverandering „vrijwel onmogelijk” zouden zijn geweest. „Tenzij de wereld snel stopt met het verbranden van fossiele brandstoffen, zullen dit soort hittegolven nog heter worden, vaker voorkomen en langer duren”, aldus WWA.